lørdag den 11. november 2017

Nå, skal jeg se den her nye gyser i biografen eller vente til den kommer på Blu-ray? Eller kan jeg bare se den på Netflix på eller andet tidspunkt?

Horror lever og har det godt. Især i år har film som SPLIT, GET OUT, IT og ANNABELLE: CREATION hentet vildt mange penge i biograferne, så der er ingen tvivl om, at publikum meget gerne vil skræmmes, når de sætter sig i sædet med popcorn og det hele. Intet taler et tydeligere sprog i Hollywood end dollars, og der er ingen tvivl om, at filmselskaberne rundt omkring i disse måneder siger OK til lidt flere uhyggelige projekter, end hvis ikke de nævnte gysere og andre titler havde klaret sig så godt.

Med til historien hører også, at filmene henter en sjat penge mere i hjemme-biografen, enten i fysisk form på dvd eller Blu-ray, på tjenester som Blockbuster.dk eller iTunes, hvor man kan købe eller leje film, eller på streaming-tjenester som Netflix eller Viaplay. Nu skal jeg ikke gøre mig klog på hvor mange kroner og ører, der flyder tilbage til filmselskabet i forbindelse med købet af en biografbillet eller af en Blu-ray - eller hvor meget de får ud af, at man trykker "afspil" på en film, man er faldet over på Netflix.

Men jeg betaler gerne for horror for at støtte genren, men virkeligheden er jo, at man ikke kan nå det hele. Jeg kommer slet ikke så meget i biografen, som jeg gerne ville, og det er jo heller ikke alt, der kommer i de danske biffer. Desværre er det så heller ikke alt, der udkommer i fysisk form her i landet, og det er så der, hvor jeg selv føler mig en smule ramt. Jeg kan ganske enkelt godt lide at have tingene stående på hylden.

Her indtræder så en anden virkelighed, da jeg foretrækker Blu-ray frem for dvd, men det er bare et format, der har sine udfordringer i Danmark - i hvert fald når det gælder horror. Et eksempel er den glimrende sydkoreanske zombiefilm TRAIN TO BUSAN, der kun udkom på dvd her i landet, så her er man nødt til at finde en udgave fra udlandet, hvis man pinedød helst vil have den på Blu-ray. Og så har vi de titler, der nok kører i bifferne, men som slet ikke udkommer fysisk. Blandt dem er BLAIR WITCH, der måske ikke er det store sus, men hvorfor er det lige, at man ikke gider at udgive den på dvd og Blu-ray her i Danmark?

Svaret er desværre nok, at det ikke kan betale sig, og i sidste ende havner der jo alligevel et par af mine håndører ovre i det amerikanske filmselskab efter at jeg bestilte BLAIR WITCH hjem fra England på Blu-ray. Så hvad er problemet, spørger du så? Tja, i virkeligheden er der måske ikke noget, men jeg kan ganske enkelt mærke, at mine egne indkøbs-mønstre har ændret sig. Før var jeg mere tilbøjelig til at købe de nye film, men sådan er det ikke helt længere.

Af nyere film, jeg har købt i år, er f.eks. SPLIT, THE BOY, RINGS, LIGHT'S OUT, DON'T BREATHE og THE AUTOPSY OF JANE DOE. Sidstnævnte har jeg ikke fået set endnu, mens DON'T BREATHE er fremragende. SPLIT er rigtig fin, selv om slutningen er lidt langt ude. LIGHT'S OUT er OK horror-underholdning, mens hverken THE BOY eller RINGS er værd at skrive hjem om. GET OUT nåede jeg at se i biffen, og den har jeg også købt og genset på Blu-ray.

Så har jeg på streaming-tjenesterne set film som THE SHALLOWS og THE FOREST. Begge har jeg haft kig på på Blu-ray, og THE SHALLOWS gad jeg egentlig godt eje, mens THE FOREST er det værste bras. Så den ville det have ærgret mig at have købt. Har også set OIUJA: ORIGIN OF EVIL, og den er da bedre end 1'eren, men slet ikke så god, som jeg havde fået indtryk af at den ville være. Så den ligger lige på vippen.

Det er altså ikke fordi, jeg ikke køber ting hjem, men der er bare sket et lille skred i retning af, at færre af de nye titler kommer i den elektroniske indkøbskurv samtidig med, at der faktisk udkommer færre nye titler på mit foretrukne format her i landet. Hvad bruger jeg så mine lommepenge på? Svaret er ældre film. Der er stadig så mange af de gode gamle horrorfilm, jeg ikke har set endnu, og især engelske og amerikanske selskaber forkæler fans med bunker af lækre udgivelser - ofte krydret med meget ekstramateriale.

Selv om man kan diskutere kvaliteten af mange af disse film, så synes jeg, at det er herligt at få dem hjem på hylden. Det gælder f.eks. den engelske THE ASPHYX fra 1972, som jeg så i fjernsynet for vildt mange år siden. Den husker jeg som ganske OK, og nu har jeg så købt den på en tysk Blu-ray-udgave og glæder mig til et gensyn. Så det går lidt flere af mine lommepenge til end før. Alt i alt kan man bare glæde sig over, at der er så meget at vælge imellem for os horror-fans, selv om man som dansker er blevet mere afhængig af at skulle bestille hjem fra udlandet. Og de der lommepenge skal jo nok blive brugt!

2 kommentarer:

  1. Endnu værre end at "Train to Busan" i Danmark kun er udkommet på dvd er dog, at 1'eren "Seoul Station" slet ikke er udkommet. Det ville være rimeligt at udsende dem sammen på en Blu-ray.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det ville være en cool udgivelse, men det kommer næppe til at ske.

      Slet