onsdag den 16. november 2011

Har de skinnende vampyrer og de velfriserede varulve fået krammet på grev Dracula?

Når man går ind i en boghandel i dag, kan man godt blive overvældet af den enorme mængde genre-litteratur, der findes til unge læsere. De fleste steder bliver man mødt med en hel reol eller en væg med diverse serier med lækre photoshoppede omslag. Det meste af det er i urban fantasy- eller paranormal romance-genrerne, men enkelte af dem byder på et twist af horror.

Nu kan man hævde, at bestseller-syndromet har overtaget markedet, hvor det er nemmere at sælge bind 4 i en veletableret serie frem for en ny og eksperimenterende roman af en debuterende forfatter. På den måde bliver litteraturen mere ensrettet og light-produkterne skubber de tungere ting væk fra hylderne. Omvendt er det positivt, at der trods alt bliver solgt nogle bøger og at især unge mennesker gerne vil læse fantastiske historier om vampyrer, varulve, hekse, engle og hvad de nu alle sammen handler om.
En dag vil du møde en udbrændt TWILIGHT-fan, der har brug for en dosis klassisk horror
Nogle horror-fans er af den overbevisning, at man skal tie fænomener som TWILIGHT ihjel, men den er nok et håbløst projekt. Prøv f.eks. lige at se det tæppebombardement af markedsføring, der rammer os i øjeblikket i forbindelse med premieren på den nye film. Jeg har selv læst alle TWILIGHT-bøgerne; først med interesse - siden med forbløffelse. Jeg undrer mig f.eks. over, at en jammerlig bog som BREAKING DAWN kan sælge så mange eksemplarer - men jeg kan ikke have noget imod, at forlagene grådigt hopper med på vognen, hvis det er det, der kan sælge.

Jeg har den lidt naive holdning, at der blandt de mange fans af skinnende blodsugere og velfriserede varulve vil være en håndfuld, der på et tidspunkt får lyst til nogle værker med lidt mere kant, fordi de andre bøger ikke er spændende nok længere. Så kunne det være, at de lige snuppede et par af Charlaine Harris' Sookie Stackhouse-bøger for derefter at læse lidt Anne Rice. Og de mest ihærdige af dem vil nok også forsøge sig med I AM LEGEND af Richard Matheson og selvfølgelig Bram Stokers DRACULA - for at læse den klassiske historie om vampyren over dem alle.

Det eneste problem er så, at den voksne vampyr-litteratur gennem mange år har haft trange kår i Danmark. Meget lidt er oversat og det meste er udsolgt fra forlagene. Den seneste udgivelse af Stokers DRACULA kom tilbage i 90'erne. Selv den første af Anne Rices Lestat-bøger (INTERVIEW WITH THE VAMPIRE/EN VAMPYRS BEKENDELSER) er åbenbart også udsolgt. Aktuelt kan man få antologien DRACULAS GÆST med klassiske vampyr-historier, men ellers er der langt mellem snapsene.
Lige i øjeblikket ser det altså ud til, at de ungdommelige vampyrer har krammet på grev Dracula. Men nu ved vi godt, at man ikke kan holde den blodtørstige greve nede og han vil vende stærkt tilbage fra graven. Det er muligt, at e-bogen kan blive en redning for flere af disse bøger, men indtil da må vi bare håbe, at bibliotekerne passer godt på deres eksemplarer. Og skulle du falde over en slidt DRACULA-paperback på et loppemarked eller i et antikvariat, så køb det endelig - en dag vil du møde en udbrændt TWILIGHT-fan, der har brug for en dosis klassisk horror.

12 kommentarer:

  1. Den udgave af Bram Stokers Dracula står faktisk på hylden. Interessant/ironisk valg af forside i øvrigt, når man kender lidt til historien om Nosferatu-filmen.

    SvarSlet
  2. Ja, det er nemlig et lidt pudsigt forside-valg. Mener at kunne huske tre forskellige forsider på de danske DRACULA-udgivelser (voksen-udgaven).

    SvarSlet
  3. Jeg har både læst Bram Stokers Dracula og Twiligt serien. Stokers bog er super fed. Dracula på den rigtige måde, men du bliver måske nød til at se mere nuanceret på det. Twilight bøgerne er meget mere end bare vampyren og det er netop det som fanger så mange fans. Blandt andet mig selv.

    SvarSlet
  4. Nu forholder jeg mig til om TWILIGHT-fans måske senere kunne finde på at læse mere seriøse vampyrhistorier - ikke til TWILIGHT som fænomen generelt (bortset fra at jeg stadig synes, at BREAKING DAWN er en jammerlig bog).

    SvarSlet
  5. Søren: Jeg har to forskellige danske udgaver af Dracula med hver deres forside: Den du gengiver øverst, samt en der udkom i forbindelse med Coppolas film... Hvordan ser den tredje ud???

    SvarSlet
  6. Jeg er kommet lidt i tvivl om hvorvidt der rent faktisk har været to variationer af Coppola-DRACULA-forsiden, men jeg kan ikke finde dem på nettet.

    Den oprindelige forside kan jeg heller ikke finde. Den er holdt meget i sort og rød med en flagermus i silhuet. Meget enkel og stilfuld.

    SvarSlet
  7. Forsiden på Borgens udgave fra 1989 forestiller så vidt jeg husker Christopher Lee.

    SvarSlet
  8. Det begynder at blive interessant. Hvis der er nogle af Skræk og Rædsels læsere, der ligger inde med danske udgaver af DRACULA (voksen-udgaven, ikke den forkortede børne-udgave), så tag gerne et billede af den og mail det til mig).

    SvarSlet
  9. Jeg tror muligvis Nicolas husker forkert... Den Coppola-forside jeg har er fra Borgen, 1989... 2. udgave, 1. oplag, 1989 for at være helt præcis... Der er en mail på vej med billede...

    SvarSlet
  10. Hehe, Søren har lige gjort mig opmærksom på at der er nogen årstal der ikke helt passer sammen her, da Coppolas film jo er fra 1992... Sært - men jeg glæder mig til at se hvad Søren finder ud af...

    SvarSlet