onsdag den 20. april 2016

En boganmeldelse fra arkivet: Kunsten at skrive den sidste linie

Den amerikanske forfatter Robert Bloch vil af de fleste være kendt som forfatteren til romanen PSYCHO fra 1959, der blev til Alfred Hitchcocks sort-hvide mesterværk fra 1960. Men Bloch har skrevet et væld af romaner, noveller, screenplays og TV-manuskripter, og har markeret sig som en forfatter, de andre ser op til og beundrer.

Som ung korresponderede Bloch med H.P. Lovecraft, og hans første noveller var stærkt inspireret af denne Cthulhu-historier og andre dystre skriverier. I dag er der næppe den store forfatter i genren, der ikke på et tidspunkt har forsøgt at skrive som Robert Bloch.

Fælles for alle Blochs fortællinger er den store kærlighed til sindrige plot-konstruktioner. Bloch kender hvert eneste overraskende plot i genren, og har sikkert opfundet de fleste af dem selv. At finde på et indviklet plot er måske ikke den store bedrift, men styrken ved Blochs forfatterskab er, at han kan aflevere disse overraskende pointer i historier af en hvilken som helst længde. Han kan suge læseren lige så dybt ind i en 15 siders novelle som en 250 siders roman - en kunst de færreste andre forfattere mestrer.

Novelle-samlingen FEAR AND TREMBLING (1989, Tor Books, 309 sider) byder på 13 højdepunkter fra Blochs karriere. "The Brood of Bubastis" fra 1937, hentet fra det legendariske WEIRD TALES, er et godt eksempel på Blochs Lovecraft-inspirerede historier. Novellen "A Most Unusual Murder" byder på en anden Bloch-specialitet, nemlig Jack the Ripper, hvis identitet vi måske får afsløret denne gang. Eller har Bloch en djævelsk trumf i ærmet?

Godt halvdelen af novellerne er typisk Bloch: Iskold og brutal horror, der pirrer nakkehårene. Men der er også flere eksempler på Bloch som humoristisk og satirisk forfatter. Historien "ETFF" handler om et væsen fra det ydre rum, der interesserer sig for science fiction-fandom, og vi følger hans oplevelser på sin første World-Con. "ETFF" byder på så mange "in-jokes", at sf-fans må grine sig en mavepine til over denne historie, der når at gøre grin med alt og alle.

FEAR AND TREMBLING er en flot og underholdende samling, som vil glæde Robert Blochs mange fans. Det kan dog anbefales at læse bogen i små doser. Man kan godt sammenligne bogen med en liter Mövenpick-is med chokoladesmag. Jeg kan sagtens spise et eller to stykker af denne vidunderlige is, men så heller ikke mere. Den kraftige chokoladesmag overvælder ens smagsløg så meget, at man må stoppe resten af isen i fryseren. Det er på samme måde med Blochs fornemme historier. Læs en novelle eller to om dagen. Så "smager" de bedst.

Denne anmeldelse blev første gang bragt i mit horror-nyhedsbrev EVIL MAIL. Det var i nr. 9 i 1989.

2 kommentarer:

  1. Sjov læsning Søren. Har du genlæst bogen siden? Og er du fortsat enig med Søren anno 1989 angående Bloch? Jeg har det i øvrigt på præcis amme måde – I små bidder, er han ganske underholdende. Mesterlige Psycho er naturligvis en anden snak.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, men jeg skal helt sikkert have gang i nogle af mine Robert Bloch-bøger igen ... jeg er overbevist om, at han stadig holder.

      Slet