lørdag den 11. januar 2014

Universal køber manus til fantastisk varulve-historie

Det er mange år siden, at jeg læste den amerikanske forfatter Robert R. McCammons varulve-action-gyser THE WOLF'S HOUR fra 1989, men jeg tænkte dengang, at den kunne blive til en fantastisk film. Bogen handler om Michael Gallatin, der under anden verdenskrig sendes ind i det besatte Frankrig på en hemmelig mission. Gallatin har den særlige evne, at han kan forvandle sig til en varulv, når det passer ham. Bogen er krydret med flashback-scener, der fortæller, hvordan Gallatin i sin blev til en varulv.

For mange år siden sikrede tvillingerne Bradley og Kevin Marcus sig film-rettighederne til bogen, og de brugte lang tid på at skrive et manuskript, som de kunne pitche i Hollowood. Og nu er der endelig bid. Universal Pictures har købt manuskriptet, der skal laves via Chris Morgan Productions med Chris Morgan og Emile Gladstone som producenter. Heldigvis har Universal en lang tradition med varulve-film, men det er endnu usikkert om dette er tænkt som en biograffilm eller noget direkte til dvd-noget. Nu får vi se. Kilde: Deadline

Bonus: Jeg har gravet min anmeldelse af THE WOLF'S HOUR frem, som jeg skrev til mit gamle fanzine PHENOMENA. Anmeldelsen blev trykt i nr. 2 i november 1989.

THE WOLF'S HOUR
Roman af Robert R. McCammon, Pocket Book 1989, 603 sider.

"What is the lycanthrope, in the eye of God?
A cursed beast, or a child of miracle?".

Michael Gallatin er en ægte romanhelt. Han er høj og flot, en rigtig kvindebedårer, taler flere sprog flydende, har studeret både klassisk litteratur og videnskab og udstråler en aura af dyrisk mystik. Og så er han varulv. Ikke af den klassiske slags, der kun forandrer sig under fuldmånens stråler - han kan forandre sig ved viljens kraft på mindre end et minut.

Gallatin stammer fra Rusland. Da han var otte år gammel, i 1918, så han sine aristokratiske forældre blive dræbt, da familien var på skovtur nær Minsk. Michael flygtede ud i skovene, hvor han blev adopteret af et kobbel varulve. Som voksen kom han til England, hvor han snart fik brug for sine specielle talenter til gavn for den britiske efterretningstjeneste.

THE WOLF'S HOUR starter med et brag. Verdenskrigen nærmer sig en afgørende fase. Nazisterne er ved at give op på alle fronter, og de allierede gør sig klar til D-dag. Men rygter om en hemmelig plan, "Iron Fist", nazisternes sidste desperate forsøg på at vende krigen, gør de allierede nervøse - er invasionen på D-dagen i fare? For at opklare mysteriet om "Iron Fist" kastes Michael Gallatin med faldskærm lige ned i løvens hule, ned i det besatte Frankrig. Så går det ellers over stok og sten til Paris og Berlin blandt smukke spioner, patriotiske modstandsfolk, sadistiske nazister og gale videnskabsfolk.

Det lyder som ren tegneserie, og det er det også. THE WOLF'S HOUR er ikke nogen typisk horror-roman, men en kulørt underholdningsroman med en helt, der tilfældigvis er en varulv. I hænderne på en dårlig forfatter ville historien sikkert blive noget trivielt kiosk-bras med kedelige personer lavet af karton. Men Robert R. McCammon har et godt greb om denne lidt usædvanlige roman.
THE WOLF'S HOUR vil ikke skuffe læsere, der absolut vil have voldsomme og saftige scener i deres godnatlæsning
Ikke alene skaber han en række, meget farverige, personer, som vi kan tro på og føle med, han jonglerer også kyndigt med trivial-litteraturens slidte klicheer. Det er især McCammons sans for rytme, der gør, at man sluger bogen råt. Den centrale handling afbrydes af klip fra Michaels opvækst i de russiske skove. Her stilles bogen centrale spørgsmål; hvilken plads har varulven i Guds univers, et spørgsmål, som McCammon serverer et ganske troværdigt svar på.

Hvad der for alvor adskiller THE WOLF'S HOUR fra den tåbelige trivial-horror er de lange passager, der beskriver, hvad det vil sige at kunne forvandle sig til et dyr. Ikke alene er forvandlingen fysisk, kød og knogler, der smertefuldt finder en ny form, men også en forandring i sindet. Gallatin bliver til en ulv. En så stor indsigt i varulvens psykologi har jeg ikke set siden Thomas Tessiers flotte roman THE NIGHTWALKER fra 1989.

Og når dyret først er løs, flyder blodet. THE WOLF'S HOUR vil ikke skuffe læsere, der absolut vil have voldsomme og saftige scener i deres godnatlæsning. Bogen er dertil noget af det mest underholdende, jeg længe har læst, og det er med de øjne, man skal give sig i kast med THE WOLF'S HOUR. Det er lidt forkert at stemple den som en horror-roman, men derfor kan den jo godt være spændende. Endnu et stort hit fra Robert R. McCammon.

2 kommentarer:

  1. Herligt med den gamle anmeldelse! McCammons ”Wolf's Hour” er helt sikkert en veloplagt roman. Den forener på underholdende vis gys og krigseventyr. Jeg er ret glad for den måde, som han tager det bedste fra især pulplitteraturen skrevet til mænd i 70'erne og genbruger det på en frisk facon, der absolut ikke er mindre pulpet end forlæggene. Bogen er på mange måder en fin strømpil for den drejning, som meget af mainstream horrorlitteraturen tog i 90’ernes første halvdel.

    SvarSlet
    Svar
    1. McCammon har et herligt flydende sprog (på den der bestseller-jeg-er-lige-nødt-til-at-læse-noget-mere-agtige måde). Desværre er det ikke alle bøgerne, der er lige gode. Gik død i THEY THIRST, da jeg ville genlæse den for et par år siden - og nogle af de tidlige bøger er ret tyndbenede.

      Slet