tirsdag den 25. juni 2013

Richard Matheson er død

Den amerikanske forfatter Richard Matheson er død, 87 år gammel. Blandt hans mange værker er en stribe episoder af den klassiske TV-serie THE TWILIGHT ZONE, og på ægte "Twilight Zone"-maner var det i aftes svært at få bekræftet, at han rent faktisk var død. Det svirrede med rygter på nettet og forskellige hjemmesider slog nyheden op, hvorefter links til disse pludselig ikke virkede længere. Men hans datter Ali Matheson har skrevet:

"My beloved father passed away yesterday at home surrounded by the people and things he loved... he was funny, brilliant, loving, generous, kind, creative, and the most wonderful father ever...I miss you and love you forever Pop and I know you are now happy and healthy in a beautiful place full of love and joy you always knew was there..".

Richard Matheson var en af genrens giganter, og hans indflydelse har været enorm. Det er næsten umuligt at forestille sig, at der findes horror-fans, som ikke på et eller andet tidspunkt har læst en af hans historier eller har set en film eller en TV-episode, han enten har skrevet manuskript til, eller som har været baseret på en af hans fortællinger.

Prøv bare at kaste et blik på hans romaner og noveller. I AM LEGEND fra 1954 er blevet filmatiseret hele fire gange under titlerne THE LAST MAN ON EARTH, THE OMEGA MAN, I AM OMEGA og I AM LEGEND, og sidste år blev den kåret som århundredets vampyr-roman af Horror Writers Association. Det er altså ikke småting. At man har Vincent Price i hovedrollen i THE LAST MAN ON EARTH og Will Smith i I AM LEGEND viser også, at her er en forfatter, der når ud til flere generationer.

Lad os bare tage et par romaner mere: THE SHRINKING MAN fra 1956 blevet filmatiseret som THE INCREDIBLE SHRINKING MAN, A STIR OF ECHOES fra 1958 blev til filmen STIR OF ECHOES og HELL HOUSE fra 1971 blev til THE LEGEND OF HELL HOUSE. Noveller var en særlig Matheson-specialitet og her kan man bl.a. nævne "Nightmare at 20,000 Feet", der to gange blev vakt til live i THE TWILIGHT ZONE-universet, samt "Duel", som Steven Spielberg forvandlede til en af de mest nervepirrende TV-film, der nogensinde er lavet.


Richard Matheson skrev et hav af manuskripter til film og TV-episoder. Her er de mest berømte nok de klassiske Edgar Allan Poe-film, der blev instrueret af Roger Corman. Jeg behøver bare at nævne titler som HOUSE OF USHER, PIT AND THE PENDULUM og THE RAVEN. Han var også inde over ting som f.eks. THE DEVIL RIDES OUT og THE NIGHT STALKER. At det så også blev til skriverier i genrer som science fiction, fantasy og western siger lidt om hans alsidighed og kreativitet.

George A. Romero lægger ikke skjul på, at NIGHT OF THE LIVING DEAD henter en del inspiration fra Mathesons I AM LEGEND, og Stephen King nævner Matheson som den forfatter, der har haft den største indflydelse på ham. Og sådan er det hele vejen rundt. Horror-genren ville ganske enkelt have set anderledes ud, hvis det ikke var for Richard Matheson. Hans fingeraftryk er bare alle vegne, og derfor er det i sandhed en af giganterne, der nu for evigt befinder sig i The Twilight Zone. Hvil i fred.

1 kommentar:

  1. Trist, trist, trist. Han var en af giganterne. Hell House, I Am Legend, A Stir of Echoes – fantastiske bøger, der har beriget genren og inspireret eftertiden.

    SvarSlet