torsdag den 15. april 2010

Ny dansk hjemmeside om zombier

Hvis man er til rådne lig, der vakler gennem landskabet i laset tøj, mens de med blege indsunkne øjne er på udkig efter mennesker, de kan sætte tænderne i, så klik ind på Zombier.dk. Hjemmesiden har været i luften siden den 31. marts og skrives af en gut ved navn Belix. I det virkelige liv hedder han Stefan Grage, og han har ifølge eget udsagn elsket gyserfilm, siden han var omkring otte år gammel.

Hjemmesiden ser ganske lovende ud, så kig forbi. Stefan har i øvrigt en ganske pudsig definition på zombier, nemlig: En zombie er en person der er blevet frataget sin frie vilje, sin evne til at reflektere, og udelukkende lever på basis af sine drifter. Umiddelbart ville jeg mene, at det passer på de fleste deltagere i PARADISE HOTEL, men jeg kan tage fejl...

Opdatering: Hjemmesiden ser nu til at være lukket.

23 kommentarer:

 1. Er det ikke bare en død, der vandrer igen og vil spise hjerne? xD.

  SvarSlet
 2. Ikke hvis man har set film som I WALKED WITH A ZOMBIE eller THE SERPENT AND THE RAINBOW...

  SvarSlet
 3. Hej med jer,

  Tak for omtalen. Tjah. Hvordan definerer man en zombie. Det er faktisk et af livets helt store spørgsmål: Nogen siger at zombier er levende døde, ifølge historien sker det ved sort magi, og de nyere zombier er indimellem ikke helt døde, men bare mennesker med en rabies-lignende virus.

  Så det er ikke helt nemt at definere - og definitionen kan nå at ændres... Så kan jeg nemlig også blive ved med at rakke ned på Paradise deltagerne i ny og næ:-)

  Skål!

  SvarSlet
 4. Er Jesus så en Zombie? Jeg mener han døde og genopstod på 3 dagen?

  SvarSlet
 5. Ja, men derefter for han jo til himmels. Så vidt jeg ved, har ingen zombier endnu præsteret at flyve.

  Desuden spiser de kun hjerner i helvede; deres egen. :(

  SvarSlet
 6. @anonym: Jesus er en zombie... Det påstod Nicolas Barbano i hvert fald i hans tale før Dawn of the Dead til zombier i storcentret eventen. Men... Jeg tror alligevel Jesus er en undtagelse. Han har vel heller aldrig spist mennesker...

  SvarSlet
 7. ... næh, men han opfordrede disciplene til at spise hans legeme og drikke hans blod... Kan man tale om zombie-by-proxy???

  SvarSlet
 8. Nu har vi set zombier, der kan løbe helt vildt hurtigt (den nye DAWN OF THE DEAD), og kravle på lofterne (den nye DAY OF THE DEAD). Næste step må være at de kan flyve...

  SvarSlet
 9. Man kan diskutere, om Jesus grundlagde en zombiekult eller en kannibalkult. I alt fald fik han adskillige døde, inklusive sig selv, til at stige op af graven, og lovede evigt liv til dem, der via den hellige nadver drikker menneskeblod og spiser menneskekød.

  Den moderne, populærkulturelle opfattelse af begrebet "zombie" stammer fra George Romeros filmserie, men 1'eren "Night of the Living Dead" fra 1968 (som ikke bruger ordet "zombie") er inspireret af Richard Mathesons roman "I Am Legend", der handler om vampyrer.

  Umberto Lenzis "Incubo sulla città contaminata" ("Rædslernes blodige by", 1980) er udgivet i AWE's zombie-serie men handler om strålingsofre, der drikker blod, altså vampyrer. Hvis vi accepterer at kalde dem zombier alligevel, er det vistnok den første film med hurtige zombier, lavet mere end to årtier før viruszombierne i "28 Days Later..." (2002) og "Dawn of the Dead" (2004).

  En god kilde til seriøse tanker om definitionsproblemer vedrørende levende døde er Niels K. Petersens vampyrblog Magia Posthuma (http://magiaposthuma.blogspot.com).

  mvh.
  Nicolas

  SvarSlet
 10. Der er flyvende zombier i "Resident Evil: Extinction" (2007), i form af en flok zombiekrager!

  mvh.
  Nicolas

  SvarSlet
 11. Se se, det var spændende. Det lyder som om der er en glidende overgang fra vampyrer til zombier. Nu må jeg krybe til korset, og sige at jeg ikke har læst "I am Legend." Men jeg har set "Will Smith" udgaven af filmen. Og i den film, synes jeg vampyrerne er meget lig virus-zombierne fra f.eks. 28 days later.

  Jeg har normalt anset både vampyrer og zombier, som monstre der tørster efter kød og blod. De lever på basis af drifterne - men forskellen mellem vampyrer og zombier er hjerneaktiviteten.

  Så hvis der er en glidende overgang mellem de to, hvis vampyrerne har været inspirationen til zombiefilmenes moder, Night of the Living Dead, må der også være fælles træk mellem de to.

  Hvordan vil i definere en vampyr i forhold til en zombie? Er det noget så simpelt som at drikke blod i forhold til at spise kød?

  Mvh.
  Belix

  SvarSlet
 12. Kragerne i RESIDENT EVIL: EXTINCTION kunne formentlig flyve, allerede før de blev zombificeret.

  SvarSlet
 13. Hvis definitionen skal være både sand og brugbar, bliver man vel nødt til at modificere den, alt efter hvilken type zombie der er tale om.
  Knopskydningerne nødvendiggør differentiering, medmindre man fravælger visse zombietyper grundet deres atypiske, i forhold til den mest velansete definition, træk - indavl eller ej.

