fredag den 31. januar 2014

På jagt efter det asiatiske gys

I dag er det 16 år siden, at RINGU havde premiere i de japanske biografer. Filmen, der er baseret på en roman af Koji Suzuki, blev instrueret af Hideo Nakata. RINGU blev et kæmpe-hit i Japan, og omsatte for 12 milliarder yen. Siden fulgte en håndfuld fortsættelser og prequels, og i 2002 kom et amerikansk remake - og flere asiatiske gysere tog også turen om på den anden side af jordkloden; både i deres originale form og som mere eller mindre vellykkede remakes.

Hollywood havde dog svært ved at knække den asiatiske kode, og det er langt fra alle de mange amerikanske genindspilninger, som kunne matche de originale film i stemning og uhygge. Derfor var det glædeligt, at så mange af f.eks. de japanske gysere blev udgivet på dvd i USA og Europa. Nogle af dem fik endda biografpremiere.

Også i Danmark nåede flere af de asiatiske gysere ud på dvd-markedet - ikke mindst under det label, der hed Asian Vision. Desværre er disse film nu mere eller mindre udgået af markedet, og det er nok kun få butikker, der ligger inde med restoplag. Det er synd, for der er noget helt unikt ved disse film, der har haft så stor betydning for genren. Jeg fik en mail fra en Skræk og Rædsel-læser forleden, der netop var på jagt efter flere af de asiatiske titler. Mange af dem kan ganske vist bestilles hjem fra USA eller England, men der er fans, der foretrækker at have dem med danske undertekster.

Markedet for hjemme-underholdning har nu ændret sig så meget, at on demand er ved at tage livet af de fysiske udgivelser, og derfor er chancen for, at disse film genudgives på dvd eller Blu-ray her i landet desværre ikke ret stor. Trist, for det burde være muligt for enhver dansk horror-fan at kunne gå direkte ind i en butik og købe et skræmmende mesterværk som f.eks. RINGU på dvd.

2 kommentarer:

  1. Jeg nåede rent faktisk at opspore alle Asian Vision-udgivelserne for år tilbage og allerede dengang var det ved at være sidste udkald. Jeg fik endda de tre film, som kun udkom på den svenske del af selskabet. Og ja, det er trist, at der ikke mere gøres noget ordentligt i disse film herhjemme.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kunne måske være en ide at lave en liste over det asiatiske horror, der trods alt er udkommet i Danmark. Hvilke tre Asian Vision-titler var det, der kun kom på den svenske del af selskabet - hvis det altså var gysere?

      Slet