lørdag den 10. november 2018

Så fik jeg efter flere år endelig fat i THE AURUM FILM ENCYCLOPEDIA: HORROR

Når vi taler om fagbøger, der beskæftiger sig med horrorfilm, er der en lille håndfuld, som efter manges mening bør stå på enhver fans bogreol. En af dem er THE AURUM FILM ENCYCLOPEDIA: HORROR fra Aurum Press, redigeret af Phil Hardy. Første udgave udkom i 1984, og siden kom en udvidet version i 1993. Bogen er ganske enkelt en samling af anmeldelser/omtaler i kronologisk orden med LE MANOIR DU DIABLE fra 1896 som den første film og WAXWORK II: LOST IN TIME fra 1992 som den sidste.

I mange år stod THE AURUM FILM ENCYCLOPEDIA: HORROR i en god håndfuld boghandler i specielt København, hvor jeg ofte bladrede i den. Og bogen var også et fast indslag i samlingerne hos de horrorfans, jeg besøgte. Men bogen fik jeg aldrig købt dengang. Nu står den så endelig på mine egne hylder - takket være en fin handel for et par uger siden, hvor jeg fik den for 100,- kroner.

Og det er virkelig en herlig bog fra en tid, hvor internettet ikke var en fast del af vores hverdag. Den har dog den store svaghed, at de enkelte anmeldelser spoiler slutningen, hvilket er noget bøvl. Nu er det selvfølgelig ikke nødvendigvis en bog, man læser fra start til slut, så indtil videre har jeg læst om de film, jeg har set, siden jeg købte bogen så som CITY OF THE DEAD, ANTROPOPHAGUS og PSYCHO II. På et senere tidspunkt kommer jeg til at tygge den mere grundigt igennem og så læse om de film, jeg har set - og notere mig de gysere, jeg bestemt bør få set. Og under alle omstændigheder er det cool endelig at have bogen stående.

6 kommentarer:

  1. En fremragende og helt uundværlig bog, som jeg stadigvæk bruger så flittigt, at den faktisk lå den lige ved siden af mig, da jeg læste ovenstående. Dog var det en kæmpe skuffelse, at 1993-udgaven ikke reviderede teksten fra originalen, men blot tilføjede en ekstra sektion bagi. I øvrigt er det en af verdens store uretfærdigheder, at bogens forfattere aldrig nævnes: Tom Milne & Paul Willemen skrev den oprindelige bog (og Kim Newman skrev 1993-tilføjelsen). Et fuldstændigt banebrydende værk.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har også undret mig over, at der ikke er initialer på hver tekst, så man kan identificere skribenten.

      Slet
    2. Enig, det er en ærgerlig mangel i bogen, ofte ville man gerne citere den enkelte skribent for dette eller hint. Jeg har i øvrigt selv bidraget til flere opslagsværker, og i to af dem er der forfatterinitialer ved hvert opslag, men ikke i Munksgaard-Rosinantes Filmleksikon eller Gyldendals Filmleksikon, hvilket antageligt skyldes, at en del af opslagene her er resultatet af flere folks arbejde.

      Slet
  2. Tillykke med bogen. Jeg købte i sin tid originaludgaven, og sjovt nok har du slået op på den side med det ene (eneste) billede, som jeg nogensinde har klippet ud af bogen; Leatherface, der kommer løbende i "Motorsavsmassakren". Jeg skulle bruge det til forsiden af "Stay Sick!" nr. 1. LOL

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er dæleme også et ikonisk billede ... men, gisp! Du klippede i bogen?!?!?"?"=#

      Slet
  3. Den ligger også i den udmærkede database archive.org

    https://archive.org/details/TheAurumFilmEncyclopediaVolume3HorrorEditedByPhilHardyStarbrite

    SvarSlet