tirsdag den 27. februar 2007

Ekstrem splatter

SAW-filmene er en af horrorgenrens mest profitable serier i nyere tid. Om det så også er nyskabende film er mere tvivlsomt, men som fan kan det være svært ikke at komme i berøring med SAW-fænomenet. SAW III er nu ude på dvd, en film, der fik de danske filmanmeldere gik at gå amok og beskylde den for at være sadistisk spekulation. Mest markant var Johs. H. Christensen, der i Jyllands-Posten d. 11. januar i år skrev at "den er en svinsk og skamløs spekulation i hæmningsløs vold, kaskader af blod, sadisme og dødsangst og perverteret helt ind i hvert eneste billede. Den er uden kunstnerisk ambition, men drevet af et psykopatisk begær efter ussel mammon". Så fik I den!

SAW III lægger ud med at runde historien fra 2'eren af. I det hele taget er det en film, der føjer en del nuancer til de to første i serien. Man bør derfor gense dem begge, før man kaster sig over 3'eren. Og hvis man ikke har set nogle af dem, skal man ikke læse mere af denne anmeldelse - ellers vil alt for meget være afsløret.

Jigsaw ligger for døden, men hans "elev" Amanda fortsætter arbejdet med de grufulde fælder, der bliver stadig mere komplicerede og makabre. Et sidste spil skal dog gennemføres, før Jigsaw går hinsides: Jeff, der i tre år har sørget over tabet af sin søn i en bilulykke, bliver placeret i en sadistisk Dungeons & Dragons-labyrint, hvor han skal lære at tilgive de mennesker, der har gjort ham ondt. Imens kidnapper Amanda den unge læge Lynn Denlon, der får til opgave at holde Jigsaw i live, imens Jeff prøver at løse opgaverne.

Selve plottet i SAW III er ikke rasende interessant, og en del af magien fra de to første film er væk. Til gengæld er der skruet voldsomt op for splatter-niveauet. En scene med en ung fyr, der i den grad er piercet er ganske grum, det samme er en maskine, der kan vride arme og ben rundt på det stakkels offer. Flere af disse scener er klippet i et hysterisk musikvideo-tempo, der dæmper deres kvalmende effekt. Til gengæld vises en hjerneoperation i alle dens blodige detaljer. Puha! Som altid får vi en "overraskende" slutning sidst i filmen, men det kluntede plot gør at man denne gang ikke rammes i maven af en forhammer. Så vild er slutningen heller ikke, selv om dødstallet er overraskende højt.

SAW III er en film på det jævne. Hvis man har set de to første, skal man også have dette kapitel med, men det er ikke et absolut must. Jeg så filmen på den engelske dvd, der udkom i går. Den markedsføres som Extreme Edition og skulle være lig med den unratede udgave fra USA. Først d. 17. april kommer filmen ud på dvd i Danmark. Og d. 26. oktober lander SAW IV i de amerikanske biografer, for tredje gang med Darren Lynn Bousman som instruktør.

SAW III, USA-Canada, 2006. Instruktion: Darren Lynn Bousman. Medvirkende: Tobin Bell, Shawnee Smith, Angus Macfadyen, Bahar Soomekh, Donnie Wahlberg. Musik: Charlie Clouser.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar