tirsdag den 1. november 2011

Slik eller ballade! Er Halloween en klam fidus eller har vi danskere taget den til os?

Fætter BR, Bremerholm
Så kom Halloween og gik sin vej igen. For de fleste horrorfans har den makabre højtid en ganske særlig plads i deres slimede zombie-hjerter. Man kan klæde sig selv og familien ud i groteske og kulørte kostumer, pynte hjemmet med edderkopper, spindelvæv, flagermus og kranier, mens den ene gyserfilm efter den anden kører over TV-skærmen.

Spørgsmålet er så, hvor meget Halloween har fæstnet sig i danskernes hjerter? Er det noget, vi går op i eller er det bare et irritationsmoment, fordi supermarkeder og legetøjsbutikker bruger enhver undskyldning for at få os til at lade dankortet gløde?
Føtex, Frederiksberg Centret
I går var horror-eksperten Nicolas Barbano en tur gennem København for at finde Halloween. Resultatet var ikke imponerende. Du kan se en stribe af hans billeder her i dette indlæg. Det generelle indtryk var, at meget få butikker havde pyntet op til Halloween - og flere steder var det gjort sjusket. Andre havde mere travlt med at gøre klar til jul.

Enkelte butikker skilte sig dog ud med flotte udsmykninger, men der var langt imellem. Nicolas melder også, at der i år heller ikke var mange Halloween-arrangementer for voksne - og da slet ikke på en kedelig mandag.
Optikkens Hus, Købmagergade
Selv var jeg på arbejde i går, så det var så som så med Halloween-festlighederne. Jeg havde dog taget min CREEPSHOW-T-shirt på, hvilket underligt nok ikke blev kommenteret af mine kolleger - også selv om jeg normalt ikke har mine horror-T-shirts på derinde. Min kone og datter fortæller dog, at vi derhjemme fik besøg af fire hold trick-or-treat'ers i løbet af aftenen. De var klædt ud i drabelige dragter og tog godt for sig af det slik, vi havde indkøbt.
Teaterhjørnet, Vesterbrogade
Udklædte børn og græskarmænd fik også plads i gårsdagens nyhedsudsendelser. Og selv om der var live-dækning fra et arrangement på Øhavsmuseet i Faaborg, hvor gymnasieelever var med til at skabe uhygge, så er det lidt som om, at Halloween stadig er en kuriositet her i landet. Selv om græskar-produktionen er steget markant, så virker det lidt tilfældigt fra år til år, hvor meget Halloween optager os.
Frederiksberg Centret
Nu er det i nogen grad en importeret højtid på linje med Mors Dag og Valentinsdag, og der skal nok meget til, før vi her i landet fejrer Halloween på et niveau, der nærmer sig amerikanske tilstande. Traditioner skal komme nedefra og kræver en del årtier for at bide sig fast. Og selv om børn, der er vokset op på landet, kan fortælle om den gamle tradition med at skære roelygter om efteråret, så skal der mere til. Det er nok heller ikke let i disse krisetider, at ungerne forlanger penge til et kostume nede fra Fætter BR - bare fordi der skal være Halloween-fest henne i børnehaven eller skoleklassen.
Arnold Busck, Købmagergade
Omvendt er det jo herligt at åbne sin dør og se en flok unger i uhyggelige kostumer, der skriger bøh og slik eller ballade! Det skal jo starte et sted og hvis Halloween bliver en del af deres barndomsminder, så kunne de måske også finde på at fejre dagen, når de bliver voksne.

Som sagt betyder Halloween mest for horrorfans, men hvad forventer vi os egentlig af en god Halloween her i Danmark - andet end nogle tilfældige udsmykninger ude i byen, græskar i supermarkedet og POLTERGEIST og THE HAUNTING (for Gud ved hvilken gang) på TCM-kanalen? Er det o.k, at det mest er børnenes fest? Er det fantastisk, at vi i det hele taget har en smule Halloween i Danmark? Eller er det bare for sløvt, at der ikke sker mere? Hvad mener du?

