tirsdag den 1. oktober 2013

En zombie-klassiker fylder 45 år

I dag er det 45 år siden, at George A. Romeros NIGHT OF THE LIVING DEAD havde premiere i de amerikanske biografer. Filmen var en lille independent-produktion fra Pittsburgh, Pennsylvania - lavet for 114.000 dollar og med Duane Jones, Judith O'Dea og Karl Hardman i hovedrollerne. Den handler om en gruppe mennesker, der forsøger at holde stand i et hus mod de levende døde, der på uforklarlig vis stavrer rundt i landskabet. Selv om filmen var i sort-hvid, bød den på skræmmende og voldsomme scener med blod og indvolde, og NIGHT OF THE LIVING DEAD endte med at blive et stort hit i biograferne.

Ordet "zombie" bliver ikke brugt i filmen (her er det ordet "ghoul", der dominerer), men der er ingen tvivl om, at den moderne horror-genre ville have set meget anderledes ud, hvis det ikke havde været for NIGHT OF THE LIVING DEAD. Man kan finde enkelte tidligere eksempler på film-zombier, der kan minde om dem, der siden har domineret genren (som f.eks. i Hammers THE PLAGUE OF THE ZOMBIES), men NIGHT OF THE LIVING DEAD satte for alvor tonen.

Så når du læser det næste bind af THE WALKING DEAD-tegneserien eller ser et afsnit af TV-serien eller sætter dig ned for at se WORLD WAR Z, LA HORDE, SHAUN OF THE DEAD, ZOMBIELAND, DØD SNØ og alle de andre, så send en tanke til gode gamle George A. Romero og hans "ghouls".

1 kommentar:

  1. Tillykke til NOTLD (og George) med denne klassiker. Tak for en fin lille gennemgang af filmens relevans for genren

    SvarSlet