onsdag den 19. marts 2014

Zack Snyders DAWN OF THE DEAD runder de ti år

I dag er det ti år siden, at Zack Snyders remake af George A. Romeros zombie-klassiker DAWN OF THE DEAD havde premiere i de amerikanske biografer. Filmen blev godt modtaget af anmelderne og var også et stort hit i biograferne. På verdensplan omsatte den for mere end 100 millioner dollar. George A. Romero selv var dog ikke så begejstret - især ikke, fordi Snyders zombier spurter rundt som om de netop havde drukket seks dåser energidrik og 17 kopper espresso.

Nu kan man diskutere om Danny Boyles 28 DAYS LATER fra 2002 er en zombiefilm eller ej, men her kunne man i hvert fald opleve de inficerede i fuld firspring. Om det har inspireret Zack Snyder, ved jeg ikke, men de hurtige zombier er med til at tilføre hans DAWN OF THE DEAD en helt særlig energi - især i den fænomenale åbningsscene, hvor et forstadskvarter på et splitsekund forvandles til et blodigt ragnarok. Det er også her, at man hurtigt lægger mærke til det fantastiske score af Tyler Bates.

Filmen er ekstremt blodig - ikke mindst i det ca. ti minutter længere director's cut, så splatterfans kan sagtens få deres lyst styret. Castet er helt i top med Sarah Polley, Ving Rhames og Jake Weber som de bærende kræfter, og det er altid godt at se den intense Matt Frewer. Og i disse HOUSE OF CARDS-tider er det værd at bemærke, at Michael Kelly (som alle nu kender i rollen som Doug Stamper), også er med i DAWN OF THE DEAD. Her ser man ham som en egoistisk sikkerhedsvagt.

Så send en venlig tanke til DAWN OF THE DEAD anno 2004. I den ligstinkede tsunami af zombie-produktioner, vi har set det seneste tiår, er det en af de bedste.

2 kommentarer:

  1. Det er absolut en af mine favorit film.

    Åbnings scenen er fantastisk skudt og på trods af diverse stereotyper karaktererne imellem, så holder den.

    10 år gammel, how time does fly. :p

    SvarSlet
  2. Bestemt en af de bedste remakes!

    SvarSlet