torsdag den 5. april 2007

Fascinerende film af Michael Reeves

Jeg har ikke noget forhold til Michael Reeves, det engelske wunderkind af en instruktør, der nåede at lave tre gyserfilm, før han døde i 1969, kun 25 år gammel. Hans hovedværk, WITCHFINDER GENERAL fra 1968, holder jeg meget af, selv om jeg ikke har den i samlingen. Lidt ved et tilfælde købte jeg en af hans andre film, nemlig THE SORCERERS fra 1967 (fik den billigt fra Amazon sammen med noget andet, jeg skulle have fat i) og det er en dybt fascinerende film.

Boris Karloff og Catherine Lacey spiller ægteparret Monserrat, der hypnotiserer den unge Mike Roscoe (de har forvandlet et af værelserne i deres nedslidte lejlighed til et science fiction-agtig laboratorium). Nu kan de kontrollere Mike via telepati og de kan mærke og sanse alt det, han oplever. Først er det uskyldige ting som f.eks. at tage en svømmetur, men især Estelle Monserrat vil have mere. Mike skal stjæle en pels til hende og køre livsfarligt hurtigt på motorcykel. Snart ender det med slagsmål og mord.

Filmen foregår i de vilde tressere (lige på kanten af hippie-tiden) og kontrasten mellem de unges verden med popmusik, lårkort og cola og det ældre ægtepar er meget flot skildret (Karloff var 80 år gammel, da han medvirkede i THE SORCERERS). Samtidig er den lavet med en forbløffende energi på et meget lille budget. Under en afgørende scene brændes en bil af på en byggeplads, hvilket filmholdet i den grad ikke havde fået politiets tilladelse til. Man kan også opleve en grotesk farlig biljagt, der næppe er lavet af professionelle stuntmænd. Alt i alt en storslået oplevelse. Med på dvd'en fra Prism Leisure er en fin lille dokumentar om Reeves. Billedkvaliten er ikke imponerende, men det er til at leve med. Filmen blev her i landet lanceret som DE ONDE ØJNE.

THE SORCERERS, England, 1967. Instruktion: Michael Reeves. Medvirkende: Boris Karloff, Elizabeth Ercy, Ian Ogilvy, Victor Henry, Sally Sheridan. Musik: Paul Ferris.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar