fredag den 24. juni 2011

Tillad mig at anbefale THE GORGON...

Forleden havde jeg fornøjelsen af at se Hammer-gyseren THE GORGON på dvd. Jeg er faktisk ikke sikker på, om jeg har set den før, men jeg har i hvert fald set klip fra den. Under alle omstændigheder er det en herlig lille film med et fremragende hold af skuespillere og et usædvanligt monster. Terence Fiscer instruerede i 1964 og både Christopher Lee og Peter Cushing gør det godt i meget atypiske roller.

Jeg så filmen på den engelske dvd fra Sony Pictures Home Entertainment, der ikke alene byder på et smukt billede - man får også danske undertekster samt en meget interessant 24 siders booklet af Marcus Hearn.

4 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig med dig, Søren. Det er en rigtig vellykket lille gyserfilm fra Hammer-studierne. Jeg har den i boksen Icons of Horror Collection: Hammer Films med fire film (udover The Gorgon indeholder den også Curse of the Mummy's Tomb, Scream of Fear og The Two Faces of Dr. Jekyll).

  Curse of the Mummy's Tomb er også ganske udmærket, men er dog ikke på højde med den første Mummy-film fra Hammer med Christopher Lee og Peter Cushing, men det ville også være svært (det er en af mine gyser-favoritter).

  De to andre har jeg ikke set endnu.

  Inspireret af dit indlæg fik jeg her til aften set to Hammer-film af Terence Fisher, som jeg ikke havde set før: Brides of Dracula og The Curse of the Werewolf fra The Hammer Horror Series-boksen.

  Brides of Dracula var desværre lidt af en skuffelse. David Peels vampyr er mere latterlig end uhyggelig og hans brude bliver ikke rigtig brugt. Det største plus ved filmen er Peter Cushings som sædvanligt energiske præstation (han var 47 år, da Brides of Dracula blev indspillet, men hopper rundt som en anden 20-årig swashbuckler-helt). Fotograferingen, musikken og stemningen var også i top, som den plejer at være i Hammer-filmene, men selve filmen fangede mig bare ikke rigtig.

  Den anden film, Curse of the Werewolf, var et interessant bud på en varulvefilm og virker som et logisk bindeled mellem den originale The Wolf Man og An American Werewolf in London. Den fungerer bedre end Brides of Dracula og er spændende hele vejen igennem.

  Det hjælper så også på det, at den på det tidspunkt 24-årige Oliver Reed giver den hele armen som tragisk og ganske sympatisk varulv. Han forfalder heldigvis ikke til det overspil, som han ofte gjorde brug af senere i karrieren.

  Det skal også nævnes, at Yvonne Romain, en af de flotteste Hammer-skuespillerinder nogensinde, spiller en lille, men meget vigtig rolle.

  Og endnu engang: stemning, fotografering og musik kan der heller ikke sættes en finger på her.

  Det var også en lille sjov bonus at se både Desmond Llewellyn og Anthony Dawson i periodekostumer et par år før de blev mere kendte for at være med i James Bond-filmene.

  SvarSlet
 2. Jeg fik aldrig købt ICONS OF HORROR: HAMMER-boxen, men nu er THE GORGON, SCREAM/TASTE OF FEAR og THE TWO FACES OF DR JEKYLL udkommet på dvd i England. Jeg går ud fra, at de to sidstnævnte er lige så flotte, som THE GORGON er.

  Man spilder aldrig tiden med en Hammer-film. BRIDES OF DRACULA er ganske rigtigt lidt ujævn, men jeg kan virkelig godt lide stemningen. Og THE CURSE OF THE WEREWOLF er på alle måder fantastisk.

  SvarSlet
 3. @Niels: "The Brides of Dracula" er min favorit blandt Hammers Dracula-film, den bliver bedre og bedre ved gensyn, så giv den ved lejlighed en chance til! :-)

  SvarSlet
 4. Min Hammer-favorit må være "Lust For A Vampire" med vidunderlige Jytte (Yutte?) Stensgaard i en af hovedrollerne. Altid rart at se tilbage på en film med lesbiske vampyrdarlings...

  SvarSlet