mandag den 15. juli 2013

WORLD WAR Z: God underholdning og ikke helt så hjernedød, som man skulle tro

Så er der godt nok dømt popcorn-film og sommer-blockbuster - og det endda med zombier i hovedrollen. Marc Forsters længe ventede WORLD WAR Z - baseret på Max Brooks' populære roman - byder på mainstream-action og underholdning i verdensklasse, og det uden at være helt så hjernedød som andre store Hollywood-baskere.
Nu har vi snart set mange varianter af de levende døde, men disse her er som akrobatiske 100 meter-sprintere - pumpet med espresso og energidrik
Allerede i det første kvarter ryger filmen op i højeste gear. Den tidligere FN-medarbejder Gerry Lane fanges sammen med sin kone Karin og deres to døtre midt i myldretidstrafikken i Philadelphia, da en horde af zombier går til angreb. Via sin tidligere arbejdsgiver lykkedes det for Gerry at få sin familie reddet ud på et krigsskib, der fungerer som kommandocentral i kampen mod hæren af levende døde. Her bliver Gerry overtalt til at rykke i felten for at finde svaret på, hvor zombierne kommer fra, og hvordan man kan bekæmpe dem.

WORLD WAR Z har haft en lang og besværlig vej fra roman til film. Hele fire manuskriptforfattere har været inde over projektet, og undervejs smed man den oprindelige slutning ud og måtte skyde nye scener. Det fik budgettet til at svulme. Mange beløb har været nævnt, men filmen har kostet mindst 190 millioner dollar at lave - og måske er tallet markant højere end det. Hele fem forskellige logoer for filmselskaber kører over lærredet i de første minutter, så allerede her får man en fornemmelse af, at der har været mange kokke i køkkenet.

Selv om WORLD WAR Z starter som død og helvede, så kan den ikke holde dette tempo hele vejen igennem. Den lange slutningssekvens virker som om, at den egentlig hører til en anden film, men man kan dog leve med den, fordi vi her for alvor lærer noget om den type zombier, der er blevet menneskehedens fjender i denne fortælling. Nu har vi snart set mange varianter af de levende døde, men disse her er som akrobatiske 100 meter-sprintere - pumpet med espresso og energidrik. Det ser vildt ud, når de i nogle ganske storslåede action-sekvenser hærger rundt i byerne. Vildt.

Blod, indvolde og udsplattet hjernemasse må man spejde forgæves efter i denne film. Samtidig er den mere intens og nervepirrende end egentlig uhyggelig, og derfor er det lidt af en harmløs omgang - set med horror-briller. Men underholdende er den, og vi får ting at se, der ikke før har været præsenteret i en zombiefilm. Læg dertil en fin Brad Pitt i hovedrollen og et medrivende og pulserende score af Marco Beltrami, så ender vi op med en action-gyser langt over middel. Så kan man leve med det ujævne manuskript, den kejtede finale og fraværet af zombie-splatter.

Jeg så WORLD WAR Z i 2-D-udgaven i biografen. Man kan også se den i 3-D, men da filmen ikke er skudt i det format, men er blevet konverteret i postproduktionen, så kan jeg ikke forestille mig, at det er den store oplevelse.

WORLD WAR Z, USA-Malta, 2013. Instruktion: Marc Forster. Medvirkende: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz, Ludi Boeken, Fana Mokoena. Musik: Marco Beltrami.

2 kommentarer:

  1. Blodfattig fornøjelse. Og så med et rystet håndholdt kamera, som gør, at en del af billederne bliver uskarpe og udtværede. Stort set al volden foregår offscreen. Da en vindelig israelsk soldat mister hånden ser man det ikke. Det går faktisk først op for mig senere at hun mistede hånden. Dårligt manus, en hovsa! finale, der bestemt ikke var af de gode. Så nej, den får ikke nogen høj karakter hos mig. Så helere en Resident Evil film om jeg må be'.

    SvarSlet
  2. Har set den unratede version og der er lidt splat med (man ser bl.a. hånden blive hugget af soldaten og Brad Pitt tvære et hoved ud med støvlen).

    SvarSlet