lørdag den 7. juli 2007

Fremragende Stephen King-film

Det er mange år siden, jeg sidst så Stephen King-filmatiseringen MISERY, men forleden aften fik den lige et gensyn – og jeg blev overrasket over, hvor fremragende den rent faktisk er. Historien er en forfatters mareridt. Paul Sheldon har fået succes med en serie historiske romancer om Misery Chastain. Han har meget større ambitioner som forfatter, og har derfor taget livet af sin heltinde i den seneste roman, der endnu ikke ligger i boghandlerne. Nu er han på vej hjem på iskolde veje i Colorado efter at have skrevet sit seneste epos, en ”seriøs” bog. Den eneste kopi af manus ligger på forsædet i bilen. Undervejs kører han galt og reddes ud af vraget af Annie Wilkes, en tidligere sygeplejerske, der behændigt får forbundet hans brækkede ben. Tilfældigvis er hun hans ”største fan”, og hun er i første omgang lykkelig, fordi hun får lov til at læse Pauls manuskript. Hendes kritik er dog benhård: Dels er det ikke en Misery-roman, dels er den gennemsyret af bandeord. Endnu værre bliver det, da den nye Misery-bog udkommer. Annie afslører nu sit vanvittige jeg, da det går op for hende, at hendes elskede heltinde ikke vender tilbage. Men det beslutter Annie sig for at lave om på – nu hvor hun har sin yndlingsforfatter liggende hjælpeløs i sit gæsteværelse.

Stephen Kings bog hører til i den bedre ende af den enorme produktion, selv om den tynges af mange sider, hvor vi som læsere skal følge med i den Misery-roman, Paul Sheldon skriver under sit fangenskab. Alt dette er barberet ned til et minimum i filmen. King var ikke meget for at sælge film-rettighederne, fordi det var en meget personlig bog for ham. Han stolede dog på Rob Reiner, der tidligere havde instrueret den fremragende STAND BY ME (efter kortromanen ”The Body”).

Og det er et mindre mesterværk, Reiner har lavet med Kathy Bates og James Caan i topform. Personskildringen er eminent, og de nervepirrende scener dirrer af nervøs energi. Klimaks er måske en smule overstyret og ”horror-agtigt” og dermed også forudsigeligt, men det får ikke filmen til at tilte. Filmen er ude på dvd i en fin Speciel Edition med et ret interessant ”making of”-program, hvor Reiner bl.a. fortæller, hvor stolt han er over at have lavet denne film. Der er også et sjovt lille indslag med komponisten Marc Shaiman, der fortæller om arbejdet med musikken – hans første og eneste til en horrorfilm. Han er virkelig sjov at høre på.

MISERY, USA, 1990. Instruktion: Rob Reiner. Medvirkende: James Caan, Kathy Bates, Richard Farnsworth, Frances Sternhagen, Lauren Bacall. Musik: Marc Shaiman.

1 kommentar:

  1. enig kanon gyser uh godt at jeg ikke er fanget af hende he he

    SvarSlet