søndag den 14. juni 2009

Vampyr-biblioteket

Jeg har i løbet af de seneste par måneder læst en lille håndfuld fagbøger om vampyrfilm. Der findes et hav af bøger om dette emne, men nu slugte jeg lige de fire titler, jeg tilfældigvis havde stående på hylderne. Ingen af dem er helt nye, så der står ikke et ord om TWILIGHT eller BUFFY THE VAMPIRE SLAYER, men der er meget interessant og tankevækkende stof at hente her, hvis man elsker film med blodsugere.

Den mest spændende af bøgerne er THE VAMPIRE CINEMA af David Pirie. Min udgave er en hardcover fra 1978 med en blodrød farve og et still fra Jean Rollins VIERGES ET VAMPIRES på omslaget. Bogen er skrevet på et tidspunkt, hvor vampyrfilmen var lidt nede i en bølgedal med ganske få produktioner og derfor er den forholdsvis komplet op til det tidspunkt, hvor forfatteren satte det sidste punktum. Pirie gennemgår vampyrmytens oprindelse og den tidlige litteratur, de første stumfilm, Universals vampyrfilm, Hammers vampyrfilm, sex-vampyren, de nyere amerikanske blodsugere samt den "latinske" vampyr. Det hele er skrevet i et let og levende sprog og undervejs kommer Pirie med mange skarpe analyser af genren. Bogen er krydret med en stribe vidunderlige illustrationer og det er en stor fornøjelse at læse den.

THE SEAL OF DRACULA af Barrie Pattison er fra 1975 og dækker stort set samme periode som Piries bog. Pattison springer myterne og den litterære forhistorie over og starter med de første stumfilm om og med vampyrer. Han kommer lidt mere omkring i hjørnerne og har flere obskure titler med, som Pirie ignorerer. Til gengæld er hans analyser ikke helt så spændende, men THE SEAL OF DRACULA giver trods alt et fint overblik. Også her er illustrationerne fremragende.

VAMPIRES – HAMMER STYLE af Robert G. Marrero fra 1982 bruger knap så mange sider på de tidlige sort/hvide rædsler, men fokuserer især på de mere kulørte og blodsprøjtende film. "Bogen" er i praksis et tykt hæfte på ca. 100 sider. Stilen er ganske fragmentarisk og det er tydeligt, at Marrero ikke har set alle de film, han skriver om. Det er klart den svageste af de fire bøger, jeg omtaler her, men helt håbløs er VAMPIRES – HAMMER STYLE dog ikke. Igen trækker et solidt udvalg af billeder op i den samlede bedømmelse.

For de virkelige vampyrfilm-nørder kan HOLLYWOOD GOTHIC af David J. Skal anbefales. Den handler om, hvordan Bram Stokers DRACULA blev til og om, hvordan bogen fik fodfæste i populærkulturen i kraft af teaterudgaver og filmversioner. Især er det morsomt at læse om Florence Stoker (Bram Stokers grådige enke), der forsøgte at få udslettet samtlige kopier af den tyske NOSFERATU-film. Der er dog mange juridiske detaljer i bogen, hvilket er lidt kedeligt, men det er en fornøjelse at læse om indspilningen af Universals filmversion med Bela Lugosi og ikke mindst den spanske version af samme film. Min udgave af bogen er fra 1990, men der er siden kommet et nyt og revideret oplag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar