lørdag den 23. februar 2008

SAW-serien har mistet pusten

Der er ingen tvivl om, at det er for voldsomt med en ny SAW-film hvert eneste år. Ikke alene skal man finde på nye modbydelige fælder, som folk kan bliver flænset i - man skal også finde på et plot, der er tilpas indviklet og overraskende. Og slutningen skal selvfølgelig være af "det havde vi aldrig gættet"-typen. Manuskriptforfatterne til SAW IV er Patrick Melton og Marcus Dunstan, der skrev FEAST. De er nye i SAW-sammenhæng, men meget tyder på, at opgaven har været lidt overvældende. Samtidig har det nok heller ikke været ligetil at skulle følge op på den noget ujævne 3'er.

Her døde Jigsaw som bekendt sammen med sin lydige elev, Amanda. SAW IV lægger ud med en bizar og splattet obduktionsscene, hvor Jigsaws lig bliver splittet ad. I mavesækken finder man et bånd, og så kører historien igen. Vi har nogle FBI-agenter, der arbejder sammen med kriminalbetjent Hoffman på at få de sidste brikker til at falde på plads. Det involverer bl.a. Jigsaws ekskone. Samtidig bliver SWAT-betjenten Riggs bortført, og han får 90 minutter til at løse en række opgaver, hvis han vil gøre sig håb om at se en gammel kollega igen.

Filmen er meget kompliceret og hvis man ikke har set de tre foregående kapitler, er man helt fortabt. Desværre minder den også meget om de seneste film, hvor den låner temaer og idéer fra 2'eren og 3'ren. Derfor er slutningen ikke en ægte overraskelse, men mere en form for snyd, hvor man i den grad kan mærke metaltrætheden i projektet. Splatter-niveauet er ikke så ekstremt, hvis man ser bort fra den indledende obduktion, men det kan måske skyldes, at man har vænnet sig til den type scener, SAW-filmene har gjort til sit varemærke. En træt omgang, men stadig en økonomisk succes, så SAW V kommer naturligvis i bifferne til oktober.

SAW IV, USA-Canada, 2007. Instruktion: Darren Lynn Bousman. Medvirkende: Tobin Bell, Costas Mandylor, Scott Patterson, Betsy Russell, Donnie Wahlberg. Musik: Charlie Clouser.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar