mandag den 5. november 2012

Ny bog: Kom ind bag monstrenes grumme fjæs og bliv lidt klogere på dig selv

For de fleste skrækfans er det en helt naturlig ting at sætte en skræmmende dvd på og lade sig suge ind i en verden, hvor blodtørstige vampyrer, radioaktive kæmpemonstre, brutale varulve, motorsavs-svingende galninge og pilrådne zombier regerer. Men hvorfor er vi så fascineret af det uhyggelige og det makabre - hvorfor elsker vi at se og høre historier om monstre?

Det forsker ph.d. Mathias Clasen fra Aarhus Universitet i, og han er aktuel med bogen MONSTRE, der er udkommet i serien "Tænkepauser" fra Aarhus Universitetsforlag. I serien præsenterer forskere den seneste viden på forskellige områder i en fiks lille bog på bare 60 sider, som man lige kan læse i en pause i vores stressede hverdag og måske blive en smule klogere på sig selv.

Fortidsmennesket kendte måske ikke til stress, men de havde ikke en nem hverdag. De levede faktisk side om side med monstre i form af glubske rovdyr og andre dødsensfarlige elementer i naturen. Mathias Clasen dykker ned i evolutionshistorien og fremhæver, at vi i vores dna stadig har indlejret de frygt-reaktioner på f.eks. rovdyr eller edderkopper, der var en del af vores forfædres biologiske overlevelsespakke. Væmmelse overfor f.eks. råddent kød, der kunne gøre dem syge, skulle vi også have arvet.
Mathias skriver glimrende og har en helt unik indsigt i skræk-genrens kringelkroge
Over tid har der selvfølgelig været en kulturel udvikling, hvor det at fortælle historier om de uhyggelige dyr ude på savannen, er blevet en del af opdragelsen, for hvem elsker ikke at høre en god historie; især hvis den er lidt creepy? Så på den måde går vores dna hånd i hånd med vores kreativitet og fantasi, og dermed bliver skræk-historierne en slags simulator, hvor vi - uden at komme til skade - kan konfrontere vores frygt.

Nu er alt dette ikke bare Mathias Clasens ord; sammendraget er selvfølgelig krydret med mine egne tanker om genren, og dermed har den fine lille bog opfyldt sin mission. Den får os til at tænke over tingene. Mathias skriver glimrende og har en helt unik indsigt i skræk-genrens kringelkroge, og det giver hans ord en særlig vægt - også selv om jeg ikke nødvendigvis er enig i alle konklusionerne. Selvfølgelig går det stærkt i en bog på bare 60 sider og undervejs ville jeg gerne have haft nogle flere af mellemregningerne med, men det er der bare ikke plads til.

MONSTRE fokuserer på to af vor tids mest populære monstre, nemlig vampyren og zombien, så man spejder forgæves efter kapitler om f.eks. Godzilla, der smadrer Tokyo for 8. gang, eller varulven, der hyler mod fuldmånen. Men det bliver forhåbentlig en anden gang. Jeg følte mig i hvert fald både oplyst og underholdt af MONSTRE, og jeg anbefaler den til alle horror-fans.

MONSTRE koster bare 29,95 kr., men kan også downloades som gratis e-bog. MONSTRE er venligst stillet til rådighed af Aarhus Universitetsforlag.

8 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jeg har rettet slagfejlen. Takker!

      I forbindelse med bogen giver Mathias i øvrigt en række foredrag på nogle af landets biblioteker. Du kan se med her:
      Tirsdag den 6. november kl. 19: Holbæk Bibliotek - Hovedbiblioteket
      Onsdag den 7. november kl. 17: Gentofte Hovedbibliotek
      Torsdag den 8. november kl. 17: Roskilde Bibliotekerne
      Torsdag den 22. november kl. 19.30: Skørping Bibliotek
      Tirsdag den 27. november kl. 18.30: Holstebro Bibliotek
      Torsdag den 29. november kl. 19: Østerbro Bibliotek
      Onsdag den 16. januar kl. 18.30: Næstved Hovedbibliotek

      Slet
  2. Nedarvet væmmelse over for råddent kød? Jeg føler mig allerede nu så mentalt beriget, at jeg ikke behøver læse bogen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nu virker den nedarvede væmmelse over for mere eller mindre fordærvede madvarer ikke på alle. Nogle danskere nyder f.eks. et stykke med gammel ost, mens svenskerne spiser surströmming ;-)

      Slet
    2. Ja, jeg er også i gang med at rydde ud i kødskabet.

      Slet
    3. Alle der spiser oksekød og gammeldags modnede (marinerede) sild putter jo faktisk lettere fordærvet kød i munden - bon appetit!

      Slet
  3. Købt! Det siger lidt om denne husstand, at den er inddraget i samlingen forklædt som en af husbondens adventsgaver :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Herlig adventsgave, må man sige. Like!

      Slet