mandag den 6. september 2010

Møgungerne fra majsmarken

CHILDREN OF THE CORN (1984)
Stephen Kings novelle "Children of the Corn" blev første gang trykt i 1977 i marts-nummeret af Penthouse. King solgte tidligt i sin karriere en del noveller til mandeblade, især Cavalier, for at få smør på brødet. Og selv om han i 1977 så småt var ved at markere sig som en forfatter med bestseller-potentiale, blev han ikke markedsført på forsiden af Penthouse, da de bragte "Children of the Corn". Selv om Penthouse det år havde et oplag på den festlige side af fire millioner eksemplarer, så kunne Kings navn måske have givet det et ekstra løft.
Året efter blev novellen genoptrykt i NIGHT SHIFT, hvor en stribe af Kings korte gys er samlet. Historien fylder ca. 30 sider i bogform. Her møder vi Burt og Vicky, der har store problemer med deres parforhold. Det bliver så ikke bedre af, at de mere eller mindre er faret vild i Nebraskas majsmarker. Da de kommer til at køre en dreng over, tager de liget med den nærmeste by Gatlin, der viser sig at være forladt. I en kirke læser Burt en oversigt over byens indbyggere, hvor det fremgår, at ingen af dem er mere end 19 år gamle. Det går op for ham, at børnene har slået de voksne ihjel og har skabt et religiøst fællesskab, hvor de tilbeder He Who Walks Behind the Rows. Kort efter bliver Burt og Vicky omringet af de vanvittige børn.

King sørger for at holde spændingen så længe så muligt, så læseren først til sidst får indblik i de uhyggelige ting, der er sket i byen. Det fungerer fint i novellen, men føles formentlig for kedeligt for en manuskriptforfatter. Allerede i DISCIPLES OF THE CROW fra 1983 - en independent filmatisering af "Children of the Corn", vælger instruktøren John Woodward, at vi først skal se, hvordan børnene overtager den lille by, før Burt og Vicky bliver introduceret.
DISCIPLES OF THE CROW varer 19 minutter og er tydeligvis lavet for ingen penge. Men det er en effektiv og stemningsfuld lille film, hvor især det dramatiske klimaks er et højdepunkt. Sjovt nok blander den en masse krager ind i historien, men man havde nok ikke budget til at realisere det egentlige monster, He Who Walks Behind the Rows. Filmen kan findes på YouTube, hvis man er interesseret i at se den.
Året efter kom så den officielle Hollywood-udgave af den grumme historie om møgungerne ude fra majsmarken. George Goldsmith skrev manuskriptet, mens det var reklame-instruktøren Fritz Kiersch, der blev tilbudt at stå bag kameraet. Han havde erfaring med at arbejde med små budgetter og det kom ham til gode på CHILDREN OF THE CORN. På papiret havde man 1,3 millioner dollar til rådighed, men da Stephen King lige skulle have 500.000 dollar for sine "anstrengelser", måtte man klare sig for resten.
Selve historien er selvfølgelig blevet udvidet og præcis som i DISCIPLES OF THE CROW får vi som publikum at se, hvordan børnene overtager byen - og det endda i en ekstremt creepy scene i et cafeteria. Peter Horton og Linda Hamilton spiller det unge par, der havner midt i dette mareridt. De er noget mere sympatiske end i novellen, men der er dog lidt spænding imellem dem, da hun gerne vil giftes, mens han sagtens kan vente. Lige lidt trivia: Bemærk, at parret har en paperback-udgave af Stephen Kings NIGHT SHIFT liggende i forruden - bogen, hvor man kan læse "Children of the Corn"-novellen.
Det er dog især børnene, der driver filmen og her var man så heldige at caste John Franklin og Courtney Gains. Franklin lider af væksthormonmangel og ser derfor yngre ud end sin alder. Han var faktisk 23 år gammel, da han fik rollen, men han har ingen problemer med at spille Isaac, den uhyggelige leder af den morderiske børneflok. Gains spiller Malachai, Isaacs håndlanger, der straffer de børn, der bryder reglerne. Han er helt vildt intens - måske lige på kanten til at overspille, men hans figur trækker op i det samlede regnskab.
CHILDREN OF THE CORN er dog på ingen måde en god film. Der er for mange scener, der ikke hænger sammen, og især i det kluntede klimaks kan man se, at pengekassen ikke har svulmet med dollars. Her kan man bl.a. opleve, hvordan He Who Walks Behind the Rows optræder som en ting, der bevæger sig med stor hast under jorden (en scene, der blev skabt ved at trække en trillebør efter en traktor i en rende, man havde gravet i majsmarken). Lidt senere er man nødt til at gribe til nogle billige video-effekter for at realisere monsteret. Virkelig lavbudget...
Der er dog også vellykkede scener undervejs, som f.eks. Isaacs prædiken ude i majsmarken og Linda Hamilton, der på bedste Jesus-facon hejses op på et kors, lavet af majs. Og så har filmen selvfølgelig den helt rigtige 80'er-stemning, hvor man virkelig føler sig hensat til de gode gamle dage, hvor gysere var noget, man så på VHS-bånd. Det bidrager det fine score af Jonathan Elias også til, selv om musikken er lidt THE OMEN i en light-udgave.
CHILDREN OF THE CORN er udkommet herhjemme på en billig dvd fra On Air Video. Billedet er desværre i fullscreen. Man kan også få en noget flottere version i anamorphic widescreen fra Anchor Bay i England, hvor der bl.a. er kommentarlydspor og en lille dokumentar. Denne er udkommet både på en dvd for sig og i et boxsæt sammen med de to næste film i serien. Endelig findes der en Blu-ray-udgave fra USA.

CHILDREN OF THE CORN, USA, 1984. Instruktion: Fritz Kiersch. Medvirkende: Peter Horton, Linda Hamilton, R.G. Armstrong, John Franklin, Courtney Gains. Musik: Jonathan Elias.

5 kommentarer:

  1. ...he, så blev der taget hul på "Children of the Corn"-maratonløbet:-) Lækker læsning... - ser frem til flere møgunger i majsmarken...!

    SvarSlet
  2. ...haha - ja, det er sgu noget af en omgang...! Heldigvis er de jo alle mindre mesterværker indenfor genren;-)

    SvarSlet
  3. Kasper Larsen-Rothmeiertorsdag, 11 oktober, 2012

    Jeg har set allesammen - Dengang var de skræmmende, men det klinger ud i efterfølgerne. Return of Isaac var en jeg havde glædet mig mega til, men den skuffede stort..

    SvarSlet
  4. Ja, det er godt nok en gåde, hvordan det er lykkedes dem at lave hele ni film i denne serie.

    SvarSlet