torsdag den 22. marts 2007

Danske vampyrer

De klassiske monstre findes stort set ikke i den horror-fattige danske filmskat, men med NATTENS ENGEL fra 1998 fik vampyrene en chance for at slå sig løs. Jeg har ikke set filmen siden den danske biografpremiere, men har lige genset den på dvd. Vellykket er den ikke nødvendigvis, men til gengæld er den drevet frem af en så manisk energi, at man ikke kan gøre meget andet end at overgive sig.

Shaky González er instruktøren, der havde modet til at lave en dansk vampyrfilm på en lille budget (9 millioner kroner) og en masse hjælp fra en stribe af landets bedste skuespillere. Kynisk set kan man beskrive den som en dansk udgave af FROM DUSK TILL DAWN, men det mest imponerende indslag i filmen er en scene fra 1850, der kunne være en Hammer-film værdig. Og så hjælper Søren Hyldgaards fremragende musik til med at skabe den helt rigtige stemning. Indtil videre har ingen forsøgt at følge i Shakys vampyr-fodspor, så NATTENS ENGEL er stadig et unikt produkt på markedet.

NATTENS ENGEL, Danmark, 1998. Instruktion: Shaky González. Medvirkende: Maria Stokholm, Mette Louise Holland, Tomas Villum Jensen, Thomas Bo Larsen, Ulrich Thomsen. Musik: Søren Hyldgaard.

5 kommentarer:

 1. Danske vampyrer:
  Dude, you need to watch de amerikanske Subspieces-film, som har danske Anders Hove i hovedrollen som ææækel vampyr. Det er næsten ukendt at Hove er med i disse film... altså ukendt i Danmark. Blandt amk. horrorfilmfans er han KULT!!! De er virkelig underholdende og specielt 2'erne er ret blodig.

  SvarSlet
 2. Well, nu tæller SUBSPECIES-serien næppe som en "dansk" vampyr-saga (på samme måde som Carl Th. Dreyers VAMPYR var en tysk-fransk produktion), men det er da cool med en dansk skuespiller i hovedrollen. Jeg mener at have set den første for mange år siden - det lyder som om jeg skal have opsporet disse film igen.

  SvarSlet
 3. En medarbejder har netop gjort mig opmærksom på denne blog-post om danske vampyrfilm. Det er bestemt ikke rigtigt, at "ingen har forsøgt at følge i Shakys vampyr-fodspor", men her på DFI har vi gjort en systematisk og generelt vellykket indsats for at undertrykke den slags uheldige initiativer. Dansk film skal afspejle dansk kultur, og dansk kultur omfatter nu engang ikke vampyrer og den slags infantilt nonsens. Det eneste, I får ud af at indsende den slags forslag, er at spilde både jeres og vores tid. Jeg fratræder snart min stilling, javist, men forestiller I jer virkelig, at min efterfølger på DFI-tronen vil have en anden holdning end mig? Ved I ikke, hvem I har at gøre med? Nyahahaha!

  SvarSlet
 4. Hvem er henning camre? Og er vampyrer en del af amerikansk kultur? Eller er det mon europæisk? Og hvorfor er han så sur? Og hvorfor vil DFI undertrykke kulturudtryk blot fordi det ikke falder i Hennings smag? Er han mon en smagsdommer med et budget (det er altid farligt, når arbejdsgiveren i sidste ende hedder Fogh) Og hvorfor hedder han henning camre og ikke Henning Camre? Jeg er forvirret!

  Glæder mig for øvrigt til at se stillingsopslaget til Hennings stilling, når hans efterfølger skal findes: Hvis nogen indsender forslag om film indenfor subkultur, som vi ikke mener er rigtig kultur, så skal du ikke søge stillingen!!!

  Virkelig god stil og et meget sympatisk indslag i debatten, henning. Du er bare super-cool.

  SvarSlet
 5. Well, nu er Henning Camres indlæg ikke skrevet af den ægte Henning Camre, men er en satirisk kommentar.

  SvarSlet