søndag den 6. april 2014

En dag med gys og gru på Krimimessen

Fængslet er et skummelt sted.
I går gik årets Krimimesse i Horsens i gang, og da førstedagen bød på masser af horror - og da jeg selv var blevet inviteret til at deltage i en paneldebat - satte min datter og jeg kursen mod den østjyske by og det tidligere statsfængsel. Det var tåget og småregnende, så de skumle bygninger bød på den helt rette stemning til gys og uhygge. Da vi nåede frem, brugte vi lidt tid på at orientere os på området, så vi kunne finde frem til de programpunkter, vi gerne ville nå. At høre Jussi Adler-Olsen fortælle om sin kommende bog, var så ikke et af dem, men den enorme kø viste med al tydelighed, at det ville mange andre gerne ind og se. Vi valgte at spise lidt frokost i stedet for.

De to horror-vindere venter på at komme på scenen.
Der takkes for prisen på bedste Oscar-maner.
Tom Kristensen og Lars Kramhøft med diplomer og horror-prisen.
Omkring klokken 13 gik det løs med prisoverrækkelser i Snedkeriet. Først var Det Danske Kriminalakademi på scenen for at uddele tre priser, og herefter var det Dansk Horror Selskabs tur til at uddele prisen for Årets Danske Horrorudgivelse 2013. Den gik til Tom Kristensen og Lars Kramhøft for deres tegneserie/graphic novel MADE FLESH, der på messen kunne købes i den nye danske udgave, der har fået titlen FORDÆRVET. Det var to meget glade og stolte vindere, der kunne gå hjem med prisen.

Lars Kramhøft og Henrik S. Harksen fortæller om gotisk krimi.
Jeg smuttede derefter over i Arresten for at høre Lars Kramhøft, der sammen med forfatteren og forlæggeren Henrik S. Harksen fortalte om et nyt tiltag på Harksens forlag, H. Harksen Productions, nemlig gotiske krimier. Her er den første, Morten Ellemoses KILLER KILLER, netop udkommet, men der skulle være flere på vej.

Nicole Boyle Rødtnes præsenterer sin ZOMBIE-JÆGER-serie.
Børnene havde også deres eget område på Krimimessen med diverse aktiviteter, bl.a. en variant af et suttetræ, nemlig et angst og bange-træ, hvor man med en seddel kunne angive det, man var bange for. Rotter, edderkopper og dybt vand stod der på nogle af sedlerne. Jeg nåede også lige at høre Nicole Boyle Rødtnes fortælle om sin ungdoms-horror-serie ZOMBIE-JÆGER, hvor der indtil nu er kommet tre bind. Man kan ikke tidligt nok komme i gang med at læse om zombier.

Et hurtigt snapshot fra panel-debatten med Clasen, undertegnede og Krogsøe.
Så var det ved at være tid til den paneldebat, jeg skulle deltage i. Emnet var Hvor er horrorgenren på vej hen?, hvor jeg skulle debattere sammen med Planet Pulp-redaktør Jakob Krogsøe og ph.d. og forfatter Mathias Clasen. Vi kom godt rundt om emnet, synes jeg, og kom bl.a. ind på, at der er en høj volumen i antallet af udgivelser (bl.a. fordi flere mindre forlag popper op, og fordi det er blevet lettere at udgive selv), hvilket kan gøre det vanskeligt at bevare overblikket og finde frem til de gode ting. Computerspil vil uden tvivl komme til at fylde mere i genren i de kommende år, og så savnes der nye monstre, vi ikke har set før. Som sagt... det var en fin debat.

I Teltet var der stor interesse for de mange krimi-tilbud i boderne.
Nu kan man ikke nå det hele på sådan en dag, og det kan være opslidende at halse rundt til de forskellige programpunkter. Når man samtidig møder en masse spændende mennesker, så er det ikke altid lige til at holde øje med uret. Hilste bl.a. på Michael Kamp, Henrik S. Harksen, Steen Langstrup, Jonas Wilmann og mange andre. Men vi nåede lige ovre i Teltet, hvor alle boderne var, så vi kunne have et par krimier med hjem.

Mathias Clasen holder foredrag.
Så rundede vi dagen af med at høre Mathias Clasens foredrag om 'Evolution og monstre', hvilket var både underholdende og informativt. Min datter havde tidligere på dagen fået Mathias' signatur i hans Tænkepauser-bog om MONSTRE, hvilket var über-cool. Men derefter kunne vi heller ikke mere. Det blev en lang og spændende dag i Horsens, selv om det var hårdt med de mange kilometer i bilen. Men jeg vender gerne tilbage næste år.

6 kommentarer:

 1. Fin gennemgang, Søren. På fotografiet ser det ud, som om du er besat, så det passer jo perfekt til panel-debatten.

  SvarSlet
 2. Rigtig fint med lidt tekst og billeder om horror på Krimimessen. Tak for det. Og jeg må give Jack ret - din deltagelse i debatten ser forbløffende livlig ud!

  SvarSlet
 3. Det er ganske spooky, det billede...

  SvarSlet
 4. I kom med mange spændende betragtninger, så det var en underholdende debat at overvære :)
  Og så håber jeg, at vi kan udvide horrorscenen endnu mere næste år, så både du og din datter skal være velkomne igen.

  SvarSlet
 5. Man kan næsten høre Harksen chante "Ia, Ia, Cthulhu f'tagn!"

  SvarSlet