lørdag den 1. april 2017

DAGBOG FRA ZOMBIELAND: En fragmentarisk rejse gennem et zombieplaget fremtids-Danmark

Zombierne er her og der og alle vegne - og engang i fremtidens Danmark vil vi også blive rendt over ende af de levende døde. Det kan man læse om i Klaus Frederiksens DAGBOG FRA ZOMBIELAND, hvor vi møder Noah, der er en af de overlevende. Han har på det seneste boet alene på Amalienborg, hvor det kun er garder-zombier, der gør ham selskab, men nu har Noah besluttet sig for at komme videre. Kort tid efter møder han to andre overlevende, Lucas og Emma, og så går det ellers slag i slag igennem et Danmark, hvor man nogle steder kan støde på velfungerende enklaver af mennesker og nogle steder kan møde folk, man bestemt skal holde sig fra. Og så er der zombier i mange afskygninger, men efterhånden får Noah en bedre fornemmelse af det, der foregår.

DAGBOG FRA ZOMBIELAND er Klaus Frederiksens debut som voksenbogs-forfatter, og han har modigt kastet sig over noget af de mest udfordrende, man kan gøre i moderne horror-litteratur, nemlig at skrive en zombie-historie. Der kommer nok en fem-ti-tolv-syogtyve stykker ud af dem på markedet hver eneste dag. Lykkedes det så for Klaus Frederiksen at komme i land med sit projekt? Ikke i nærheden af, men han skal dæleme have point for at have prøvet.

I forordet kan man læse, at bogens tekst i bund og grund er Facebook-indlæg fra fremtiden. Det er selvfølgelig en gimmick, men det er måske værre, at forfatteren ved samme lejlighed nærmest undskylder for bogens tekst: "Dagbogen er stort set som originalt skrevet af Noah, og det er derfor ikke som sådan en bogudgivelse i traditionel stand. Ingen af os har uddannelser indenfor sprog, er ikke forfattere eller har taget kurser i at skrive en bog", lyder det. En lidt underlig måde at sætte sine læsere op til at give sig i kast med bogen.
Sine steder glider historien fint med en passende miljø- og personbeskrivelse, mens andre gange overdoseres teksten med alverdens informationer, der ikke for alvor gør os klogere som læsere
Der sker rigtig meget i DAGBOG FRA ZOMBIELAND, og vi møder zombier i mange varianter, og så er der selvfølgelig også menneskelige fjender, som vores hovedpersoner skal forholde sig til. Så tempoet er som udgangspunkt højt, men desværre er dagbogs-formen med til at suge energien ud af historien. "... resten af historien om, hvad der skete derefter, inden hverdagen blandt zombier indtraf, skriver jeg i morgen, for nu er jeg dødtræt, og det er sengetid", er en typisk slutning på et af Noahs indlæg. Måske er dette tænkt som en slags cliffhanger, men det gør læse-oplevelsen ekstremt fragmentarisk.

Man kan godt fornemme, at Klaus Frederiksen mangler lidt erfaring som forfatter. Sine steder glider historien fint med en passende miljø- og personbeskrivelse, mens andre gange overdoseres teksten med alverdens informationer, der ikke for alvor gør os klogere som læsere. Og så er der mange gentagelser. I løbet af en halvsides tekst optræder bynavnet Silkeborg hele ni gange. Det burde have været luget ud under redigeringen af bogen.

Klaus Frederiksen brænder for sit emne, og det er cool, at der er så mange locations med. Jeg var selv glad for, at personerne undervejs kommer til Ullerslev på Fyn, en by, som store dele af min egen familie kommer fra. Men jeg mener, at han skulle have fortalt sin historie fuldstændig straight som en roman. Dagbogs-formatet forstyrrer for meget, og bogen taber derfor nerve og tempo - og i sidste ende også uhygge. Er du helt vild med zombier, så giv gerne bogen en chance, men det er altså en lidt frustrerende og fragmentarisk oplevelse.

DAGBOG FRA ZOMBIELAND er venligt stillet til rådighed af forlaget Mellemgaard.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar