fredag den 3. august 2018

Joe Dantes PIRANHA fylder 40 år

Efter Steven Spielbergs succes i 1975 med JAWS var det ikke underligt, at andre filmskabere så muligheden for at fylde biograferne med produktioner, der på den ene eller den anden måde mindede om. Det var film som ORCA, GRIZZLY, ALLIGATOR og den slags, der dukkede op - og så var der selvfølgelig Joe Dantes PIRANHA, der handler om en sværm af genetisk manipulerede piratfisk, der truer en lille by. Filmen havde premiere den 3. august 1978 i USA og den kan dermed fejre sit 40 års jubilæum.

Det var B-film-kongen Roger Corman, der var en af producenterne på PIRANHA, og da Joe Dante havde bevist, at han kunne instruere på små budgetter, fik han chancen. John Sayles måtte dog lige give det oprindelige manuskript et pift, mens man eksperimenterede med at få piratfiskene til at se ud på en tilfredsstillende måde på lærredet. Budgettet var på omkring 850.000 dollar (mange forskellige tal nævnes dog alt efter, hvilke kilder man læser), og på rollelisten havde man blandt andet Kevin McCarthy, Dick Miller, Paul Bartel og selveste Barbara Steele.

PIRANHA kom ud få uger efter JAWS 2, og Universal havde truet med en retssag for at få stoppet Joe Dantes piratfiske-gyser, men det gik i sig selv, fordi Steven Spielberg sagde god for for PIRANHA. Og filmen blev et kæmpehit verden over, selv om anmelderne var alt andet end begejstrede. Den 10. november 1978 nåede den til Danmark under titlen RÆDSLER I DYBET. I en af avis-annoncerne kunne man læse: "Tusinder af verdens farligste og mest blodtørstige fisk er sluppet løs ved et populært badested!!! En uhyggelig massakre er følgen". 

Efter min mening er PIRANHA en af de bedste dyregysere, der nogensinde er lavet, og jeg har set den flere gange. Man kan godt mærke, at den er lavet med et glimt i øjet, men sådan er det med de fleste af Joe Dantes film - det er derfor, vi holder så meget af dem. Samtidig er PIRANHA ganske blodig og intens, så man er underholdt fra start til slut i denne film.

Musikken blev komponeret af Pino Donaggio, og man kunne i 1979 erhverve sig soundtracket på lp fra Varèse Sarabande. I 2004 kom en cd-udgave, der dog var limited til 1000 eksemplarer. Filmen er udkommet på dvd her i Danmark fra Another World Entertainment, men en Blu-ray-udgave har vi aldrig fået.

PIRANHA blev i 1981 fulgt op af PIRANHA II: THE SPAWNING, der blandt andet havde James Cameron som en af instruktørerne. Det var en film med mange problemer bag kameraet, og det færdige resultat er alt andet end vellykket. I 1995 kom et mindre kendt remake, der genbruger materiale fra den originale film, og i 2010 gik det noget bedre med Alexandre Ajas remake, PIRANHA 3D. Den blev siden fulgt op af en ret tåbelig sequel, nemlig PIRANHA 3DD. Men det hele startede altså for 40 år med en lille film, der lagde sig i kølvandet på den enorme succes, som JAWS havde haft.

4 kommentarer:

 1. Jeg så den i biografen i Hobro som en dobbelt-forestilling en lørdag eftermiddag med min storsøster, den anden film blev hurtigt glemt, men PIRANHA blev genfortalt i skolen om mandagen. Er klart en af de vildeste biografoplevelser jeg havde haft i min barndom (var 10 år eller 11 år) filmen bliver aldrig glemt og er siden set mange gange på forskellige formater. Jeg er stor fan.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som en vild biograftur. Herligt.

   Slet
 2. Jeg så den til videoaften i fodboldklubben, hvor arrangøren heldigvis elskede gyserfilm og var lige glad med alder og den slags :-)

  Jeg kan ikke huske hvor gammel jeg var, men nok omkring de 10. og jeg ELSKEDE den! På det tidspunkt var det den fedeste film jeg nogensinde havde set, og jeg var specielt begejstret for den der hylelyd, sværmen af piratfisk frembragte når de gik til angreb!

  Jeg kan huske jeg genfortalte hele filmen for min mor da jeg kom hjem. Hun grinte lidt - ikke noget curling med at påpege at jeg var for ung til at se den. Og tak for det :-)

  Samme sted så jeg HALLOWEEN/MASKERNES NAT og andre fantastiske gysere - det var et frirum hvor jeg "ulovligt" kunne så alle de gysere jeg ikke måtte pga. alder.

  Husker med sorg da videoaftnerne blev lukket, pga. en anden forældre der havde klaget... GOOD TIMES!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for en herlig historie; sådan en klub ville jeg gerne have frekventeret som barn.

   Slet