fredag den 15. marts 2013

David Cronenberg fylder 70 år

Den canadiske instruktør David Cronenberg fylder 70 år i dag. Cronenberg er kendt for sine grænseoverskridende og provokerende film, hvor kroppen og drifterne er i centrum, og hvor forfald, sygdom og perversion ikke nødvendigvis er et onde.

Den første Cronenberg-gyser, jeg så, har formentlig været SCANNERS, da den i sin tid havde dansk biografpremiere. I begyndelsen af filmen ser man et hoved, der eksploderer, så det var godt nok en biograftur, der gjorde indtryk. I foråret 1989 kørte Det Danske Filmmuseum i København en kavalkade med ti af hans film, og i samme periode havde DEAD RINGERS premiere i bifferne, så der lærte jeg for alvor Cronenberg at kende.

De senere år har han lavet meget andet end horror, og jeg har ikke set alle hans nyere film (A HISTORY OF VIOLENCE var fed, mens EXISTENZ var en tynd kop te). Men er man til intelligent og udfordrende horror, så skal man se SHIVERS, RABID, THE BROOD, SCANNERS, VIDEODROME, THE DEAD ZONE, THE FLY og DEAD RINGERS. Et stort og blodigt tillykke med den runde fødselsdag skal lyde her fra Skræk og Rædsel.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar