torsdag den 22. juli 2010

Den væmmelige videovolds historie

Ak ja, der var engang i de gode gamle dage (læs, England i begyndelsen af 80'erne), hvor videovold blev betragtet som roden til alt ondt. Fæle censorer, bekymrede avisskribenter og handlekraftige politikere kæmpede for at forbyde adgangen til de voldelige og blodige videofilm og man opfandt endda ordet video nasty for at beskrive de værste af dem. Hysteriet førte til, at man udfærdigede en liste over film, der burde være forbudt. 72 titler kom med på listen, hvoraf det rent faktisk lykkedes at forbyde 39 af dem.

Nu har man siden fået det meget bedre i England og censur-lovgivningen er blevet den del mere afslappet. Men hvis man har lyst til at få et indblik i et af de sorte kapitler i engelsk filmhistorie, så skal man glæde sig til VIDEO NASTIES: THE DEFINITIVE GUIDE, et tre-dvd-boxsæt, der udkommer den 11. oktober fra Nucleus Film.

På disc 1 finder man trailere for de 39 film film, der i sin tid blev forbudt. Det er film som THE DRILLER KILLER og CANNIBAL HOLOCAUST. Trailerne er krydret med nye introduktioner fra diverse genre-eksperter. På disc 2 finder man trailere plus introduktioner til de 33 andre film, der oprindeligt var med på den forbudte liste, men som siden blev taget af igen. Det er titler som THE EVIL DEAD og THE TOOLBOX MURDERS. Og på disc 3 finder man så Jake Wests nye dokumentar VIDEO NASTIES: MORAL PANIC, CENSORSHIP AND VIDEOTAPE, hvor bl.a. Ruggero Deodato bliver interviewet. Alt i alt lyder det som en udgivelse, der helt klart skal hjem til samlingen. Wow!

4 kommentarer:

 1. Mon det er selvsamme Jake West som også instruerede den yderst tamme "Razor Blade Smile" for nogle år siden? I så fald håber jeg han er bedre når det kommer til dokumentarfilm.
  Nu har video nasties og den dertil hørende periode jo altid haft en særlig plads hos horror buffs så det lyder helt klart som en udgivelse der skal købes.
  Og meget fedt cover iøvrigt...

  SvarSlet
 2. Jeg oplevede selv censures klamme håndspålæggelse, da jeg boede en årrække i England i slutningen af 80'erne. De forbudte film kunne man kun få ved at bytte kopierede bånd eller via de piratkassetter, som blev solgt på markeder. Jeg husker at have set TCM2 blive solgt for £20, som i dag ville svare til en 500 krone. Og jeg husker specielt eet TV-program på engelsk TV, hvor en af fortalerne for censuren brugte som bevis, at lande hvor fx "The Driller Killer" var udsendt, havde høj rate af voldtægter. Jeg må indrømmem, at jeg dengang måbede. Det var en direkte løgn; De lande, hvor disse film kunne udsendes uden problemer, var bl.a. Danmark, Holland, Belgien og Japan. Lande, hvor (i alt fald dengang) folk knap nok anede, hvad kriminalitet var for noget (okay, jeg overdriver her, but you get the point). Anyway, den nye doku skal bestemt ses. xD.

  SvarSlet
 3. Krigen mod "videovold" nåede sandelig også til Danmark, og her blev der også løjet for fuld styrke. Bl.a. blev det påstået, at de medvirkende kvinder i filmene rent faktisk blev myrdet! Kampagnen var lige så forarget og løgnagtig som den feministiske kamp mod sex og porno, vi har oplevet det sidste årti.

  Jeg udgav en anticensur-pamflet, "1984 er begyndt!", skrevet af Erwin Neutzsky-Wulff, og jeg skrev selv en kronik i Berlingske Tidende den 18.1.1984, hvor jeg gendrev nogle af de værste løgne. Det var ikke uden kamp, det lykkedes at holde Danmark censurfrit.

  SvarSlet