lørdag den 28. februar 2015

Et lille spørgsmål: Hvad er den mest væmmelige gyser, du nogensinde har set?

Nu skal jeg fortælle jer noget. Selv om jeg har set tusindvis af mennesker blive myrdet på bestialsk vis i hundredvis af horrorfilm, så er der nogle scener, jeg finder mere væmmelige end andre. Jeg har det lidt skidt med folk, der skærer sig eller bliver skåret i. Ikke alle disse scener er lige ubehagelige, men nogle af dem går rent ind og trykker på kvalme-knappen. En af de rigtig hårde er scenen fra SAW II, hvor en fyr skærer et stykke hud af sin egen nakke. Pyha, hvor er det grimt at kigge på.

Men der skal mere end enkelte ubehagelige scener til at give en samlet oplevelse af, at en gyser er væmmelig. Forleden stillede jeg dette spørgsmål i denne blogs Facebook-gruppe: Hvad er den mest væmmelige gyser, du nogensinde har set? Det kom der mange interessante bud på, hvoraf nogle var forventelige, mens andre var lidt mere overraskende; måske fordi ordet "væmmelig" ikke betyder det samme for alle mennesker.

Ifølge Den Danske Ordbog har "væmmelig" følgende betydning: "som fremkalder en stærk følelse af ubehag; meget ubehagelig". Horror-genren har til hensigt at forurolige og vække ubehag, så på den måde er væmmelig også et ord, der dækker bredt. Men mange bruger nok ordet i forbindelse med ulækre og frastødende ting - andre gør ikke. Nogle nævnte komedier som BRAINDEAD og BAD TASTE som det mest væmmelige, de havde set, mens andre kom ind på PARANORMAL ACTIVITY og THE WOMAN IN BLACK.

Måske ikke lige det, man forbinder med ordet "væmmelig", men filmene har i hvert fald gjort indtryk. Det gælder også for THE DESCENT, der fremhæves for de klaustrofobiske øjeblikke, der går lige i nervesystemet på mange. Nu kunne jeg have gjort mit spørgsmål lidt mere præcist, men mange af svarene gik dog på titler, der i mange år har været betragtet som nogle af de mest foruroligende og ubehagelige gysere, man kan forestille sig. En enkelt af dem optræder på Disturbo 13-listen, som genre-journalisten Stanley Wiater i sin tid lavede, og som jeg også har omtalt her på bloggen. Det drejer sig om CANNIBAL HOLOCAUST, som mange nævner.

Ellers er det nyere modbydeligheder som A SERBIAN FILM, MARTYRS, À L'INTÉRIEUR, THE HUMAN CENTIPEDE II (FULL SEQUENCE) og HOSTEL, der fremhæves - og det er alle film, der fra start til slut byder på en ubehagelig stemning og kvalmende højdepunkter. Men ellers var det en blandet landhandel af film, der blev foreslået, og I får dem lige her i tilfældig rækkefølge: ALIEN, STEPHEN KING'S IT, THE GRUDGE, THE SHINING, THE FLY (remake), HELLRAISER, RINGU, THE BIRDS, ANTICHRIST, THE TEXAS CHAIN SAW MASSACRE, THE CHILDREN, MY BLOODY VALENTINE, MURDER-SET-PIECES, THE CONJURING, PET SEMATERY, THE EXORCIST, THE SIXTH SENSE, THE UNNAMEABLE II: THE STATEMENT OF RANDOLPH CARTER, PLANET TERROR, THE THING, MISERY, SAW, HELLBOUND: HELLRAISER II, CANDYMAN, THE LAST EXORCISM, I SPIT ON YOUR GRAVE (remake), THE LAST HOUSE ON THE LEFT (remake), INBRED, BRAINSCAN og THE HILLS HAVE EYES.

Ja, der er mange bud på væmmelige gysere. Hvad er den mest væmmelige gyser, du nogensinde har set?

6 kommentarer:

 1. Maniac (1980) så jeg engang i biografen. Den fandt jeg på dette tidspunkt væmmelig. Det er jeg ikke sikker på, at jeg ville gøre i dag.
  John

  SvarSlet
 2. Jeg er med på Human Centipede (både 1 og 2), og Hostel.. Og så alt med negle og øjne, som f.eks. Would You Rather.. :/

  SvarSlet
 3. Da jeg var tolv år gammel og så Motorsavsmassakren genindspilningen i biografen mistede jeg lysten til at se gyserfilm i et halvt årstid. Vil faktisk ikke engang kalde den væmmelige, ordet traumatiserende er måske mere rammende. Men har set den en håndfuld gang siden og nu synes jeg bare den er formidabel underholdning. Den filmoplevelse der i de seneste år overhovedet er kommet tæt på at chokere mig er Faces of death, der med sine delikate brug af optagelser fra lighuse, obduktioner og nedfrosne lig virkelig formår at få væmmelsen frem. Men den underminere til tider sig med sine lidet overbevisende scener af folk der bliver slået ihjel. Især scenen med bjørnen er skidt eksekveret. Af denne grund formår filmen aldrig at blive rigtig effektiv til trods for de til tider stærke scener.

  SvarSlet
 4. The Exorcist, Pet Sematary, The Fly nyindspildning, Freddy filmene og Phenomena er nogle af de film, som skræmte mig mest, da jeg var en ung knægt. Ellers Oldboy og The Dentist, (American History X), alt med tænder (is it safe? :-D ) og andet tortur, som i Hostel.

  SvarSlet
 5. Tak for de gode input; det er heldigvis rigtig mange væmmelige oplevelser i denne genre :-)

  SvarSlet
 6. Jeg bryder mig egentlig ikke om decideret væmmelige film, men det kan jo smutte... Hostel er sadistisk og tilsyneladende uden moral, The Road er chokerende og deprimerende da man forstår hvorfor der er kogekar og kødkroge på gårdspladsen, Børnehjemmet er old school creepy med enkelte effektive chok

  SvarSlet