mandag den 8. februar 2010

John Carpenters THE FOG fylder 30 år

I dag er det 30 år siden, at John Carpenters THE FOG havde premiere i USA. Filmen blev ikke et hit på linje med HALLOWEEN og er ikke på samme måde som THE THING blevet en fan-favorit. Men det er en af hans mest stemningsfulde og effektive film.

Manuskriptet er alt andet end originalt og tåler i den grad ikke at blive set efter i sømmene - men John Carpenter får alligevel det hele til at fungere med sine rolige billeder, hypnotiske musik, fremragende skuespillere og perfekt timede chokscener.
Jeg har set filmen flere gange - senest for en lille uges tid siden - og den holder stadig. Man er fanget allerede fra første minut, hvor den gamle sømand sidder på stranden og fortæller en spøgelseshistorie for børnene. Så ved man, at man skal se en god, gammeldags skrækfilm.

Glem alt om det forfærdelige remake - Carpenters originale THE FOG sniger sig ind under huden på dig og holder dig i et iskoldt jerngreb. Jeg tror, at jeg stadig vil elske den om 30 år.

6 kommentarer:

 1. Ja, det er altså bare en fantastisk film!

  SvarSlet
 2. Rigtig god spøgelsesgyser af John Carpenter, en ferm filmsnedker der ind imellem lavede det sublime.

  SvarSlet
 3. Ja "Tågen" er en af de gyserfilm jeg oftest vender tilbage til, i det hele taget hører den til John Carpenters glansperiode. Synd at han selv var involveret i det rædselsfulde remake, det trækker sgu lidt ned i hans anseelse. Og nu vil de sgu også til at genindspille "Flugtaktion New York", og "The Thing", eller var den sidste en prequel til originalen, who cares, den bliver sikkert skoddårlig!

  SvarSlet
 4. John Carpenters "The Thing" (1982) er på ingen måde "en prequel til originalen", men er ligesom Christian Nybys "The Thing from Another World" (1951) en filmatisering af John W. Campbells kortroman "Who Goes There?" (1938); filmen fra 1951 bygger hovedsageligt på første del af romanen, mens filmen fra 1982 primært bygger på anden del.

  SvarSlet
 5. Jeg tror, at Jesper M. taler om den kommende genindspilning af "The Thing" - ikke om Carpenters udgave.

  SvarSlet
 6. Du mener altså, at Jesper M. med "originalen" mener Carpenters sequel til Nybys filmatisering af Campbells kortroman? Og at han mener, at Matthijs van Heijningens nye "The Thing" bliver en prequel til Carpenters sequel til Nybys filmatisering af Campbells kortroman? Far out!

  SvarSlet