søndag den 28. november 2010

Flot og lækker bog om slasher-film

Man kan næppe være gyserfan uden at have set mindst en slasher-film. Vi kender sceneriet: En flok teenagere er samlet på en afgrænset lokalitet - en lejrskole, en gymnastiksal, et stort hus - hvor de fester igennem med sex, sprut og sjov tobak. Men i kulisserne lurer en grum morder, der med alskens forhåndenværende redskaber tager livet af de unge. Morderen er ofte drevet af hævntørst, og det er en hændelse, der skete for år tilbage - netop på dette sted og netop på denne dato - der får tossen til at slagte løs. Men blandt de unge er mindst én handlekraftig person - typisk en genert pige - der er parat til at tage det endelige opgør med galningen.

Titler som FRIDAY THE 13TH, PROM NIGHT, MY BLOODY VALENTINE, HALLOWEEN og THE BURNING hører til noget af det mest underholdende, man kan se i denne genre. Og nu kan man endda nyde en hel bog, hvor alle disse slashere - gode som dårlige - bliver hyldet. Titlen er TEENAGE WASTELAND: THE SLASHER MOVIE UNCUT, der er udkommet fra forlaget New Holland Publishers. Forfatteren er engelske Justin Kerswell, der på forsiden præsenterer sig som J.A. Kerswell. Han er til daglig manden bag Hysteria Lives! - en hjemmeside med hundredvis af slasher-film-anmeldelser.

TEENAGE WASTELAND er altså skrevet af en rigtig fan og det er en sand fornøjelse at læse den. Kerswell kan sit stof og han gør en del ud af at spore slasher-filmens rødder. Han går tilbage til det franske Grand Guignol-teater, før han kaster sig over bl.a. Old Dark House-genren fra 30'erne. Han får også flettet Agatha Christie ind i sin historiske gennemgang, før han når op til PEEPING TOM, PSYCHO og William Castles ting.

Derefter skriver han om de tyske Edgar Wallace-filmatiseringer og den italienske giallo-genre, før han - via bl.a. BLACK CHRISTMAS - når frem til John Carpenters HALLOWEEN, og så er vi for alvor i gang. Herefter får vi så slasher-filmens guldalder (1978-84), før det hele dør ud igen - for så blot at genopstå i 1996 med Wes Cravens SCREAM. Man kan ikke holde en livskraftig genre nede.

Justin Kerswell skriver underholdende, men man skal ikke forvente, at han har kørt hele det akademiske analyseapparat i stilling. Han definerer genren fint, og har mange interessante observationer undervejs - men har man brug for en tungere tekst, må man finde den andre steder. Det er nok rimeligt at betragte TEENAGE WASTELAND, som var den en længere artikel i et horror-magasin - det her er en insider, der slår sig løs, og det er ren skæg og ballade. Godt nok helvedes kvalificeret skæg og ballade, og det kan vi jo ikke få nok af. Kerswell har dog et irriterende fokus på hvor mange penge, de forskellige film har tjent ind, og især i anden halvdel af bogen kommer det i nogen grad til at virke som opremsning. Men det er en mindre ting.

Til gengæld kan man fryde sig over, at dette er en smuk og imponerende udgivelse. Billedmaterialet er helt fantastisk med et hav af sjældne stills og plakater fra hele verden. Alene derfor er TEENAGE WASTELAND et must for de fleste horrorfans. Det er en lækker bog at have liggende på sofabordet og dine gæster vil blive grønne af misundelse, når de ser den.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar