mandag den 15. april 2013

HANNIBAL er en sjusket, kold kødret

Så strøg det første afsnit af serien HANNIBAL over de danske TV-skærme, og det var stort set som forventet: En sløj omgang. Nu havde jeg ikke regnet med, at serien ville være det store sus, men jeg må sige, at den var mere sjusket, end jeg havde forestillet mig. Vi er slet ikke på niveau med det, man ellers ser i amerikanske TV-serier i disse år. Kulisserne ser billige ud, det samme gør mange af effekterne, men der er da lidt blod og indre organer, og den slags trækker jo altid op. Genremæssigt er vi på kanten af horror, men det blev aldrig rigtig uhyggeligt.

Hugh Dancy er intens i rollen som FBI-agenten Will Graham, der har en særlig evne til at visualisere hvordan morderen tænker og hvordan drabene er blevet begået. Til gengæld kører Laurence Fishburne på autopilot og Mads Mikkelsen er nærmest en katastrofe som Hannibal Lecter. Nu er serien tilsyneladende et spin-off, der henter nogle af ideerne og karaktererne fra Thomas Harris' første Lecter-roman RED DRAGON, og man kan ikke umiddelbart placere seriens historier på en tidslinje, der giver mening i forhold til filmatiseringerne. Så på den måde kan de slippe af sted med, at Mikkelsen ikke spiller rollen på samme måde som Anthony Hopkins. Men han fungerer bare ikke...

Nu må man sige, at de havde travlt i det første afsnit, fordi alle hovedpersonerne skulle præsenteres. Og i løbet af ingen tid havde man fået opklaret det mysterium, der satte hele historien i gang. Forhåbentlig kan de slappe lidt mere af i afsnit 2, men nu får vi se. Men vi nåede på ingen måde ind under huden på karaktererne, og man fornemmer, at vi skal lære en hel flok af teknikere og andre kriminalfolk at kende på linje med andre amerikanske krimiserier. HANNIBAL er dog slet ikke så velskrevet som f.eks. CRIMINAL MINDS, og når de medvirkende er så tyndt skildret, er det altså svært at hidse sig op til at følge med i 12 uger endnu.

Det er Kanal 5, der sender HANNIBAL hver søndag kl. 21.00 (med en fast genudsendelse mandag kl. 22.00), og jeg vil anbefale, at man optager serien, så man kan spole hen over de rædselsfulde (og alt for lange) reklame-breaks, der dræner enhver TV-oplevelse for stemning og nærvær.

Hvad synes du om HANNIBAL?

9 kommentarer:

 1. Jeg missede desværre det første afsnit, men jeg kan så forstå på det, at jeg ikke gik glip af alverden... - det var da også med en vis skepsis, da jeg hørte at Mads Mikkelsen skulle spille rollen som Hannibal - The Cannibal... så jeg tvivler ikke på at det kunne have været en sløj omgang..

  Nu er jeg et fjols til at se tv-serier, når de kører på de forskellige kanaler, fordi jeg misser altid et afsnit eller to, så det ender typisk med at jeg må investere i dem på dvd... men jeg vil beherske mig, når Hannibal-serien udkommer på det digitale medie - tak for advarslen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg fandt lige ud af, at HANNIBAL genudsendes fast om mandagen, så du får en ekstra chance.

   Slet
  2. Cheers! Søren... det vil jeg lige kigge på...

   Slet
 2. Jeg synes også, den virkede noget sjusket, men jeg vil stadig give den en chance. Meget få serier har kunnet trække mig ind i de første afsnit.

  Figuren er stadig interessant og jeg synes også, de to hovedpersoner virkede lidt dybere end dem, der er i CSI og lignende serier (som jeg ikke har set så meget af, fordi de keder mig).

  Jeg håber, serien vil være mere lig Red Dragon og Silence of the Lambs fremfor Hannibal og Hannibal Rising, hvor førstnævnte var pjattet og ikke uhyggelig og sidstnævnte bare langt ude og kedelig.

  *** SPOILER ADVARSEL ***:

  Hvorfor satte FBI deres to behavorial whatever konsulenter til at lave simpelt feltarbejde med at gennemsøge byggearbejdspladser? Det virkede ret underligt i mine øjne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det med at teknikerne og analytikerne også er dem, der render rundt i felten (og ganske ofte vifter med pistoler og fanger skurkene), er lidt underligt, men vi ser det i mange TV-serier.

   Slet
  2. Det har du nok ret i. Jeg synes bare, at det virker lidt underligt, at man sender Hannibal, en psykiater, der er hyret som konsulent, direkte på banalt feltarbejde ;)

   I øvrigt har jeg bemærket, at den scorer 8,5 på IMDB. Det er voldsomt højt, kvaliteten af pilotafsnittet taget i betragtning. Men serier ligger generelt højere end film. Gad vide, om det er fordi seerne knytter sig mere til personerne? Jeg følte mig selv helt i familie med personerne, da jeg så Breaking Bad :)

   Ellers en spændende blog, du har her. Den skal du have ros for. Jeg er trofast læser.

   Slet
  3. Tak for de rosende ord :-)

   Slet
 3. Jeg er lidt splittet, synes første afsnit var meget forvirrende og "over det hele" - specielt synes jeg Will Graham's synske evner var en meget påtaget karakter. Første afsnit burde have varet 90min som et pilot afsnit ofte gør - så havde man ikke behøvet at presse så mange ting ind samtidigt og uden struktur. Alligevel hentede jeg afsnit 2 fra iTunes for at se om det blev bedre.

  Det synes jeg lidt det gjorde, der kommer mere ro og linie i historien. Jeg tror serien bliver bedre og bedre, men tvivler på at amerikanerne (eller danskerne) har tålmodigheden til at hænge ved.

  Jeg læste at en amerikansk anmelder havde udtalt at han ikke forstod et ord af hvad Mads Mikkelsen sagde, og det forstår jeg godt! Uden undertekster er det praktisk taget umuligt at forstå hvad han mumler om...

  På den positive side, kan jeg godt lide at det er en afsluttet sag hver gang med en gennemgående historie - lidt på samme måde som X-files og Grimm. Og siden jeg har besluttet at se første sæson til ende, må der jo være noget jeg synes om. Hannibal er dog ikke på niveau med Walking Dead, Grimm, Haven, Revolution eller lignende nutidige succeser.

  Det virker lidt - Godt begyndt, men halvt fuldendt. Og med mindre det ændres til Halvt begyndt men godt fuldendt, tror jeg ikke vi skal regne med en sæson 2.
  Serien er bedre end det gængse men ringere end de bedste... :-)

  SvarSlet
 4. Serien er vel en slags prequel til RED DRAGON/MANHUNTER, men hvor Will Grahams mordopklaring virkede logisk i filmene, lader det nærmest til, at han har overnaturlige evner i serien... eller får sine informationer oppefra! Ikke helt hvad jeg havde håbet på (men dog helt på linje med hvad jeg havde regnet med!)

  SvarSlet