fredag den 19. juni 2015

THE KEEP: Et usædvanligt drama på Borgen

Yes, så skal man i Cinemateket igen.
I horrorfilmens verden findes en række titler, der på den ene eller den anden måde er legendariske. Denne status kan de så have opnået af forskellige årsager, men et af de helt specielle eksempler er Michael Manns THE KEEP fra 1983. Filmen, der er baseret på en roman af F. Paul Wilson, handler om en gruppe tyske soldater, der under anden verdenskrig får til opgave at bevogte et bjergpas i Rumænien. De slår sig ned i en mystisk borg, hvor en stribe nikkel-kors og bygningens konstruktion tyder på, at den ikke er designet til at holde fjender ude - den skal holde noget inde. Spørgsmålet er så, hvad det er.

Det oprindelige cut af filmen skulle have været over tre timer langt, men filmselskabet fik den før premieren klippet ned til lidt over halvanden time. Hverken anmeldelserne eller omsætningen var imponerende, men nu kom den heller ikke ud i ret mange biografer. Siden blev den udgivet på VHS og laserdisc, men hverken på dvd eller Blu-ray har den været tilgængelig. I dag findes den på enkelte streaming-platforme, men alene det, at den i så mange år ikke har været til at købe til hjemmebiografen, har givet THE KEEP en ganske særlig status.

Den mystiske borg i THE KEEP.
Men i aftes var filmen blevet gravet frem fra arkiverne; helt nøjagtigt fra Det Svenske Filminstituts arkiv, der havde været så venlig at stille THE KEEP til rådighed for Cinemateket i København, så den kunne vises i forbindelse med et Psych-Out!-arrangement. Her kan man altid være sikker på oplevelser ud over det sædvanlige, og det må man sandelig sige, at THE KEEP er.

THE KEEP er rent ud sagt en underlig størrelse. Selv om den har imponerende navne som Scott Glenn, Jürgen Prochnow, Gabriel Byrne og Ian McKellen på rollelisten, så gør de det ikke lige godt alle sammen. Især virker Ian McKellen lidt som om, han er gået forkert. Til gengæld er ambitionsniveauet tårnhøjt, og filmen byder på en stribe imponerende scener, hvor scenografien, monster-designet og den flotte musik af Tangerine Dream virkelig kommer til sin ret.

THE KEEP og BEYOND THE BLACK RAINBOW introduceres.
Selve fortællingen er lidt kluntet, men det kan selvfølgelig skyldes, at der er klippet så meget ud i forhold til instruktørens oprindelige version, og derfor kunne det være fantastisk, hvis vi en dag kunne få en udgivelse, hvor det hele var med. Under introduktionen til aftenens Psych-Out!-program blev det nævnt, at en dokumentar om THE KEEP formentlig vil være klar til næste år, nemlig A WORLD WAR II FAIRYTALE: THE MAKING OF MICHAEL MANN’S THE KEEP af Stewart Buck og Stephane Piter. Om det kan få fremtvunget en bredere udgivelse af filmen, kan man ikke vide, men nu får vi se.

Under alle omstændigheder var det herligt at se filmen på det store lærred i en fin knitrende 35mm-kopi, og arrangementet var ganske velbesøgt på trods af folketingsvalg og første dag på Copenhell. Jeg valgte dog at springe aftenens anden film over, nemlig science fiction-thrilleren BEYOND THE BLACK RAINBOW, men igen var det en god oplevelse at gå i Cinemateket.

4 kommentarer:

 1. Den dokumentar må vi se frem til, også for at få det genrehistoriske på plads. Nu skal det siges, at romanforlægget heller ikke er specielt godt, omend Wilson har ambitioner om noget med en Lovecraft-tradition. Personligt syns jeg mere den er i Dracula-traditionen. Men fremfor alt minder filmen mig meget om Krull, fra samme år.
  Uden sammenligning, iøvrigt, vil jeg henlede opmærksomheden på Michael Kamps "Bunker 137", der bevæger sig i samme horror-distrikt - og måske endda kunne blive en bedre film. Men også jeg har kun set The Keep i sin 90-minutters udgave, så måske skal vi håbe på en "directors cut".

  SvarSlet
 2. Læste bogen for rigtig mange år siden, så jeg kan ikke huske så meget af den. Kan dog se, at den kan fås til Kindle til bare fem dollar, så jeg overvejer at få den genlæst.

  BUNKER 137 kunne blive en rigtig cool film!

  SvarSlet
  Svar
  1. eftertanke og association: - arkitekturen er ret suggestiv for "noget farligt indeni" og i virkeligheden ret meget Lovecraft. Hvilket - i dette øjeblik - minder mig om Michael Madsens dokumentarfilm "Into Eternity". Det er gys af en anden kaliber, men ganske relevant.

   Slet
 3. Jeg læste bogen for mange år siden, da jeg søgte job i London og i dagevis kørte mellem potientielle arbejdspladser med undergrundsbanen, og hver gang jeg sad i toget, hev jeg "The Keep" frem og læste en håndfuld sider. Jeg syntes dengang, at den var rigtig god, men jeg kan iofs ikke huske en dyt. Jeg har den stadig stående på reolen, så måske skulle jeg hive den ned en dag ved lejlighed og genbesøge den Nazi-besatte gamle borg. THE KEEP (filmen) er iø ude på dansk VHS som "Satans Borg".

  SvarSlet