mandag den 3. marts 2008

Snuff på motellet

VACANCY er en af de bedste genrefilm, jeg har set længe. På overfladen ligner det blot endnu en "uskyldige mennesker i knibe på et uhyggelig lokalitet"-film, men VACANCY har så meget at byde på, at man bare må overgive sig.

David og Amy Fox er et ægtepar i dyb krise. De har mistet deres søn og det har ødelagt så meget imellem dem, at de snart skal skilles. Alligevel er de sammen på vej på familiebesøg, og David beslutter sig for at tage en genvej. Bilen bryder sammen efter en undvigemanøvre udenom en vaskebjørn, og parret ender på et luset motel. TV'et kan ikke fange nogle kanaler, så David prøver et par af de videobånd, der ligger i værelset. Båndene viser mennesker, der bliver tortureret og myrdet. Og det er ikke fiktion - de er filmet i det værelse, David og Amy bor i. Da parret finder de skjulte kameraer, går det op for dem, at deres liv er i fare.

En af de særlige kvaliteter ved VACANCY er det uhyre intelligente manuskript, der tager personerne i filmen alvorligt. Selv om de er lammet af rædsel, formår ægteparret Fox at handle særdeles fornuftigt og rationelt på trods af de ringe odds for at overleve. Og de grumme video-mordere er ganske vist skræmmende, men de er ikke uovervindelige super-skurke, der dukker op hvor som helst og når som helst. Derfor bliver vi revet med af den makabre historie, der først mister pusten en smule i den lidt ujævne slutning.

Mark L. Smith har skrevet det solide manuskript, Andrzej Sekula har lavet de vildt lækre billeder, Paul Haslinger har komponeret den forrygende musik og Nimród Antal har instrueret. Kate Beckinsale, Luke Wilson og Frank Whaley topper rollelisten.

VACANCY, USA, 2007. Instruktion: Nimród Antal. Medvirkende: Kate Beckinsale, Luke Wilson, Frank Whaley, Ethan Embry, Scott G. Anderson. Musik: Paul Haslinger

Ingen kommentarer:

Send en kommentar