lørdag den 27. august 2016

Kindle-gys: STRANGERS af Michaelbrent Collings

Meget ville have set anderledes ud i gysets verden, hvis vi ikke havde fået SAW-filmene. Hele ideen om den bindegale morder med de sindrige planer og de mange ressourcer er så fascinerende, at mange har ladet sig inspirere af historien om Jigsaw. Det har så ført til diverse kopier, hvoraf flere selvfølgelig har været af en lavere kvalitet end originalen - og det mens SAW-serien i høj grad begyndte sig at kopiere sig selv. Men det gjorde ikke seriens gennemslagskraft mindre, og man støder igen og igen på historier, der minder om SAW.

Det gælder også romanen STRANGERS af Michaelbrent Collings. Her møder vi middelklasse-amerikaneren Jerry Hughes, der bor sammen med sin kone Ann og børnene Drew og Sheri. Stemningen i huset er alt andet end munter. Engang var der tre børn, men siden en drukneulykke i poolen har dagene ikke budt på andet end bitterhed og sorg.

Men denne aften er anderledes. En mand holder øje med familien Hughes og han har skumle planer. Efter at de har spist et takeaway-måltid, der havde en underlig bismag, så falder de alle i søvn. Og da de vågner igen, opdager de, at de reelt er blevet spærret inde i deres hus. Døre og vinduer er forseglet, og de har ingen mulighed for at undslippe - og efterhånden går det op for dem, at de blevet brikker i et djævelsk spil.

Allerede tidligt i historien ytres replikken "time to play" af den mystiske mand, der holder øje med familien, så vi forstår hurtigt, at der er en sindrig plan bag det hele, og at familien forventes at gøre nogle bestemte ting - måske for at overleve, måske for at erkende noget om dem selv. Det lyder umiddelbart spændende, men det er det bare ikke. For det første er ingen af familiemedlemmerne udpræget sympatiske, så man har svært ved at holde af dem og endnu sværere ved at holde med dem.

For det andet virker det som om, at den mystiske forfølger råder over ufattelige ressourcer. Han har f.eks. på sindrig vis sørget for, at ingen af de ting, der befinder sig i huset, kan bruges til at bryde ud med, men han har gjort det på en måde, der må have krævet flere dages arbejde. Det virker vildt usandsynligt, og selv om man undervejs får en flig af en forklaring, så er det stadig svært at tro på. Her kommer STRANGERS lidt til at minde om den ulidelige film THE COLLECTOR, hvor vi møder en morder, der på et splitsekund kan konstruere de mest komplicerede fælder. Det er muligvis fascinerende, men det er så usandsynligt, at man ikke kan leve sig ind i historien.

Michaelbrent Collings skriver ganske dynamisk, så STRANGERS er en let bog at læse, men plottet holder ikke og personerne kommer ikke ind under huden på en. På ingen måde et hit.

Jeg har købt e-bogs-udgaven af STRANGERS og læst den på min Kindle.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar