tirsdag den 21. april 2009

101 gysere før graven

Det er sjovt at læse lister. Selv om man ikke nødvendigvis er enig med listemageren, er der noget bizart fascinerende ved at kaste sig over top 10-lister, top 25-lister og så videre. Sådan er det også med de mange bøger med (vælg et tilfældigt nummer) ting, du skal udsætte dig selv for, før du dør. 101 HORROR MOVIES YOU MUST SEE BEFORE YOU DIE er et godt eksempel på dette. Den er bestemt ikke perfekt, men den er sjov at bladre igennem.

Det er kritikeren og filmskribenten Steven Jay Schneider, der har redigeret bogen, men det er ikke til at gennemskue, om han også har foretaget det endelige udvalg af film. Dette kan man dog ikke klage over. Bogen hævder ikke at være en liste over de 101 bedste gysere nogensinde, men kommer med et bredt udvalg af genrens spændende, interessante og indflydelsesrige højdepunkter.

Filmene er listet kronologisk med DAS CABINET DES DR. CALIGARI fra 1919 som den første og EL ORFANATO fra 2007 som den sidste. Hver film får fire sider. Den ene side viser filmens plakat og så får man også et stillbillede. Så er der et citat, to billedtekster og præcis 42 linier til at præsentere filmen. Og det er her, at bogen bliver lidt tricky. Hele 39 mennesker har bidraget med tekster, og de har tydeligvis ikke alle fattet opgaven lige godt.

Et eksempel er to tekster, der står lige efter hinanden i bogen. Steffen Hanke formår i sine 42 linier om THE HAUNTING fra 1963 at præsentere instruktøren Robert Wise, at fortælle om handlingen, skrive lidt om filmens stil samt at sætte THE HAUNTING ind i en større sammenhæng. Bare et par sider før har Aleksandar Becanovic brugt alle sine 42 linier om Alfred Hitchcocks THE BIRDS på en tung analyse af filmen.

Teksterne svinger meget i kvalitet og det gør 101 HORROR MOVIES YOU MUST SEE BEFORE YOU DIE til en ujævn oplevelse. Det er bestemt ikke en folkelig bog, men mange af indlæggene er virkelig gode og billederne er flotte. Desværre er den valgte skrifttype alt andet end læsevenlig.

En lille øvelse, man altid kan kaste sig ud i, når man læser denne type "before you die"-bøger, er at tælle, hvor mange film, man mangler at se. Jeg kan konstatere, at jeg har set 75 af de omtalte film og derfor mangler at nå igennem 26 af dem. Så jeg behøver ikke at komme i graven endnu...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar