søndag den 2. marts 2014

En gyser får øksehugget ude i butikken

I løbet af denne uge var jeg lige et smut forbi Fona på Strøget i København. Butikken er en af de få, der stadig har et omfangsrigt udvalg af film på dvd og Blu-ray, og man kan næsten altid finde noget, når man går derind. Jeg købte lidt nyheder samt et par ting fra deres oprydnings-udsalg. En af dvd'erne var den engelske gyser AXED, som Another World Entertainment har udgivet. Den fik jeg for 9,95 kr.

Nu kan man ikke klage over at finde gyserfilm til en så favorabel pris, men AXED udkom i juli 2012, så det er ikke en ældgammel udgivelse, vi har med at gøre. Men den har næppe solgt det store, siden den nu havner i oprydnings-udsalget. Måske gider folk ikke købe den, fordi der ikke er nogle kendte mennesker med - eller måske har de været inde og tjekke på IMDb, hvor filmen pt. har en score på 3.5 ud af 10 mulige. Der kan være mange forklaringer.

Det er selvfølgelig fair, at en butik helst vil have salgbare titler på hylderne, men problemet er jo, at film, der ikke står fremme, hurtigere synker ned i glemslen. Når Fona sælger AXED til 9,95 kr., så kan jeg ikke forestille mig, at de straks bestiller en masse eksemplarer næste gang, de skal have titler fra Another World Entertainment. Selvfølgelig kan en kunde gå op til disken og få dem til at bestille filmen hjem, eller man kan selv vælge at købe den fra en online-forhandler.

Et hav af horror-titler er i dag vanskelige at finde på dansk dvd, fordi de i sin tid blev udgivet af selskaber, der ikke findes mere (det er de mange udgivelser fra On Air Video og NTC Film et eksempel på), eller fordi de eksisterende selskaber ikke længere har rettighederne til dem eller ganske enkelt ikke tror på, at der er et marked for den ene eller den anden titel. Men man skal lige være ekstra opmærksom som samler, hvis film, der stadig er til at skaffe og på ingen måde er udgået endnu, ikke står på hylderne i de butikker, man plejer at frekventere. Og der er bare ikke noget bedre end at bladre igennem filmene ude i en fysisk butik - så længe vi stadig har dem.

PS. Hvis du i øvrigt lige har brug for et overblik over alle de horrorfilm, der er kommet fra Another World Entertainment, så finder du det lige her.

8 kommentarer:

 1. Det er sjovt du nævner det, for har næsten lige tjekket filmen på imdb og må indrømme, at kommer scoren under 5, så begynder mine bekymringer, selvom jeg da nogle gange ikke er enig med hvad imdb har givet. Men denne titlet valgte jeg dog at springe over. 9,95 for en helt ny dvd er ikke noget man skal gøre sig så mange overvejelser over. Det er monsterbilligt! Ved du forresten, at Blockbuster.dk kører kampagne med køb 3 betal for 2 lige nu? Jeg har lige bestilt over 30 fede horror titler jeg mere eller mindre altid havde tænkt på jeg ville se :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu skal man ikke kimse ad et godt tilbud, så jeg slår kløerne i en del på den konto. Tak for tippet om Blockbuster - det er jo endnu en butik, der er under forandring.

   PS. Jeg fornægter selvfølgelig ikke online-handel (har i dag lige bestilt fire film fra engelsk Amazon og et par stykker fra USA), men det er nu hyggeligt at horror-shoppe rent fysisk.

   Slet
 2. Det er en interessant debat, for i udgangspunktet er vi helt enige om at der ikke er noget federe end at kigge rundt på hylderne... Det er nu sjældent jeg køber nye film efterhånden, jeg foretrækker at vente til de bliver sat ned, eller jeg købe dem brugt... AXE købte jeg faktisk selv til de der 9,95 i Fona for et par uger siden... Jeg køber de fleste af mine film i VideoNetto, Accord, Blockbuster eller den der på Hovedbanen... Er der noget mere specifikt jeg leder efter er det ofte ældre titler, og dem kigger jeg efter på eBay...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tre film à 50,- kroner slår ofte en spritny titel til 180,- kr. Har det dog med at nå at købe de engelske dvd-udgaver via Amazon, før filmene når ud i Danmark, og her slipper man ofte med 120,- kr. (inkl. forsendelse) for en premierefilm.

   I øvrigt er det meget sympatisk, at de fleste AWE-titler koster 100,- kr.

   Slet
 3. Ja, det er på en måde trist, at genren bliver nedprioriteret efterhånden. Flere og flere titler udkommer ikke i Danmark. Ligeledes er det også synd at mange klassikere er svære at få fat i, fordi selskaberne er væk. Har søgt i årevis efter Fredag d. 13. del 9, for at gøre samlingen komplet. :-D Køber også online, men foretrækker helt klart at finde gode tilbud i div. butikker, og stå med filmen i hånden. Så kan man heller ikke tjekke filmen på imdb, hvilket er ganske godt. Har set mange gode film som har fået dårlig rating. Smag og behag, men imdb er overvurderet. Er begyndt at se film uden at blive påvirket af andres mening først. Det kan klart anbefales. ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er nemlig mange film, der nærmest forsvinder fra jordens overflade, fordi licenserne udløber og selskaberne går ned. Man skal virkelig være om sig for at finde de spændende ting, og - som du skriver - mange klassikere kommer slet ikke ud i Danmark.

   Nu er JASON GOES TO HELL så ikke en klassiker, men den hører jo med i samlingen. Så vidt jeg ved er den aldrig udkommet på dvd i Danmark. Jeg har selv den engelske dvd, der er i fullscreen, men dog ucensureret, og den amerikanske dvd, der er i widescreen, og som byder på både en R-rated og en unrated version. Til gengæld er billedet noget mørkt i det. Begge udgivelser kan vist stadig skaffes.

   Jeg lader mig aldrig styre af karaktererne på IMDb eller af anmeldelser - jeg ser, det jeg har lyst til at se.

   Slet
 4. Synes Axed er en udemærked lille engelsk gyserfilm. Hvad synes du om den Søren?
  Jeg har Jason Goes To Hell, den amerikanske udgave til salg

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har lagt AXED i min stadigt voksende bunke med gysere, jeg skal have set ;-)

   Slet