onsdag den 9. april 2008

Rædsler i tågen

Frank Darabont er en af de instruktører, der har formået at få virkelig gode film ud af Stephen Kings skriverier. Tænk bare på THE SHAWSHANK REDEMPTION og THE GREEN MILE. Nu kan man være lidt unfair og påstå, at Darabont vælger at filmatisere historier, der allerede på tryk er fremragende. Men forklaringen er nok nærmere, at han er en eminent person-instruktør, og derfor kan han få Kings univers til at fungere. I årevis har Darabont haft en drøm om at filmatisere THE MIST, en kortroman fra 1980. Vejen fra bog til film har været vanskelig, men det var først, da Dimension Films og Weinstein-brødrene kom ind i billedet, at denne monster-klassiker kunne blive omsat til levende billeder. Og resultatet er fremragende!

En by i Maine rammes af en skrækkelig storm. Den næste morgen tager kunstneren David Drayton sammen med sin søn Billy og deres koleriske nabo Brent ind til byen for at handle. De har godt nok lagt mærke til en mystisk tåge ude på søen, men tænker ikke nærmere over det. Inde i det lokale supermarked vrimler det med mennesker. Pludselig kommer en ældre mand med blod på tøjet ind gennem døren og skriger op om, at der er noget i tågen. Snart lægger den tykke grå masse sig omkring supermarkedet. Langt fra alle tror på, at der er fare på færde, og enkelte vælger at forlade supermarkedet. Men efterhånden går det op for de indespærrede, at det bestemt ikke er en god ide.

På overfladen er THE MIST en god gammeldags monster-historie med en flok mennesker, der er fanget på en lokalitet, de ikke kan slippe væk fra uden at blive dræbt. Og THE MIST byder på et hav af dybt mærkværdige og bizarre monstre, der ikke ligner noget, vi har set før. Men filmens fokus er slet ikke på uhyrerne, men på de overlevende: Hvordan reagerer helt almindelige mennesker i en så ekstrem situation?

Vi får hele spektret fra de meget rationelle, der enten ikke tror på det overnaturlige eller som vælger at håndtere det hele ud fra en praktisk "hvordan slår vi dem ihjel"-holdning til de mere irritationelle, ikke mindst repræsenteret ved den dybt religiøse mrs. Carmody. Med et fantastisk hold af skuespillere så som Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Laurie Holden, Andre Braugher, William Sandler og Toby Jones kommer vi helt ind under huden på disse mennesker på et niveau, der er sjældent i denne genre.

Frank Darabont gik med til at lave filmen på et stramt budget og med en kort produktionsplan. Derfor brugte han de fotografer, han havde lavet en episode af TV-serien THE SHIELD sammen med. De kunne arbejde ekstremt hurtigt og brugte hele tiden to kameraer samtidig på settet. Til gengæld havde Darabont et ultimativt krav til Weinstein-brødrene: De måtte under ingen omstændigheder ændre slutningen. Det gik de med til, og derfor får vi en finale, der med garanti vil ryste de fleste. THE MIST er ikke nødvendigvis den mest uhyggelige film, du nogensinde har set, men den er et lille horror-mesterværk, du ikke må gå glip af.

THE MIST, USA, 2007. Instruktion: Frank Darabont. Medvirkende: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Laurie Holden, Andre Braugher, William Sandler. Musik: Mark Isham.

1 kommentar:

  1. Jeg er helt enig med dig i, at Frank Darabont kan noget, når det kommer til filmatiseringer af King bøger. Og "The mist" er fantastisk. Jeg troede faktisk ikke, at slutningen kunne blive bedre end bogens, men hold da op hvor er den grum i Darabonts udgave!
    Fantastisk film

    SvarSlet