torsdag den 9. august 2012

Et par aftener i dæmonernes vold

Jeg har tilbragt et par aftener i selskab med en hær af vanvittige dæmoner - jeg har nemlig set Lamberto Bavas DÈMONI og DÈMONI 2 fra midten af 80'erne. Begge har Dario Argento med på sidelinjen som producent og manuskriptforfatter og den første DÈMONI blev åbenbart sat i gang, fordi Argento havde sprængt budgettet på PHENOMANA, så det var nødvendigt at lave et eller andet, der kunne skaffe lidt penge i kassen.

Det er faktisk første gang, jeg ser DÈMONI-filmene. Jeg må sige, at de byder på god underholdning, men man skal være glad for billige 80'er-gysere for at få noget ud af dem. Der er en solid stemning af VHS-lejekassetter over disse film med mærkværdige plots, dårlig synkronisering og special effects af blandet kvalitet.

Plottet er stort set det samme i dem begge (en gruppe mennesker på en afgrænset lokalitet, der angribes af dæmoner via en skrækfilm), men den første henter tydeligvis en del inspiration fra THE EVIL DEAD. 2'eren kan man sjovt nok betragte som en forløber for GREMLINS 2: THE NEW BATCH. På den musikalske front leverer Claudio Simonetti et ret fedt score til 1'eren, som ellers er sovset ind i heavy-rock. I 2'eren er det mest popsange, man hører.

Jeg så filmene på de engelske dvd-udgaver fra Arrow Video, der indeholder en del ekstramateriale. Noget af det er interessant, mens andet er sjusket klasket sammen. Men det er under alle omstændigheder herligt at have fået set disse film og endelig at have dem stående i samlingen.

10 kommentarer:

 1. Jeg må indrømme at jeg holder meget af Demoni, som jeg synes at der er en lille klassiker, men 2'eren var jeg ikke så vild med... tror at det var pga af 1'erens location at jeg så godt kunne lide den - det er sgu da fedt at se dæmonerne rende rundt i biografmørket...
  Jeg ejer dem på nogle ret billige engelske dvder, hvor de påstår at de er udgivet i directors cut, men det tvivler jeg lidt på - overvejer ihvertfald at købe Arrow Videos Blu-ray double feature...

  SvarSlet
 2. Jens Erik Thomsentorsdag, 09 august, 2012

  Jeg har faktisk heller aldrig fået set Demoni-filmene. Jeg burde nok også få gaflet mig Arrow-udgivelserne.

  SvarSlet
 3. Jeg er meget fristet af at opdatere til blu-ray versionerne.

  SvarSlet
 4. jeg har brugt mange timer i disse 2 perlers vold. de kom nogenlunde samtidig mef andre geniale film fra denne fantastiske film alder. jeg bruger nok 6-8 timer om ugen på gys og jeg elsker min hobby. de sidste film jeg har set r demoni filmenejeg elsker d fra enne horror tid og er meget ked af at den ikke kan lqves mrearrow på blu ray. har hele samlingen fra arrow på blu ray og jeg kan klart anbefale demoni, men også deres andre udgivelser som fx. deep red, beyond og mange mange flere.

  SvarSlet
 5. Stor kunst bliver det aldrig, men en tilpas besnærende og neon-sleazy 80'er ånd emmer fra de to kasse-succeser. Flot foto af Gianlorenzo Battaglia, outrerede effekter af Sergio Stivaletti og en kæk cameo-optræden af Michele Soavi i den første film garanterer en solid italiensk underholdningsfaktor.

  SvarSlet
 6. Og i næste måned kommer Lamberto Bava åbenbart til København:

  http://ibyen.dk/film/ECE1715461/ny-filmfestival-vil-fylde-septembernaetter-med-skrig-gys-og-gru/

  SvarSlet
  Svar
  1. Så godt en omtale af dette tidligere på aftenen på Politikens hjemmeside. Jeg undrer mig lidt over, at der ikke straks går en pressemeddelelse ud til alle danske genre-sites og blogs. Du godeste, jeg bliver så træt...

   Slet
 7. Jeg elsker også Demoni, eller DEMONS som nogle af os mindre italofile kalder den. 2'eren var jeg ikke meget for, da jeg så den i sin tid på VHS og har aldrig genkøbt den på DVD. I Japan er der udsendt DEMONS 1-6, DEMONS '95 og DEMONS 2009. De efterfølgende film er naturligvis retitles.

  SvarSlet