torsdag den 31. juli 2014

Dick Smith er død

I've seen THE EXORCIST about a hundred and sixty-seven times, and it keeps getting funnier every single time I see it. 
Sådan siger bio-eksorcisten Beetlejuice i Tim Burtons legendariske horror-komedie. Da jeg for et par uger siden genså THE EXORCIST, måtte jeg erkende, at der ikke er meget morsomt at finde i den film - det er en knugende uhyggelig oplevelse, og det er ikke så underligt, at den regnes for at være et af genrens hovedværker.

Et særligt element i THE EXORCIST er de omfattende special makeup effects, der bruges undervejs. Man bider selvfølgelig mærke i den makabre forvandling, der sker med pigen Regan, efterhånden som dæmonen tager mere og mere over. Men effekterne bruges også diskret til f.eks. at gøre Max von Sydow væsentlig ældre, end han rent faktisk var, da filmen blev indspillet.

De fantastiske special makeup effects blev skabt af Dick Smith, der i årtier har været en af Hollywoods helt store legender. Nu er han desværre ikke længere iblandt os - Dick Smith er død, 92 år gammel. Han arbejdede også på gysere som THE SENTINEL, ALTERED STATES, SCANNERS, GHOST STORY, THE HUNGER samt TV-serien MONSTERS. Han er også kendt for film som THE GODFATHER, LITTLE BIG MAN og AMADEUS - sidstnævnte vandt han en Oscar for. Smith fik i 2011 en æres-Oscar for sin lange karriere.

Han var en af pionererne i faget, og hans arbejde inspirerede mange af de special makeup effects-genier, der kom til at dominere op gennem især 80'erne. Rick Baker skriver på Twitter: "The master is gone. My friend and mentor Dick Smith is no longer with us. The world will not be the same". Sådan er vi nok mange horror-fans, der har det.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar