søndag den 21. oktober 2012

13 gode filmgys til Halloween

Halloween nærmer sig og derfor skal man selvfølgelig have nogle gode gysere liggende klar, så man virkelig kan (u)uhygge sig. Nu kan næsten enhver horrorfilm komme i betragtning, men for mig er en god Halloween-film ofte lavet med et glimt i øjet, har masser af monstre, er måske lidt af en klassiker eller er bare skræmmende skæg og ballade. Derfor vil jeg hellere se en af Universals film fra 30'erne, en Hammer-klassiker eller en af de underholdende Amicus-antologi-film frem for MARTYRS, CANNIBAL HOLOCAUST eller ERASERHEAD.

Men der er frit valg på alle hylder, og jeg har mange favoritter, der kan komme i spil til Halloween. Her er nogle bud på gys til store og små, som man kan tage ned fra hylden eller måske nå at anskaffe sig. De fleste af dem skulle være til at finde på det danske marked.

5 film til børnene
Mange børn elsker et godt gys og når de voksne må se skrækfilm, så skal der selvfølgelig også være noget til ungerne. Nogle ville måske synes, at det fint nok med en stribe Scooby-Doo-tegnefilm, så dem kan man roligt smække på. Skal der lidt mere til, så kan man f.eks. kaste sig over THE CORPSE BRIDE, MONSTER HOUSE, CORALINE og de to SCOOBY-DOO-live action-film (alle anbefalinger fra min datter), men ellers går man ikke helt galt i byen med...

GHOSTBUSTERS (1984): Tre arbejdsløse eksperter i overnaturlige fænomener starter deres egen "vi fanger spøgelser"-tjeneste, og snart vrimler det med gespenster og andre uhyggelige væsener i New York. Herlig familiefilm med mange gode jokes og sjove spøgelser. Også kendt for den fængende titelsang. 2'eren er ikke helt på samme niveau, men er OK at tage med i bunken.

BEETLEJUICE (1988): Tim Burton går visuelt amok i denne film om et ungt par, der efter deres død skal skræmme de nye ejere af deres hus væk. Men da de er nogle elendige spøgelser, så er de nødt til at tilkalde hjælp fra bio-eksorcisten Beetlejuice, der dog har sine helt egne - og meget skumle - planer. Michael Keaton er fantastisk som Beetlejuice og Danny Elfmans musik er et plus (det samme er calypso-sangene med Harry Belafonte).

THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS (1993): Tim Burton og Henry Selicks banebrydende og unikke dukkefilm handler både om jul og Halloween, men sjældent har man set en film, der svælger så meget i græskar-hoveder, monstre og alt det andet, der hører til Halloween. Sangene af Danny Elfman er efterhånden blevet legendariske.

GREMLINS (1984): Igen en film, man sagtens kan se til både jul og Halloween, men der er bare noget vidunderligt bizart, skræmmende og underholdende ved denne historie om en lille by, der indvaderes af de mest ubehøvlede små monstre, man længe har set. Jerry Goldsmiths musik trækker op i den samlede bedømmelse og når man er i gang med at se GREMLINS, så kan man lige så godt snuppede den fremragende 2'er bagefter.

VAN HELSING (2004): Nu kan stort set alle de gode gamle Universal-film bruges til Halloween, men måske kan Stephen Sommers' dynamiske rodebunke af en actiongyser appellere til mange børn. Der er i hvert fald nok at se på i dette groteske monster-mash-up. Bagefter kunne man måske friste med et af de Universal-uhyrer, der ikke er med i VAN HELSING, nemlig CREATURE FROM THE BLACK LAGOON.

8 film til de voksne
Som sagt er både Hammer- og Amicus-film velegnede som et supplement til Halloween-kavalkaden, men det er irriterende få af dem, der er til at finde på det danske dvd-marked. Så man må lige alliere sig med en udenlandsk online-forhandler, hvis man vil have fat i dem. Det kan også være gældende for et par af de nedenstående titler.

HALLOWEEN (1978): John Carpenters klassiske slasher har utvivlsomt været et af de første steder, hvor mange er stødt på Halloween som fænomen - i hvert fald i de lande, hvor man ikke har været vant til at markere den 31. oktober som en skræmmende festdag. Man bliver suget ind i filmens univers, hvor en stakkels babysitter må bekæmpe en hvidmasket morder - og de flotte billeder, den hypnotiske musik og de mange chok får en til at glemme, hvor simpel historien er.

POLTERGEIST (1982): Blandt de mange film om hjemsøgte huse, er Tobe Hooper og Steven Spielbergs POLTERGEIST noget ganske særligt. Det er en rigtig popcorn-film med masser af fantastiske special effects og et hav af opsigtsvækkende scener. Samtidig leverer den varen, når det gælder gys og gru. Læg mærke til Jerry Goldsmiths musik - den er bare cool!

CREEPSHOW (1982): I filmens verden er der næppe noget, der kommer følelsen af at bladre i et gammelt skræk-tegneseriehæfte, nærmere end CREEPSHOW. George A. Romero bringer liv til fem Stephen King-historier, der får et ekstra krydderi fra Tom Savinis imponerende effekter. En stærk kandidat til de flestes Halloween-kavalkader, vil jeg mene.

TRICK 'R TREAT (2007): At der stadig er liv i både antologi-gyset og Halloween-genren (hvis man kan tale om sådan en), er Michael Doughertys TRICK 'R TREAT et godt eksempel på. Her går kulsort humor hånd i hånd med de mest makabre rædsler. Fire historier bliver hvirvlet ind i hinanden, og man fyldes med Halloween-stemning på den helt rigtige måde.

SLEEPY HOLLOW (1999): Washington Irvings klassiske historie om Ichabod Crane og den hovedløse rytter sendes igennem Tim Burtons makabre hurlumhejhus af en fantasi i denne dynamiske film. Scenerne med rytteren er ekstremt imponerende, men der serveres i det hele taget et tag-selv-bord af frydefulde chok i SLEEPY HOLLOW.

THE THING FROM ANOTHER WORLD (1951): Denne her skal selvfølgelig med som en anbefaling. Ikke alene er det en af de bedste gysere fra 50'erne - man kan også se klip fra den i John Carpenters HALLOWEEN, så på den måde er den også mejslet ind i folks bevidsthed som en god film til Halloween.

EVIL DEAD II (1987): Sam Raimi går helt amok med en film, der er som en rutsjebanetur på syre under et jordskælv. Det vælter frem med dæmoner og andre modbydelige væsener og der er hele tiden noget at kigge på i denne afsindige gyser. Og så er den både sjov og blodig.

AN AMERICAN WEREWOLF IN LONDON (1981): John Landis er meget ude på ballade i denne fænomenale varulvefilm, der for de fleste er kendt for Rick Bakers utrolige special effects. Men hele filmen oser af stemning, og man er virkelig godt underholdt. Glem alt om den elendige 2'er.

Hvad skal du se til Halloween?

29 kommentarer:

 1. At se THE MONSTER SQUAD og MURDER PARTY er efterhånden blevet en Halloween tradition for mig, og ellers kunne film som Amicus' TALES FROM THE CRYPT, NIGHT OF THE CREEPS og ZOMBIELAND godt ryge i spilledåsen!
  Og jeg foretrækker også en skæg-og-ballade gyser som Halloween underholdning (som det vist også fremgår af overstående)!

  SvarSlet
 2. Jeg overvejer også selv at smække NIGHT OF THE CREEPS på samt RETURN OF THE LIVING DEAD. Et kædesavs-maraton med leatherface kan heller ikke udelukkes.

  SvarSlet
 3. Jeg glæder mig allerede meget! Tak for den fine liste!Stinne

  SvarSlet
 4. Jeg fornemmer lidt, at Halloween-film er titler, man i nogen grad genser - det er ikke nødvendigvis en aften, hvor man smider en masse nyt i afspilleren. Eller hvad?

  SvarSlet
 5. Jeg anede ikke at der hos folk var tradition for at se specielle film på specielle dage. Halloween er ikke en dag, hvor jeg foretager mig noget særligt. Troede det var en amerikansk begivenhed. Faktisk ved jeg ikke engang hvornår det er.

  Jan Thomsen

  SvarSlet
 6. Som så mange andre amerikanske ting, har Halloween (som er den 31. oktober) europæiske rødder.

  SvarSlet
 7. Glimrende liste der, Søren...

  Jeg ved endnu ikke hvilke film jeg skal se, men der er slet ingen tvivl om at det skal være horror... jeg kunne godt finde på at se EVIL DEAD, HALLOWEEN, HELLRAISER, FRIDAY THE 13th eller PHANTASM for bare at nævne nogle få...

  Men jeg er også enig i at THE MONSTER SQUAD godt kunne findes i afspilleren på selve Halloween-aften.. det er en virkelig morsom film, som jeg kan huske fra min barndom, så der er grund til at blive nostalgisk...

  SvarSlet
 8. Jeg ser altid en af Halloweenfilmene og så en ny gyser som jeg gemmer til denne dag.
  I år blir det "Halloween III - Season of the Witch". Synes den er fantastisk god med den rette
  Halloweenstemning og glæder mig specielt nu hvor den er kommet på Blu-Ray. Den nye gyser har jeg desværre endnu ikke fundet endnu :-)

  SvarSlet
 9. HALLOWEEN III: SEASON OF THE WITCH er bestemt også en af mine kandidater.

  SvarSlet
 10. Er der nogen der kan huske andre gysere (udover HALLOWEEN filmene og TRICK 'R TREAT) Der foregår til Halloween, med de lækre orange græskarlamper? Mens jeg skriver dette kommer jeg til at tænke på DEADLY FRIEND (den med robotten) - den har også en sekvens der foregår til Halloween... Gode bud modtages :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. MONSTER HOUSE er ganske vidst ikke en rigtig gyser (selv om min nevø på 4 var lidt bange for den), men den foregår da på Halloween!! Har allerede nævnt MURDER PARTY, og så er der PUMPKINHEAD, men kan ikke huske om den rent faktisk foregår på Halloween?

   Slet
 11. Mener at WHEN GOOD GHOULS GO BAD foregår på halloween, men det var en forholdsvis sløj fornøjelse. Og ellers er jeg svært glad for Halloween afsnittene af South Park som Pinkeye, Spookyfish og Korn's Groovy Pirate Ghost Mystery.

  SvarSlet
 12. Mht. at Halloween ikke er en dansk tradition; Sandt nok, men det er en tradition for HORRORFILMFANS og har været det i mange år. Også i Danmark! At resten af Danmark så først nu kommer (lidt) med, fordi butikkerne ser en chance til at score lidt ekstra mammon er jo så en anden sag.

  SvarSlet
 13. Fatter bare ikke at netop den dag skulle være speciel ift at se film. Hvis filmen er god, er datoen vel fløjtende ligegyldig? For I sidder vel ikke ligefrem udklædte og med græskar på bordet?! Lad dog amerikanerne om den slags tosserier.

  Jan Thomsen

  SvarSlet
 14. Syntes nu stadig det giver den ekstra (u)hygge på dagen, selvom jeg ser gyserfilm resten af året også :)

  SvarSlet
 15. @Anonym
  Hvorfor lade Amerikanerne have alt det sjove? Det gør det da bare mere hyggeligt/uhyggeligt, på samme måde som jeg tager en fodboldtrøje på når mit yndlingshold spiller, eller ser en Fredag D13' film når det er den dato, eller spiser popcorn og drikker Budweiser til Superbowl. Det er et spørgsmål om at nyde livet og gøre lidt ekstra engang i mellem - det behøver ikke være så farveløst Dansk det hele :-)

  SvarSlet
 16. Thomas, jeg ønsker bestemt ikke dansk farveløshed. Jeg holder også fast i traditioner. Feks ser jeg altid en jernbanefilm hver Mikkelsdag og mindst en Morten Korch hver pinse.

  Jan Thomsen

  SvarSlet
 17. Det er vel også mest for at få lidt morskab ud af det, her i det regnvåde efterårsmørke... ellers er der kun Mortensaften, og det er jo ikke særligt uhyggeligt (med mindre man er en and!).

  SvarSlet
 18. Jeg har ikke selv set den, men tegnefilmsudgaven af Ray Bradbury's The Halloween Tree skulle være et ganske godt bud på lidt Halloween-TV for hele familien.

  Og hvis man ikke vil bruge aftenen på at glo på en skærm, kan man jo læse en bog (f.eks. af Bradbury) :-)

  SvarSlet
 19. Jeg synes også at Halloween er ret festlig.. der er en god tid på året, hvor dagene bliver kortere og nattene længere, og man får lyst til at krybe sig sammen på sofaen og se horror fra morgen til aften.. jeg er ihvertfald ret begejstret for denne efterårstid, og håber også på en lang og kold vinter, hvilket vil betyde at jeg kan sidde indenfor og drikke kaffe og se film...!

  SvarSlet
 20. Pludselig opdager jeg, at folk slet ingen anelse har om, hvad Halloween er. Det forklarer jo en hel del. Yderligere kommentarer er vist overflødige.

  Jan Thomsen

  SvarSlet
 21. Ja, dine kommentarer er vist overflødige, Hr. Jan Thomsen. Hvis du ikke kan skelne mellem hvad folk mener Halloween er og hvad de gerne vil bruge deres aften på, så er de da overflødige.

  SvarSlet
 22. Altid godt med lys i vintermørket, selvom Halloween måske virker lovlig irrelevant i DK, så måske et eller to muntre gys som Ghostbusters eller Scrooged...

  SvarSlet
 23. Well, hvis man er horrorfan, så er det lidt Halloween hver eneste dag.

  SvarSlet
 24. Jeg skylder lige at sige tak for de efterspurgte bud på film der foregår til Halloween. Desværre har det ikke hjulpet mig til en ny film. På trods af at jeg elsker Southpark-simpsons Halloweenafsnit er det ikke lige det jeg søger - og jeg bryder mig desværre ikke om gyserkomedier. Jeg er mest til rene uhygge gysere uden for meget splat og tortureporn. ;-) men den gode nyhed er, at jeg har 3 dage endnu!

  SvarSlet
 25. Happy Halloween Ladies...

  Jeg har efterhånden fået lagt alle mine film over på en server - det har blandt andet den fordel, at man kan "Tag´e" filmene. F.eks Tag'er jeg en film med "HALLOWEEN" hvis jeg i løbet af året har set en gyser der på den ene eller anden måde har en forbindelse til Halloween-aftenen.

  Når den 31 oktober så nærmer sig kan jeg i biblioteket vælge "Film til Halloween" og - vupti - dukker alle de relaterede film frem.

  Som opdatering til denne tråd og inspiration til andre kommer her alle de film jeg har, som foregår i, omkring eller på anden måde har forbindelse til græskarnatten:

  "The Funhouse Massacre" (2015)
  "Pay the Ghost" (2015)
  "Hallowe'en Party" (2010) (Agatha Christie's Poirot)
  "Tales of Halloween" (2015)
  "V/H/S" (2012)
  "Sinister" (2012)
  "Dark Night of the Scarecrow" (1981)
  "The Houses October Built" (2014)
  "Trick 'r Treat" (2007)
  "Sleepy Hollow" (1999)
  "Silver Bullet" (1985)
  "Clownhouse" (1989)
  "The Crow" (1994)
  "Poltergeist" (1982)
  "Flatliners" (1999)
  "The Exorcist" (1973)
  "The Amityville Horror" (2005)
  "The Amityville Horror" (1979)
  "The Changeling" (1980)
  "Pet Sematary" (1989)
  "Alle Halloween filmene" (1978-2007)

  Trick'r Treat alle sammen :-)


  SvarSlet
  Svar
  1. Rigtig mange gode ting der, tak for listen.

   Slet
  2. Thomas K.: Her er yderligere en nævefuld Samhain-relaterede horrorfilm, som du kan overveje at føje til samlingen, alle foregår på hallowe'en:
   I Was a Teenage Werewolf (1957)
   Night of the Demon (1957)
   The Nightmare Before Christmas (1993)
   Donnie Darko (2001)
   Hellboy (2004)

   Slet
  3. Også fine input der, selv om vi så endte med at vælge en af de sikre, nemlig TRICK 'R TREAT.

   Slet