torsdag den 11. juni 2015

Horror-legenden Christopher Lee er død

Den engelske skuespiller Sir Christopher Frank Carandini Lee er død, 93 år gammel. Det skriver flere kilder. For nogle år siden blev han løjet død på nettet, men denne gang er nyheden desværre sand, Dermed har vi mistet en af genrens giganter. Lee rundede de 93 år den 27. maj. Han delte fødselsdag med Vincent Price, og da den 26. maj var Peter Cushings fødselsdag, er slutningen af den måned altid noget ganske særligt for skræk-fans; en slags mini-Halloween, hvor man kunne tage nogle af klassikerne ned fra hylden og mindes de helt store.

Det var noget specielt, at vi i så mange år stadig havde Christopher Lee blandt os, men sådan er det altså ikke mere. Han døde søndag morgen på Chelsea and Westminster Hospital i London efter at være blevet behandlet for problemer med hjertet og åndedrættet. I 1961 blev han gift med danske Birgit Krøncke, og sammen har de datteren Christina Erika Lee.

De første film med Christopher Lee, jeg så, har utvivlsomt været Hammer-gysere. Tysk TV var flinke til at vise gys stort set hver eneste uge, da jeg var teenager, og mange af dem var Hammer-ting. Så måtte man leve med, at skuespillerne talte tysk, men sådan var det bare. Om den klassiske DRACULA fra 1958 har været en af de første, kan jeg ikke vide, men det har det formentlig været.

Forleden genså jeg filmen på den fantastiske nye Blu-ray-udgave, der indeholder de ekstra små klip, som de engelske filmcensorer ikke brød sig. Alene det var en stor oplevelse, men nu har det altid været en oplevelse at se Lee i aktion; også når han optrådte i noget bras. Jeg kan f.eks. ikke udstå HORROR EXPRESS, men Lee er fantastisk i den.

Det er han også i DRACULA, der er en film, der sitrer af energi. Og han gjorde om noget Dracula-karakteren til noget helt unikt - stor, mørk og farlig som en grøft fyldt med klapperslanger. Man kan så leve med, at han i sine senere år ikke brød sig om hele tiden at blive mindet om rollen som verdens farligste greve. Og ret skal være ret - han optrådte i så meget andet. 281 forskellige produktioner har han været i ifølge det seneste tal på IMDb; det er en sjat!

En stor del af det enorme arbejde blev lagt i den skræmmende genre, og blandt hans bedste præstationer er (ud over Dracula-filmene) THE WICKER MAN, THE DEVIL RIDES OUT, THE SKULL .. ja, man kunne blive ved. Selv i små roller strålede han og tronede over alle andre (at han var 196 centimeter høj hjalp selvfølgelig på det - her var han også en gigant).

I skrækfilmens verden vender uhyrerne, monstrene og de onde altid tilbage fra graven. En gentleman som Christopher Lee var ingen af delene, men han spillede dem alle med en elegance og en energi, man sjældent har set lige. Hvil i fred.   

2 kommentarer:

  1. Smukt skrevet, en stor mand har forladt os. RIP.

    SvarSlet