søndag den 5. august 2007

Grum spansk gyser

Den spanske instruktør Jaume Balagueró brød igennem med LOS SIN NOMBRE i 1999, en filmatisering af en roman af den engelske forfatter Ramsey Campbell. På omslaget af Another World Entertainments udgivelse af filmen kan man læse, at Campbell er Englands svar på Stephen King. Dette er noget sludder. Det er helt klart James Herbert, der må regnes for at være den engelske horror-konge, mens Campbell bedst kan sammenlignes med f.eks. Peter Straub. Campbell skriver tungt og seriøst og hans bøger er præget af trøstesløshed og desperation. Dette ses også tydeligt i LOS SIN NOMBRE, der er baseret på bogen THE NAMELESS.

Claudia har for fem år siden mistet sin seksårige datter, der blev myrdet. Siden er hendes ægteskab gået i stykker, og hun kan kun få sin tilværelse til at hænge sammen ved hjælp af medicin. En dag ringer telefonen og en stemme siger "Mor, det er mig". Claudia opsøger Bruno, kriminalbetjenten, der dengang havde med sagen at gøre. Sammen med en fotograf fra et populært okkult tidsskrift kommer de på sporet af en sekt, "De navnløse", der synes at være besat af tanken om at kunne eksperimentere sig frem til absolut ondskab. Og måske er Claudias datter stadig i live.

LOS SIN NOMBRE er en dybt fascinerende film. Her er ingen billige chok-effekter. I stedet får vi en gribende og dramatisk historie, der langsomt fører frem til et rystende og overraskende klimaks. De spanske skuespillere er fremragende, ikke mindst Karra Elejalde som kriminalbetjenten. Jaume Balagueró har siden lavet filmene DARKNESS og FRÁGILES samt et afsnit i TV-serien PELÍCULAS PARA NO DORMIR, og han er bestemt en instruktør, jeg gerne vil se mere til i fremtiden.

LOS SIN NOMBRE, Spanien, 1999. Instruktion: Jaume Balagueró. Medvirkende: Emma Vilarasau, Karra Elejalde, Tristán Ulloa, Toni Sevilla, Brendan Price. Musik: Carles Cases.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar