fredag den 2. april 2010

Svenske kiosk-gysere i bunkevis

I Danmark kunne man engang købe bogserier som MIDNATSGYSEREN, RÆDSELSKABINETTET og ISKOLDE GYS i kioskerne. Fælles for dem alle var, at der ikke kom særligt mange bind i hver serie. Jeg kom til at tænke på dette, fordi jeg tilfældigvis læste om en svensk kiosk-serie, der hed KALLA KÅRAR, der i 70'erne og 80'erne kom fra B. Wahlströms bokförlag. Det vilde er, at der nåede at komme hele 82 bøger i denne serie. Blandt forfatterne kan nævnes Curt Siodmak, Fritz Leiber, Richard Matheson, Robert Bloch, James Herbert og Graham Masterton. Imponerende. R.L. Stines GOOSEBUMPS-bøger kom i øvrigt også til at hedde KALLA KÅRAR på svensk.

2 kommentarer:

  1. de danske serier blev faktisk oversat direkte fra de svenske oversættelser og i en del tilfælde yderligere forkortet ... det var vist frits remar, der stod bag projektet ...

    SvarSlet
  2. Det har måske virket som en logisk måde at drive lidt stordrift på, men må i virkeligheden have været noget sprogligt rod. Jeg har aldrig sammenlignet oversættelserne i de danske kiosk-horror-udgivelser med originalerne.

    SvarSlet