fredag den 10. august 2007

Kødædende klump

THE BLOB er en af de utallige vidunderlige science fiction-gysere fra 50'erne, som jeg generelt holder meget af. Netop THE BLOB er ikke nødvendigvis den bedste af dem, men der er alligevel en unik charme ved denne film om en kødædende klump fra det ydre rum. Historien er simpel nok: En meteorsten styrter ned i nærheden af en lille by i Pennsylvania. To teenagere, Steve og Jane, forsøger at finde den, men møder i stedet en gammel eneboer med en underlig klump på den ene hånd - indholdet af meteorstenen. De tager ham til lægen, der intet kan stille op, og snart er både eneboer, læge og sygeplejerske blevet ædt af den blævrende klump. Politiet tror ikke på Steve og Jane, og nu er det op til byens teenagere at redde verden.

Filmen er en forholdsvis typisk 50'er-sag, der ikke lægger skjul på, at den henvender sig til et ungdommeligt publikum. De voksne i filmen er mistroiske og firkantede, mens de unge er energiske og fantasifulde. At Steve McQueen så var 28 år gammel, da filmen blev lavet, er en helt anden sag. Effekterne er generelt gode, selv de daler i kvalitet efterhånden som "blobben" bliver større. Og så skal man ikke glemme den herlige (og lidt irriterende) sang af Burt Bacharach og Mack David, der kører under forteksterne. En god film hvis man er til 50'er-gys - ellers er der bestemt heller ikke noget i vejen med det dynamiske remake fra 1988. Begge versioner er lette af opspore på dvd.

THE BLOB, USA, 1958: Instruktion: Irvin S. Yeaworth Jr. Medvirkende: Steve McQueen, Aneta Corsaut, Earl Rowe, Olin Howland, Stephen Chase. Musik: Ralph Carmichael

2 kommentarer:

  1. Hej, jeg opdagede denne side da jeg ville søge lidt information om Blob-filmen. Jeg er enig i det meste af det du skriver, deriblandt at titelmelodien er fængende og lidt irriterende. Men... den er jo ikke ligefrem gyselig. Snarere giver den én det indtryk at man slet ikke kan tage filmen alvoligt som gyserfilm. Har det været intentionen? Jeg mener, sådan ser man den nok i dag. Som en slags reptilicus, men med bedre skuespillere. Men mente man ikke gyset alvorligt dengang?

    SvarSlet
  2. Der er mange myter om den berømte titelsang, der kom på imod instruktørens ønske. En egentlig Main Title blev nemlig også komponeret og den var mere skræmmende og gyser-agtig. Folkene bag THE BLOB har helt sikkert ønsket at lave en uhyggelig film (hvilket en stor del af 50'er-gyserne er), men Burt Bacharach-sangen er med til at skabe en stemning af skæg og ballade - og måske også lidt camp. Og kombinationen har virket, for THE BLOB blev et kæmpehit.

    SvarSlet