tirsdag den 15. februar 2011

Edgar Allan Poes hus er i fare (eller i hvert fald det i Baltimore)

Uanset hvor mange gyserfilm, man ser, eller horror-romaner, man læser, så vil der ofte være noget, der er mere rædselsvækkende end det, man bliver udsat for i disse fiktive værker. Dette kaldes for den virkelige verden. Og en af de skrækkelige historier fra virkeligheden er, at The Poe House and Museum i Baltimore, USA, er truet af lukning.

Poe boede i huset på 203 Amity Street i et par år fra omkring 1832 og skrev en håndfuld af sine tekster der. I 1941 blev huset reddet fra nedrivning af Edgar Allan Poe Society of Baltimore, og siden 1977 har det været kommunen - i kraft af The Commission for Historical and Architectural Preservation - der har sørget for midler til at drive det lille museum. Men nu kradser krisen og kommunen har meldt ud, at museet er nødt til at blive selvforsynende, altså selv at få tingene til at løbe rundt.

Museet har et budget i omegnen af de 460.000 kroner, og Edgar Allan Poe Society of Baltimore mener ikke, at det kan hænge sammen med billetindtægter, salg af souvenirs og andre aktiviteter. Så realiteterne er, at huset formentlig lukker som museum sidst på året eller i begyndelsen af 2012. Poe-selskabet i Baltimore har slet ikke penge nok til at overtage museets drift, så de er gået online for at påvirke borgmesteren i byen.

Nu er jeg ikke af den opfattelse, at ethvert mindesmærke og enhver kulturel aktivitet skal have offentlig støtte, men her er det trods alt en af horror-genrens fædre, vi har med at gøre, så måske skulle man råbe op. Nu har jeg i mindste fortalt en af de rædselsvækkende historier fra virkelighedens verden.

2 kommentarer:

  1. Lukning af Poes hus i Baltimore ville svare til at lukke H.C. Andersens hus i Odense. Rystende!

    SvarSlet
  2. Martin Schjönningfredag, 18 februar, 2011

    For en gangs skyld enig med Barbano :)

    Der må sgu da være Poe-fans nok til at hvis alle gav en dollar kunne huset stå de næste 30 år også...

    SvarSlet