onsdag den 18. maj 2011

Moln, Danmarks mest uhyggelige by

Hvis man skal tro på ejendomsmæglernes mantra om, at det vigtigste ved bolighandel er "beliggenhed, beliggenhed og beliggenhed", så kan det ikke være mange huse, der bliver solgt i Moln. Det er uden tvivl en af Danmarks mest uhyggelige byer og man kan skifte bekendtskab med den i Michael Kamps seneste bog, MOLN - JORDEN HUSKER. På samme måde som Steen Langstrup har opfundet Gillsby, så er Moln selvfølgelig kun noget, der findes i forfatterens fantasi, men det er alligevel fascinerende - og skræmmende - at komme besøg i byen.

MOLN - JORDEN HUSKER er en novellesamling. Først får vi en optakt, der fortæller lidt om Molns blodige historie. I sin tid blev forbrydere henrettet på markedspladsen og senere brændte man hekse her. Så opførte man et sindssygehospital, der blev bombet under krigen. Nu ligger her en skole - men der skal mere til for at få fortidens grusomheder til at gå væk. Efter denne dystre indledning følger ni noveller, der især foregår på og omkring skolen med byens unge og lærerne som hovedpersoner.
Forfatteren styrer nemlig målrettet mod gyset og det er ekstremt nervepirrende
Michael Kamp er eminent til at beskrive skoledagens småkedelige virkelighed med elever, der ikke gider læse lektier og konstant skal tjekke deres mobiler - og med lærere, der måske ved mere end det, de fortæller fra deres magtposition bag katederet. Derfor rammer det ekstra hårdt, når virkeligheden pludselig vendes på hovedet og rædslerne slippes løs. I den første historie, "Den hængte pedel", hører vi f.eks. om pigerne Sabrina og Henriette, der hjælper til på skolebiblioteket. Det er et OK job, hvis det ikke lige var fordi, de også skal bære klassesæt ned i bogkælderen - derned hvor en pedel for mange år siden hængte sig i et sjippetov.

Kamp skriver i et enkelt og flydende sprog, og derfor bliver vi lokket ind i historierne - uden at opdage, at vi er på vej ind i en grum og makaber verden. Forfatteren styrer nemlig målrettet mod gyset og det er ekstremt nervepirrende. Det elegante ved bogen er, at novellerne refererer til hinanden, og dermed anes omridset af en større fortælling. Ikke alle historierne er lige stærke, mens andre til gengæld er mesterlige. Det gælder f.eks. "Hvid jul", der er noget af det mest uhyggelige, jeg har læst på dansk.

Der sker så meget i dansk horror-litteratur i disse år og det er en genre, som mange forlag tør satse på. Det er ikke så underligt, når det er fremragende skribenter som Michael Kamp, der sidder bag tasterne med det formål at skræmme livet af læserne.

Læs også...
Michael Kamps krybende rædsler

Et lille tip: MOLN - JORDEN HUSKER koster 300 kroner eller mere ude i boghandlerne, men kan købes for det halve hos forlaget eller på forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar