søndag den 12. juli 2009

Tung og seriøs Dracula-tegneserie

Et af Marvels mange horror-hæfter fra 70'erne var DRACULA LIVES! Det var et sort/hvid-magasin, og heri kunne man bl.a. følge med i den originale Bram Stoker-fortælling i en version af Roy Thomas og Dick Giordano. Desværre lukkede bladet, før de blev færdige med historien og vi skulle frem til det nye årtusinde, før serien blev lavet færdig. Det samlede resultat udkom i en smagfuld hardcover for nogle år siden fra Marvel.

Man må sige, at Roy Thomas er gået seriøst til værks med manuskriptet. Det er en meget nøjagtig genfortælling, vi får serveret, og det er både godt og skidt. Det er herligt at se den oprindelige historie fortolket så seriøst i et så populært medie som tegneserien, men det afslører også de åbenlyse svagheder i Stokers fortælling. Det er f.eks. utroligt, hvor mange gange vampyrjægerne skal ud til Lucy Westenras krypt. Og persongalleriet er også absurd stort. Samtidig holder Roy Thomas sig strengt til Stokers form, hvor det er breve og dagbogsnoter, der skaber historien. Det går igen i tekstningen, der skifter alt efter hvem, der er fortælleren. Serien er tegnet til det store magasin-format, men er genoptrykt i et mindre format.

Her bliver det noget af et problem, når man skal læse hvid skråskift på en lys grå baggrund. Det går bare ikke. Her ville det have klædt udgivelsen at have været i det originale magasin-format. I sig selv er Marvels DRACULA-tegneserie lidt af en bedrift, og det er fantastisk, at den kunne blive tegnet færdig efter tre årtier. Men det er også en tung og seriøs sag, der nok især henvender sig til fans af de klassiske vampyrhistorier. Hvis det skal være Marvel-Dracula, er jeg selv mest til THE TOMB OF DRACULA.

1 kommentar:

  1. Bjarne Pedersenonsdag, 15 juli, 2009

    Jeg tror faktisk at det er den lidt tunge og stive form der gør at jeg synes dette er den ultimative tegneserieudgave af Stoker's roman; fordi den dermed gengiver stemningen (synes jeg) korrekt i forhold til den oprindelige roman (som jeg slugte første gang som 12-årig; jeg kan huske at da jeg købte den danske paperback sagde boghandleren forsigtigt: "Tror du det er noget for dig???" - YES!!!)...

    SvarSlet