torsdag den 19. juli 2012

Skræk og Rædsels spørgekasse: Part V

Det er snart længe siden, jeg har lavet en spørgekasse her på Skræk og Rædsel. Jeg får med jævne mellemrum e-mails fra læsere, der spørger om det ene og det andet - og jeg prøver efter bedste evne at komme med et svar. Men jeg er nogle gange dykket ned i de søgeord og spørgsmål, der leder folk frem til Skræk og Rædsel - og på den måde bliver denne spørgekasse til. Jeg håber, at svarene kan bruges til noget.

Hvem er forfatter til ALFRED HITCHCOCK OG DE TRE DETEKTIVER? 
Det var Robert Arthur, Jr., der skrev de første bøger, men serien har haft mange forskellige forfattere. Du kan læse mere i dette indlæg.

Hvad hed Stephen Kings første bog, der gjorde ham berømt?
Det var CARRIE fra 1974. Faktisk var det den fjerde bog, King skrev, men var den første, der blev udgivet. King fik et forskud på 2500 dollar, da bogen blev accepteret af forlaget, og den solgte 13.000 eksemplarer i hardcover. Siden blev paperback-rettighederne solgt for 400.000 dollar og allerede det første år solgte CARRIE mere end 1 million eksemplarer som billigbog.

Hvem havde titelrollen i klassikeren DRACULA fra 1931?
Det havde Béla Ferenc Dezső Blaskó - bedre kendt som Bela Lugosi. Den ungarskfødte skuespiller havde allerede på det tidspunkt haft rollen i teaterudgaven af Bram Stokers DRACULA.

Hvad hedder den film, hvor der er en edderkop i en kiste?
Det er formentlig en ide, der har været brugt i flere gysere, men umiddelbart er mit bedste bud Wes Cravens THE SERPENT AND THE RAINBOW og Frank Marshalls ARACHNOPHOBIA. Jeg kunne forestille mig, at det er sidstnævnte, der ledes efter.

Hvor mange POLTERGEIST-film er der lavet? 
Der er lavet tre: POLTERGEIST (1982), POLTERGEIST II: THE OTHER SIDE (1986)  og POLTERGEIST III (1988). Et remake har længe været undervejs, men der er ikke så meget nyt i sagen.

Hvem skrev FRIDAY THE 13TH?
Manuskriptet blev skrevet af Victor Miller, der ikke havde noget med de utallige fortsættelser at gøre. Det meste af hans manuskript-arbejde har ellers været til TV-serier.

Hvad hedder NATTEVAGTEN på engelsk?
Filmen hedder NIGHTWATCH, hvilket også er titlen på Ole Bornedals amerikanske remake. 

Hvor mange SPECIES-film er der lavet?
Der findes fire i alt: SPECIES (1995), SPECIES II (1998) SPECIES III (2004) og SPECIES: THE AWAKENING.

Hvornår kommer UNDERWORLD 4 på dvd? 
UNDERWORLD: AWAKENING udkommer på dvd og Blu-ray her i landet den 7. august.

Hvad hedder den gyser om et hotelværelse, hvor ca. 50 personer er blevet dræbt?
Det er 1408, der er baseret på en historie af Stephen King. Læs min anmeldelse her.

Hvem skrev musikken til DØDENS GAB?
Den ikoniske (og ofte efterlignede og parodierede) musik til JAWS blev komponeret af John Williams, der også leverede toner til 2'eren. JAWS-musikken er blevet udgivet på cd flere gange.

Hvad hedder filmen om nogle unge, der fanges i en skilift?
Det er Adam Greens FROZEN. Læs min anmeldelse her.

Hvornår kommer THE WOMAN IN BLACK på dvd?
Den nye udgave af THE WOMAN IN BLACK udkommer på dvd og Blu-ray i Danmark den 14. august.

Hvornår blev den første originale serie af SCOOBY-DOO lavet?
Den første serie, der hed SCOOBY-DOO, WHERE ARE YOU! havde premiere i 1969.

4 kommentarer:

 1. Jeg kender en dansk komponist, der stædigt - og ikke helt med urette - hævder, at hajens tema i "Jaws" er komponeret af Igor Stravinskij!

  SvarSlet
 2. Interessant. Jeg kan se, at det også nævnes i Wikipedia-artiklen om JAWS-musikken.

  SvarSlet
 3. Det er så ikke den eneste gang at Mr. Williams har ladet sig inspirere af klassisk musik... tag nu f.eks. den flotte "Duel of the Fates" fra Star Wars, Eps. 1 der lyder en lille smule som Carl Orffs "Carmina Burana"! Men fedt stykke musik alligevel!

  SvarSlet
 4. Ørken-musikken i den første "Star Wars" er ligesom haj-temaet fra "Jaws" meget tæt på en passage i Stravinskijs "Le sacre du printemps", og oprørernes fanfare er lånt fra Paul Dukas' "L'apprenti sorcier", der også har inspireret Jawaernes tema. Men nu havde Lucas oprindeligt også bedt Williams om at bruge klassisk musik, så i det tilfælde er det ikke så underligt.

  SvarSlet