torsdag den 29. november 2012

Frygt og gru på det lokale bibliotek

Jeg kommer lige henne fra Østerbro Bibliotek på Dag Hammarskjölds Allé, hvor forfatteren og forskeren Mathias Clasen her til aften har holdt foredrag om sin bog MONSTRE, der går tæt på menneskets fascination af gys og skræmmende historier. Foredraget var en del af en turne rundt til forskellige biblioteker i forbindelse med den nye bog, der er udkommet i serien "Tænkepauser". Det endte med at blive et lidt intimt og studiekreds-agtigt arrangement, fordi vi kun var tre publikummer og en af bibliotekets ansatte til at høre foredraget.

Måske har folk så meget andet at lave sådan en råkold torsdag aften, men det var under alle omstændigheder fascinerende at høre Mathias fortælle om sit arbejde med at udforske gysets natur og hvorfor vi ikke kan slippe disse historier, selv om vi egentlig burde være frastødt af dem. Af en eller anden grund havde biblioteket ikke lige fået gravet et lærred og en projektor frem, men vi var så få, at vi sagtens kunne følge med på Mathias' laptop, hvor han viste velvalgte billeder og klip.

Det var en fin aften på biblioteket, og fordi vi ikke var flere, blev der tid til at udveksle ideer til gode og uhyggelige film, man kunne kaste sig over. Og så er jeg meget glad for endelig at have mødt Mathias Clasen, som jeg hidtil kun har udvekslet nogle e-mails med. 

11 kommentarer:

 1. Jens Erik Thomsenfredag, 30 november, 2012

  Synd at der ikke kom flere. Jeg var selv forbi og hilse på Mathias (og Rikke Schubart) på bogmessen, hvor han også gjorde det fremragende! Jeg havde nok håbet lidt på det store opgør mellem den psykoanalytiske tilgang til horror (ved Schubart) og den biokulturalistiske (ved Clasen), men Schubart lader til også at have fundet interesse for de biologiske funktioner. Måske venter der en opdatering/ omskrivning af "I lyst og død" engang i fremtiden?

  SvarSlet
  Svar
  1. Under alle omstændigheder er der for lidt faglitteratur om horror på dansk, så om det er Schubart, Clasen eller andre, der skriver det, betyder ikke så meget - det er bare med at komme i gang.

   Slet
  2. Jeg har også læst I LYST OG DØD, og faktisk brugt bogen i en universitetsopgave, så jeg er meget glad for den, og jeg har sågar også overværet et fordrag af Schubart på Aalborg Universitet...

   Jeg ville også gerne høre hvad Clasen har at sige, men han kommer desværre ikke til min hjemby, og jeg er ikke meget for at transportere den pukkelryggende himself afsted...

   Slet
 2. Det var da ellers oplagt at reklamere for det her på siden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Øh, det har jeg gjort. Det står i min kommentar til anmeldelsen af MONSTRE, hvor datoerne for Clasens biblioteks-turne er listet.

   Jeg ser det ikke som min opgave på daglig basis at opdatere på horror-relaterede arrangementer rundt om i landet og der er rigtig meget, jeg ikke skriver om. Groft sagt, så må folk altså også lidt gøre en indsats selv.

   Slet
  2. Godt ord igen. Ingen har påstået, at det er din pligt, så tag det nu roligt.

   Slet
  3. Det er bare OK... De andre to, der deltog i foredraget forleden, havde hørt det andre steder fra ... og netop torsdags-foredraget blev fremhævet i en horor-Facebook-gruppe med mere end 300 medlemmer, så måske er det bare svært at få folk til at møde op...

   Slet
  4. Jeg ærgrer mig også over, at jeg ikke var med. Havde somehow helt overset arrangementet. Måske kunne du lokkes til at lave en liste over live events (teater etc.) under filmpremierelisten, Søren? Du er jo ORAKLET! ;-)

   Slet
  5. Nu kan jeg ikke nå mere, end jeg når, så en opdateret kalender over horror-events må andre kaste sig over. Selv orakler har ikke flere timer i døgnet end andre mennesker.

   Slet
 3. Det er jo også oplagt, at folk, der laver arrangementer, selv kan reklamere for dem på den facebook-side, som du omtaler; "Danske Horrorfans". Eller hvis man selv hører om noget, kan man jo tippe om det derinde. Det er nemmere, end at en enkelt mand med en blog (og et fuldtidsjob) skal stå for det hele.

  Gruppen findes her:
  https://www.facebook.com/groups/106983802715720/?ref=ts&fref=ts

  SvarSlet