7 kommentarer:

  1. I mine øjne er det cool, at vi i Danmark forsøger os ud i Halloween. Tvivler dog stadig på at traditionen virkelig vil slå sig fast før om nogle år. Butikkernes forsøg på at sælge græskar og diverse udsmykninger genere dog ikke mig, da jeg overser dem og blot hygger mig med en stribe af gyserfilm i hjemmet.

    Det kunne dog være hyggeligt hvis det virkelig tog om sig :)

    SvarSlet
  2. Er enig med Daniel. Jeg kan ikke se det store problem i det, men der går sikkert lang tid før det rigtigt slår igennem. Der var TO børn ude og banke på døre her i bygningen, og de var ikke engang klædt ud. Jeg tror også at jeg skræmte dem mere end de skræmte mig, med mit lange hår, skæg og makabre zombie t-shirt. Den ene så i hvert fald noget skrækslagen ud, haha.

    SvarSlet
  3. Jeg har ikke oplevet skyggen af Halloween her på Frederiksberg. Til gengæld snakkede jeg med min søster og min 9-årige niece i går, og niecen plus veninder hyggede sig med at rende rundt i kostumer og tigge slik i nabolaget i den lille flække i Sønderjylland, hvor de bor. De kunne fortælle, at der bliver flere og flere, der tager det til sig i kvarteret og pynter op og køber slik ind til ungerne.

    Til gengæld lader til at være ret trægt mht. de voksne. Jeg har de to sidste år forsøgt at motivere kæreste og omgangskreds til at stable noget på benene, og jeg kan simpelthen ikke overtale dem. De kunne ikke være mere ligeglade. Men måske skyldes det netop, at jeg er den eneste horror-interesserede?

    SvarSlet
  4. Mit forhold til Halloween-traditionen stammer især fra de gamle Carl Barks-historier i Anders And-bladene, og her lader nutiden jo en del tilbage at ønske. Der var jo et utal af ting, som kunne gøres rundt omkring, som ikke nødvendigvis havde noget med genbrugelige porcelænsgræskar fra Føtex at gøre.

    Hmmm, måske vi horrorfans i selskab skulle arrangere en event til næste år.

    SvarSlet
  5. Pudsigt nok synes jeg, at der aldrig har været så meget opmærksomhed om Halloween i Danmark som i år. Selv på Kulturnatten kunne man få en smagsprøve på amerikansk Halloween i det indre København.

    I Køge blev Halloween markeret fredag d. 28. oktober, hvor butikkerne holdt åben til kl. 21. Udklædte piger dansede til tonerne af Michael Jacksons Thriller, man kunne gå på restaurant og spise græskarmiddag, og der var i det hele taget pyntet en del op i gaderne. Der var noget mere ægte over det end over de kitschede græskarsager, de sælger i supermarkederne, så på den facon kan jeg godt se et potentiale. Faktisk har der de senere år været mange græskarlygter her i byen, men det strækker sig over en længere periode end blot d. 31. oktober - ganske som julen synes at blive fejret mest, før den overhovedet kommer i gang (min søn har igennem årene hårdnakket hævdet, at julen slutter d. 24. december, mens jeg har prøvet at forklare, at den først starter d. 25 :-) ).

    SvarSlet
  6. For mig er det store problem, at vi i forvejen har en tradition der minder om Halloween, nemlig fastelavn. Fastelavn er i forvejen i lettere modvind på grund af at børnene rasler efter penge i stedet for slik eller boller som sangen ellers antyder.

    SvarSlet
  7. Københavns pæneste Halloween-vindue i 2011, blandt dem jeg så, var Optikkens Hus (enkelt men stilfuldt), mens det grimmeste var Fætter BR på Nørrebrogade (et helt vindue fyldt med spindelvæv-materiale klasket op ubearbejdet, så det lignede vat). Jeg er enig med Jesper, vi mangler en ordentlig Halloween-event i København, som horror-fans kan have lyst til at deltage i. Jeg har engang været til en glimrende Halloween-fest i Køge, som åbenbart ved lejlighed er det danske svar på Halloweentown.

    SvarSlet