  SvarSlet
 14. Mange af de løbende zombier i "Dawn of the Dead" (2004) kunne formentlig løbe, inden de blev zombificeret. Men derfor er de stadig løbende zombier, ligesom flyvende zombier stadig er flyvende zombier, uanset deres CV.

  Zombierne i moderne populærkultur er ikke zombier i oprindelig forstand (idet zombier oprindeligt er en del af voodoo-traditionen). Romero kaldte dem oprindeligt for ghouls. Men da 2'eren "Dawn of the Dead" (1979) blev udsendt som "Zombi" i Italien, var der ingen vej tilbage, og herefter blev ordet zombie brugt om mere eller mindre bevidstløse levende døde, der spiser de levende. Oprindeligt var de dumme og ret langsomme, men i dag er de hurtige og til tider ret snu.

  SvarSlet
 15. Jeg glæder mig til filmindustrien løber tør for idéer til almindelige zombiefilm og vi begynder at få hybridfilm med zombie-vampyrer, for slet ikke at tale om vampyr-zombier!! Eller X-men, der bekæmper vampyr-zombie-mutanter. xD.

  SvarSlet
 16. Ja, men zombierne i den nye DAY OF THE DEAD kunne næppe kravle på loftet i deres tidligere tilværelse, så her har zombificeringen tilført en ny egenskab.

  I 30 DAYS OF NIGHT har man næsten (men ikke helt) en vampyr-zombie-hybrid.

  SvarSlet
 17. "Men derfor er de stadig løbende zombier, ligesom flyvende zombier stadig er flyvende zombier, uanset deres CV."
  Hehe... bortset fra at der efter min mening f.eks. er forskel på, om en zombie er en person, der dør som følge af bid for derefter at genopstå, eller en person, der er blevet udsat for en virus/radioaktivitet etc.

  "Zombierne i moderne populærkultur er ikke zombier i oprindelig forstand (idet zombier oprindeligt er en del af voodoo-traditionen)."
  Men den tradition bruges netop også i populærkulturen f.eks. i "Riget" og "The Serpent and the Rainbow". Det er bl.a. den slags forskelle, der nødvendiggør forskellige definitioner.

  SvarSlet
 18. Men overordnet, ifølge Nicolas:

  "herefter blev ordet zombie brugt om mere eller mindre bevidstløse levende døde, der spiser de levende. Oprindeligt var de dumme og ret langsomme, men i dag er de hurtige og til tider ret snu."

  Det siger vel at det fælles træk for alle zombier, er at de spiser de levende. Har vi desuden hørt om zombier, der ikke spiser de levende? Men de må jo stadig skille sig ud fra kannibaler - uanset om de er mere eller mindre intelligente...?

  Vampyrer spiser per definition ikke - så vidt jeg har set. Drikker kun. Så det burde kunne vel bruges til at skelne mellem de to. Indtil zombie-vampyrer er en accepteret genre...

  MVH Belix

  SvarSlet
 19. "bortset fra at der efter min mening f.eks. er forskel på, om en zombie er en person, der dør som følge af bid for derefter at genopstå, eller en person, der er blevet udsat for en virus/radioaktivitet etc."

  De to former kan sagtens forekomme i samme fortælling. I talrige film starter epidemien med stråling eller virus, men spredes via bid. Man kan tale om førstegenerationszombier (som i "Night of the Living Dead", 1968) versus andengenerationszombier (som i "Dawn of the Dead", 1979).

  "Har vi desuden hørt om zombier, der ikke spiser de levende?"

  Ja, ofte, eksempelvis i filmene "White Zombie" (1932), "I Walked with a Zombie" (1943) og "The Plague of the Zombies" (1966).

  Ifølge en zombie-ekspert i "Dawn of the Dead" (1979) kan zombier ikke defineres som kannibaler, da de ikke spiser hinanden.

  mvh.
  Nicolas

  SvarSlet
 20. Ja, der er afgjort forskel på 'de døde vågner' zombier og 'virus' zombier. Det har også været en af mine tidlige konklusioner.

  Jeg mindes at have set en film for en årrække siden, med et par mennesker der bliver zombificeret ved hjælp af sort magi (Skeleton Key, måske...) - som historisk set burde være måden at blive zombier på. Den ser man til gengæld ikke så meget af nu til dags - det virker som om 'de døde vågner' og 'virus' zombierne har overtaget showet.

  Jeg glæder mig over inputtene, og vil finde de nævnte film frem. Tak for hjælpen med inputtene - jeg håber jeg med tiden kan få stykket et godt afsnit om zombie-teori sammen.

  Mvh Belix

  SvarSlet
 21. "zombier, der ikke spiser de levende"

  I tegneserie antologien "Zombie Tales" var der en historie med en organisation der hed ZETH - Zombies for Ethical Treatment of Humans... Jeg kan dog ikke huske om de helt lod være med at spise mennesker, eller bare behandlede dem pænt indtil de åd dem...

  SvarSlet
 22. Nu spiser moderne zombier jo kun levende mennesker, hvor kødet er fuldt af blod, så selvom zombier ikke drikker blodet på vampyrvis, fortærer de faktisk både kød og blod, ligesom i nadveren.

  Det bedste argument for, at Jesus grundlagde en zombiekult, får man måske ved at gå ind i en dansk folkekirke en tilfældig søndag og kaste et blik på menigheden!

  SvarSlet
 23. Hahaha. Good one, Nicolas.

  SvarSlet