mandag den 9. juli 2012

Roger Cormans fornemmelse for Poe

See to the crypt, will you? - Roderick Usher
Der findes en malstrøm af Edgar Allan Poe-filmatiseringer, men blandt de mest kendte og elskede er formentlig den stribe gysere, som instruktøren og producenten Roger Corman lavede i USA i første halvdel af tresserne. Selv om mange af dem i bedste fald kun er inspireret af Poes værker, så har de en helt unik stemning, der placerer dem i en klasse for sig - og de holder den dag i dag.

You will die in agony. Die!- Don Nicholas Medina
Corman er kendt for at kunne lave film for næsten ingen penge, men med Poe-serien satsede han på at give publikum noget ekstra. Han fik overtalt Samuel Arkoff og James Nicholson fra American International Pictures til, at han skulle lave en film i farver og i Cinemascope for det samme budget, han ellers kunne få to sort/hvide film ud af. 27.000 dollar fik han at lege med og hele 15 dages optagelser på HOUSE OF USHER - den første i serien. Filmen blev et kæmpehit og resten er historie.

Can you possibly conceive it. The unendurable oppression of the lungs, the stifling fumes of the earth, the rigid embrace of the coffin, the blackness of absolute night and the silence, like an overwhelming sea. - Guy Carrell
Poe-serien består af syv eller otte film - alt efter hvem man spørger. HOUSE OF USHER (1960), PIT AND THE PENDULUM (1961), PREMATURE BURIAL (1962), TALES OF TERROR (1962), THE RAVEN (1963), THE MASQUE OF THE RED DEATH (1964) og THE TOMB OF LIGEIA (1964) har på den ene eller den anden måde en tilknytning til Poes historier. THE HAUNTED PALACE fra 1963 henter sin titel fra et Poe-digt, men er i virkeligheden baseret på en historie af H.P. Lovecraft. THE TERROR fra 1963 kan man måske betragte som lidt af en bonusfilm, da den blev improviseret i kulisserne fra bl.a. THE RAVEN, men den har ikke noget med Poe at gøre.

Haven't I convinced you of my sincerity yet? I'm genuinely dedicated to your destruction. - Montresor Herringbone
Selv om Corman havde flere penge mellem hænderne på flere af Poe-filmene, så skød han mange genveje undervejs. Da en skov brændte ned i Hollywood blev den lynhurtigt brugt som location til HOUSE OF USHERs åbningsscene. Og den store finale, hvor huset går under, blev genbrugt i senere film. Design og kulisser er generelt i top, men mange steder kan man tydeligt se, at baggrunden blot er et maleri, men det er en del af charmen ved at se Roger Corman-film.

Afraid my dear? There's nothing to be afraid of.- Dr. Scrarabus
Det er selvfølgelig Vincent Price, de fleste husker fra Poe-serien, men det er ellers solide navne, der dukker op i filmene. Blandt dem kan nævnes Peter Lorre, Boris Karloff, Ray Milland, Barbara Steele, Hazel Court, Basil Rathbone, Jack Nicholson og Lon Chaney, Jr. Les Baxter stod for de fleste scores, men der er også bidrag fra Ronald Stein, David Lee og Kenneth V. Jones. En god håndfuld af dem er udkommet på cd eller som download.

For the uninvited, there is much to fear. - Prospero
På manuskript-siden allierede Corman sig med to herrer, der i dag betragtes som giganter i genren, nemlig Richard Matheson og Charles Beaumont. Matheson er selvfølgelig kendt for bøger som bl.a. I AM LEGEND, THE SHRINKING MAN og HELL HOUSE, en stribe fremragende noveller samt en masse arbejder indenfor film og TV (ikke mindst på THE TWILIGHT ZONE). Charles Beaumont arbejdede også på THE TWILIGHT ZONE og skrev mange gode noveller.

The eyes, they confound me. There's a blankness, a mindless sort of malice in some Egyptian. They do not readily yield up the mystery.- Verden Fell
Jeg har i løbet af de seneste par uger set alle filmene - herunder THE TERROR. De svinger meget i kvalitet, men det er altså fænomenal underholdning. Min favorit er uden tvivl THE MASQUE OF THE RED DEATH, men jeg bliver nok aldrig træt af at se disse unikke gysere.

Surely, after all these years, I'm entitled to a few small amusements. - Charles Dexter Ward

13 kommentarer:

  1. Jeps, interessant læsning... Sjovt nok læste jeg BCs anmeldelse af PREMATURE BURIAL på HMAD i morges, og tænkte at jeg snart burde få set dem... Har kun set THE RAVEN of MASQUE (i Cinemateket med Caroline Munro), og syntes de var rigtig gode... Jeg læste nogen af Poes noveller for nogen år siden og syntes klart bedst om MASQUE, så det var godt at se at filmen også var god...

    SvarSlet
  2. Roger Cormans Poe-film er en af mine mange "blinde vinkler" hvad angår gysergenren, dvs. film jeg endnu ikke har fået set! Men jeg kunne godt tænke mig, at du skrev lidt om hvilke DVD-udgaver der er værd at invistere i!

    SvarSlet
    Svar
    1. De fleste kan fås fra MGM Home Entertainment i England. Tre af dem - PREMATURE BURIAL, THE MASQUE OF THE RED DEATH og THE HAUNTED PALACE - findes i ROGER CORMAN: THE COLLECTION fra Optimum Home Releasing, mens THE TERROR har jeg købt hjem i den tyske dvd-udgave. Flere af de amerikanske dvd-udgaver skulle have ekstramateriale som f.eks. kommentarlydspor, men nu har jeg bare købt de dvd'er, der var nemmest at få fat på - og generelt er kvaliteten flot.

      Slet
    2. Jan, aldrig set Cormans Poe-film?!!!!!!!!!!!

      Slet
    3. Hva' kan jeg sige... Too many films, too little time!

      Slet
  3. Men nogle film SKAL man da have set...

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg synes ikke, at der er nogle film, man skal have set, men der er altid mere, man kan se - og glæde sig til. I forbindelse med mit Poe-projekt var det første gang, jeg så THE TERROR (selv om den ikke hører til serien).

      Jeg lavede for noget tid siden en liste over 25 gysere, jeg endnu ikke havde fået set - heriblandt nogle klassikere. Siden har jeg fået set fire af dem - så er der 21, at glæde sig til.

      Slet
    2. Jeg har det lidt på samme måde - filmene skal ses når lysten melder sig, ellers ender det ofte med, at jeg keder mig!
      Det er jo heller ikke sådan, at hvis man kan li' rock musik, at man også automatisk kan li' U2 og Bruce Springsteen! Jeg klarer mig f.eks. fortrinligt uden!
      Min DVD/Blu-ray samling indeholder flere film der ikke er set endnu - men en dag så ryger de i maskinen!

      Slet
  4. Må indrømme at jeg slet ikke forstår denne historieløse måde at se film på

    SvarSlet
    Svar
    1. Nu har jeg åbent lagt frem, at der er klassikere, jeg ikke har set. Det er du velkommen til at kalde historieløst. Har du set alt?

      Slet
  5. Må indrømme at jeg ikke forstår denne historiebundne måde at se film på... Hvorfor forpligte sig til at bruge tid og penge på at se film man måske ikke bryder sig om???
    Jeg ser da gerne klassikerne, men lige så gerne billigt Roger Corman producerede film eller (gys) The Asylum crap...
    Må indrømme at jeg heller ikke forstår at man med markante holdninger til tingene vælger at poste som anonym...

    SvarSlet