onsdag den 20. marts 2013

James Herbert er død

Den engelske forfatter James Herbert er død, 69 år gammel. Han var en af Englands største og mest berømte horror-skribenter og med millioner af solgte eksemplarer, så var han en af de få, der i boghandlerne havde en reel chance mod mastodonter som Stephen King og Dean Koontz. Herbert arbejdede i reklamebranchen, før han prøvede skrive fiktion, men da han i 1974 fik udgivet THE RATS, blev det begyndelsen på en ny og skræmmende karriere.

THE RATS handler om enorme blodtørstige rotter, der går til angreb på befolkningen i London. Stilen er rå, brutal og pulp-agtig, og Herbert har uden tvivl været med til at bane vejen for de mange andre engelske forfattere, der har skrevet blodige bøger om naturen, der på den ene eller den anden måde hævner sig. THE RATS blev siden fulgt af endnu to "rotte"-bøger, nemlig LAIR og DOMAIN.

Det er dog THE FOG fra 1975, der blandt mange fans regnes for at være Herberts bedste bog. Romanen har intet med John Carpenters film at gøre, men handler om en mystisk tåge, der gør folk til hæmmingsløse galninge. Det er en ekstremt makaber bog med uforglemmelige scener, der kan få selv de mest hærdede til at gispe efter vejret. Men selv om vold og splatter har været Herberts varemærke, så har han også skrevet romaner i en mere munter tone som f.eks. FLUKE.

I alt 23 bøger blev det til, før Herbert for sidste gang lagde pennen (jeg ved, at han i mange år skrev sine bøger i hånden, netop fordi han fra reklamebranchen hele tiden arbejdede med en tuschpen). Hvil i fred.

1 kommentar:

  1. Trist, trist, trist. Som Barker og King kom Herbert på afveje i 90’erne – men for pokker, Herberts 70’-bøger er helt igennem fremragende.
    Martin

    SvarSlet